Nässel/kirskålssoppa2 l färska nässlor/kirskål/spenat
2 msk smör
2 msk mjöl
9 dl färdigblandad höns- eller grönsaksbuljong
1 dl grädde (kan minskas)
ev. ½ gul lök
ev. ½ dl klippt gräslök
Gör så här:
- Skölj nässlorna/kirskålen noga.
- Lägg nässlorna i kokande lätt saltat vatten, koka 5 min och häll sen ut kokvattnet.
- Hacka nässlorna/kirskålen och fräs dem i smöret tillsammans med löken.
- Strö över mjöl, rör om och späd med buljongen lite i taget. Låt småkoka 5 minuter.
- Tillsätt grädden och smaka av med salt o peppar
- Strö över hackad gräslök vid serveringen
- Kokta, ev. delade ägg och ett gott bröd (gärna surdegsbröd förstås) serveras till soppan.
Till sconesen (

stavas det så) tog vi ett vanligt sconesrecept från kokboken och bara la till hackade färska nässlor men nästa gång ska jag testa att förvälla nässlorna först och sen hacka och ha i det i brödet. Tror det blir lite saftigare då.
Egentligen var det det här receptet i länken från COOP (som Malin Mel tipsade om) vi blev inspirerade av, men det skulle ju vara torkade nässlor i ....så därför blev det som det blev... Ska plocka massor av nässlor i helgen och torka tänkte jag.
http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/n/naesselscones/