chizza
Hej!

Först och främst hade jag uppskattat om vi kunde hålla denna tråd från snack om LED belysning, detta då det finns dussintals trådar om detta ämne och jag vill beröra något annat.

Vilka Kelvin-tal är att föredra vid odlingsbelysning?
Skiljer det sig mellan växttyp, blomnings fas och växt fasen?
Nu är det främst tomater som ska odlas men hade varit intressant att få veta så mycket som möjligt.
Ljusintensiteten är viktig, kelvin är viktigt, vilka fler faktorer finns det?

Någon som känner för att upplysa och föra en diskussion om detta?




rise2power
Kolla in ledgrow.se de säljer många olika modeller samt de förklarar hur LED fungerar.
Har handlat av de, och kan bara rekommendera dem.

/Erik
Leonard91
Solljus är omkring 6500 Kelvin. Ljus med lite mer blått och rött i är effektivare för växter. Ofta (men inte alltid) så har dessa lampor ett kelvin-värde på någonstans omkring 7000-15000 K. De effektivaste LED-lamporna för växter antar jag är de som ger ett lila/rosa sken, men jag vet inte vad de har för kelvin.
Jag tror inte det ska spela någon roll för växter om den är i växtfasen eller blommningsfasen.
kulnog
Rött(varmvitt) spektra för blom, blått(kallvitt) för veg.
~6400k riktvärde veg
~2700k blom

Sen uppfattar inte plantor lumen utan det är ett mått på vad vi människor ser, par är ett värde som bygger på fotosyntesen och alltså det mest rättvisa.
Lågenergi/lysrör är mest effektivt i din skala.
andershammar
Kelvin är inget bra sätt att mäta vad växterna vill ha. Växterna absorberar bäst vid 430-470nm blått och 630-670nm rött, se växternas klorofyllkurvor. De lampor som motsvarar dessa, ger bäst effekt i förhållande till effektuttaget, w.
Bara en LED elle en ULTRA XL kan ge de våglängderna, vilket ger stora energibesparingar vid samma watt som vanliga växtlampor, -70-80% lägre.
De är dyra i inköp men betalar sig på ett par år, dessutom är livslängden betydligt längre, så i slutänden blir det en mkt bra affär.
elinh
CITAT (kulnog @ 29-07-2010, 06:47) *
Rött(varmvitt) spektra för blom, blått(kallvitt) för veg.
~6400k riktvärde veg
~2700k blom

Sen uppfattar inte plantor lumen utan det är ett mått på vad vi människor ser, par är ett värde som bygger på fotosyntesen och alltså det mest rättvisa.
Lågenergi/lysrör är mest effektivt i din skala.


Har du någon länk till en bra text om PAR så man vet hm, hur mycket PAR som man ska ha?

chizza
Otroligt att ni försäljare inte kan hålla er ifrån en endaste tråd som berör odlingsbelysning utan att göra reklam för era produkter. Jag bad om att skippa skitsnacket om LED, är trött på att alltid få "smygreklam" som är så förbannat uppenbar.

Till er som håller er till ämnet, tack så mycket!
Grönt Ljus
Det måste ändå vara viktigt för de som inte vet, att Kelvin och Lumen är ointressant när det gäller mått på vad växterna helst vill ha. Kelvin är vad våra ögon kan uppfatta, 400-700nm, och lumen ar ett mått på ljusflödet, eller som vi normalt säger - ljusstyrkan. Däremot är det viktigt att våglängderna är de rätta dvs. de nanometer som växterna bäst och lättast absorberar, vilket är vid 430-470 blått och vid 630-675 rött.
Växterna tar till sig allt ljus med glädje, men med dessa anpassade våglängder enligt ovan så blir effekten den bästa med ett betydligt lägre wattal än vad man normalt har anvät.
Vill man odla t. ex. Chili så gör man det väldigt bra med blått 460 och 430nm i förhållandet 9:3. Då blir det bra fart vid endast 15w. Penséer däremot funkar dessa våglängder inte alls till utan de vill ha mera rött t.ex. 660 och 460nm i förhållandet 9:3.
Högre effekt och närmare placering ger alltid ett bättre resultat.
chizza
Hade varit trevligt om du kunde ge lite källor på vad du just skrev angående vilka våglängder fungerar bäst för vilka växter osv.
Grönt Ljus
Jo, det kan jag!
Det finns en mängd olika källor som dels visar klorofyllkurvorna dvs. vid vilka NM som växterna enklast upptar energi, samt motsvarande kurvor för olika ljuskällor. Bifogar ett par. Hoppas att de går att se! Har också pratat med ett svenskt lantbruksuniversitet för att få det verifierat. Som jag skrev tidigare - allt ljus ar positivt för växterna men de anpassade våglängderna ger mer vid samma energiuttag. Saxat från Wikipedia och om fotosyntes:
"Klorofyll typ a och b absorberar olika våglängder av solljus. Klorofyll typ a och b absorberar blått ljus (400-500 nm) och rött ljus (600-700 nm). De skiljer sig också något i sin funktion i den kemiska reaktionen som omvandlar vatten, koldioxid och solljus till socker och syre, 6H2O + 6CO2 + solljus --> C6H12O6 + 6O2. Detta kan till exempel förklaras genom trädens löv som absorberar bland annat rött ljus på våren och sommaren så att vi ser bladen som gröna och på hösten absorberar löven mest grönt ljus och reflekterar komplementfärgerna(i detta fall rött och gult) därför blir löven gula/orangea. I slutet av 1800-talet visade det sig att rött och blått ljus är effektiva vid fotosyntesen."

Så genom att ta fram artificiell belysning med dessa nm-kurvor, vilket man nu kan med led-dioder och ULTRA XL:s inklädda fosforrör, innebär att man prickar in precis de våglängder som fotosyntesen behöver för att växtprocessen skall komma igång, och att växterna utecklas bra.
Grönt Ljus
Som du vet, så får jag inte lägga ut text och hänvisa till kunder som har skickat mig mail här, vilket kan uppfattas som reklam men jag gör det gärna direkt till dig om du hör av dig med en mailadress.
elinh
CITAT (Grönt Ljus @ 22-08-2010, 14:50) *
Lumen är ointressant när det gäller mått på vad växterna helst vill ha. Kelvin är vad våra ögon kan uppfatta, 400-700nm, och lumen ar ett mått på ljusflödet, eller som vi normalt säger - ljusstyrkan.


oavsett vilken lampa man väljer, så måste det väl finnas ett mått för styrka/watt?

Köper man en röd led med RÄTT våglängd med styrka (vad det nu är?!) X och den drar Y Watt.
Så måste väl en röd led med SAMMA RÄTTA våglängd med högre styrka som drar lika många Watt vara mer intressant?
Grönt Ljus
Jo, det stämmer om du jämför lampor med samma våglängd. Fler watt ger då alltid en bättre effekt.
Det är därför det är så viktigt att välja de exakt anpassade våglängderna som absorberas lättast - då går det åt mindre energi (w) för att driva upp växterna. Vi vill ju få ner energiförbrukningen och spara på miljön men samtidigt vill vi att växterna skall frodas. Det är därför det är så bra med de nya anpassade lamporna.
elinh
CITAT (Grönt Ljus @ 01-09-2010, 21:43) *
Jo, det stämmer om du jämför lampor med samma våglängd. Fler watt ger då alltid en bättre effekt.


fler watt kan väl inte automagiskt ge bättre effekt. Det borde väl bero på hur bra dioder man har, hur effektiva de är?

chizza
Egentligen skulle inte LED/Induktion disskuteras i ytterligare ännu en tråd.
Citerar mig själv
Först och främst hade jag uppskattat om vi kunde hålla denna tråd från snack om LED belysning, detta då det finns dussintals trådar om detta ämne och jag vill beröra något annat.

Men det är väll oundvikligt på detta forumet då alla vill göra reklam för sina produkter.

1.Den fosforklädda lampan har ju visat sig vara inte alls effektiv då fosforet blockerar mängden ljus som kan komma ut?

2.Finns det verkligen några tester på att den lampan är effektiv?

De flesta vet att LED är ett energieffektivt alternativ, problemet är bara att forskningen inte har kommit alls lika långt fram som den borde ha gjort.
Det finns dock många nackdelar med LED som försäljarna dock inte verkar vilja belysa.
LED är väldigt bra, men är man inte medveten om bristerna kan det upplevas vara mycket sämre än andra alternativ.

Att ange hur mycket något kommer växa genom att säga hur många watt som används är omöjligt.
Det man bör titta efter är rimligtvis antal umol per sekund och lumen per watt.
En del dioder på en 1w ger mycket färre lumen per watt än en bättre diod. Det finns dock fler faktorer som spelar in.
Anja Danmark
Jeg er ikke forhandler, men en meget tilfreds bruger af LED til mine planter.

Og jeg synes, at det er forkert af dig at skrive, at du ikke vil have LED ind i en tråd om plantebelysning. Hvis det skal være seriøst, kan man da ikke bare beslutte, at en af mulighederne ikke skal diskuteres, synes jeg.

Du skriver, at der er "brister" ved LED, men hvilke mener du?

Jeg bruger udelukkende LED til at starte planter op, og indtil de er store nok til at komme i drivhus, og mine planter er superflotte. Jeg kan ikke få øje på, at de skulle have manglet noget lys undervejs...

[attachment=54698:lille_629.jpg]

mvh
Anja
Nauti
Det stod ju för helvete att vi skulle hålla oss ifrån att prata om eran förbannade djävla LED-belysning! Men radarparet Grönt Ljus och Anja Danmark(som för övrigt absolut inte har det minsta med varandra att göra utan Anja är bara en väldigt nöjd kund! Märk ironin!) dyker upp i varenda tråd och lovordar sina förbannade LED-lampor. Kan ni inte tagga ner litet? Åtminstone i en tråd där trådskaparen i sitt öppningsinlägg ber om att få slippa eran djävla reklam och hela LED-diskussionen igen?

Hänger knappt på forumet längre men tillräckligt för att jag skall bli irriterad. Jag började skita i era djävla lampor för ett bra tag sedan och med tanke på hur ni håller på så skulle jag aldrig pumpa in en enda krona i erat företag.

Tomater har både vegetativ tillväxt och generativ tillväxt samtidigt så jag hade satsat på en lampa med ljus ur såväl det blå som det röda spektrat, men fokuserat på det röda. Ganska många HPS-lampor har några procent blått i sig, det räcker och jag har odlat tomater under HPS med gott resultat. Det finns massor att gå på om man skall gå in i detalj på det, men förenkla det för dig själv och gå efter Kelvin och Watt smile.gif
chizza
Anja ; Jag skickade ett PM till dig angående nackdelar med LED, så slipper vi ha det i denna tråden.
Har inte varit medlem speciellt länge men det känns som ett fåtal personer försöker mata på sitt budskap precis som någon slags mini-Hitler.
Jag vet en hel del om LED inom odling då jag har hållt i en del projekt gällande detta. Säljsnacket som dessa killarna kör med är precis samma skitsnack som deras leverantörer har kört emot dem och de använder allting utan att först kritiskt granska orden.
Om du vill köpa en bil som går 200km/h och den i själva verket endast kör 150km/h så hade det stört dig visst?
Jag vill inte göra några personliga påhopp men väldigt mycket som skrivs är lögner (medvetna / omedvetna?) och det stör mig en hel del att gång på gång läsa samma inlägg i alla trådar.

Nauti;
Har absolut inget emot att gå in på detalj nivå.
Umol/sekund är ju ett säkert sätt att mäta, dock väldigt komplicerat att göra jämförelser med, även för den kunnige.
Har tittat på några olika typer av belysning som inte är speciellt vanliga på marknaden men får helt enkelt testa dem ordentligt och se vad de ger för restultat:)
Alexander-VG-zon3
CITAT (chizza @ 05-09-2010, 16:01) *
Anja ; Jag skickade ett PM till dig angående nackdelar med LED, så slipper vi ha det i denna tråden.


kan du inte skicka ett till mig också ?
chizza
Jovisst, skickat : )
Norrlänning
CITAT (chizza @ 05-09-2010, 18:00) *
Jovisst, skickat : )



Hej

Skulle du kunna skicka till mig med.

Norrlänningen
Anja Danmark
CITAT (Nauti @ 05-09-2010, 08:51) *
Det stod ju för helvete att vi skulle hålla oss ifrån att prata om eran förbannade djävla LED-belysning! Men radarparet Grönt Ljus och Anja Danmark(som för övrigt absolut inte har det minsta med varandra att göra utan Anja är bara en väldigt nöjd kund! Märk ironin!) dyker upp i varenda tråd och lovordar sina förbannade LED-lampor. Kan ni inte tagga ner litet? Åtminstone i en tråd där trådskaparen i sitt öppningsinlägg ber om att få slippa eran djävla reklam och hela LED-diskussionen igen?

Hänger knappt på forumet längre men tillräckligt för att jag skall bli irriterad. Jag började skita i era djävla lampor för ett bra tag sedan och med tanke på hur ni håller på så skulle jag aldrig pumpa in en enda krona i erat företag.

Tomater har både vegetativ tillväxt och generativ tillväxt samtidigt så jag hade satsat på en lampa med ljus ur såväl det blå som det röda spektrat, men fokuserat på det röda. Ganska många HPS-lampor har några procent blått i sig, det räcker och jag har odlat tomater under HPS med gott resultat. Det finns massor att gå på om man skall gå in i detalj på det, men förenkla det för dig själv och gå efter Kelvin och Watt smile.gif


Nauti -

lad mig understrege en gang for alle: Jeg har aldrig købt noget hos Grönt Ljus!!!!!!!!!!!!!!!!! Og jeg er et ganske almindeligt privatmenneske, som er vild med mit drivhus, arbejder med bogholderi og har aldrig handlet med noget som helst, så stop nu det der, ikke?

Jeg køber LED hjem fra England, for deres priser passer mig bedre. Og jeg synes at en tråd om plantelys er ufuldstændig, hvis LED ikke også er med. Jeg må indrømme, at jeg kan ikke tage mig af, at Chizza her skrev, at han ikke ville høre om LED, for det er altså en del af pakken, hvis man skal finde ud af hvilket lys, ens planter skal have - og helt klart den mest miljøvenlige. Hvilket er den primære grund til, at jeg har investeret i dem.

Jeg er mindst lige så træt af at læse om jeres strømforbrugende lamper, men jeg beder jo ikke undlade at fortælle om dem - vel?

Og jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal høre på brok, fordi I er blevet trætte af Grönt Ljus... Det er ærlig talt ikke særlig sjovt!

Mvh
Anja



jdon
Hur jävla svårt skall det vara att respektera att man vill hålla trådar fria från allt repetetivt snack om LED:s överförträfflighet? Vi har fattat det ni skrivit, i alla otaliga trådar. Trots det finns det gott om oss odlare som inte är ett dugg intresserade av något annat än vitt ljus i olika former.
Bock
Hej...

Ytterligare en dåre ( hehe ) <<< ( Jag ) som inte begriper så mycket om belysning.

chizza - ett sånt mejl till mig med om du har lust ? Tack

Eftersom jag står i tankarna att investera i mitt växthus med belysning som jag ska använda nu i vinter eftersom jag ska vinterförvara alla mina chiliväxter, citronträdet , fikonträdet ect...

Så jag har köpt dagsljus lysrör ( förra året ) och satt upp i växthuset men räcker detta ??? Eller måste jag komplettera med mera ljus och i så fall vad ?? Vill inte ha en massa lysrör hängande i taket då jag ska odla så kommer de att vara i vägen finns det då nått annat som skulle fungera ?? ( Har en växthuslampa som jag har när småplantor drivs upp i källaren.) Skulle det fungera att hänga ut denna i växthuset typ dec - mar och kostnaden att driva denna om det är försvarbart. Växthuset är på 18,6kvm.

Mitt Växthus I Belysning På Kvällen ( Räcker Detta )

[attachment=54808:Upplyst_V_xthus.JPG]
kerstin z5-6
Det räcker som övervintring underhåll, fast det blir ju rätt dyrt..inte ljus men värmen
Tror dina citrusar mm blir lika fina i källaren under en lysrörsramp 20 cm över högsta växten 12-14 tim /dygn
de ska ju överleva inte växa
Alexander-VG-zon3
ja alla mina citrusar har jag under lysrörsramp, funkar fint (just jag har tänt lite mer än vad som brukar rekommenderas i böcker och på nätet mellan 16-18timmar har jag, dyrare). inga bladfall, mycket blommor, kart växer fram, och viss skottillväxt har jag med. min grapefrukt blommade i jan-dec med ca 250-280blommor. då mina stor varmt (rumstemperatur) samtidigt så växte dom.

fikon är lövfällande och ska stå mörkt. och kallt om dom inte ska växa. står dom varmt måste den ha ljus. samma här dom fikonen jag hade under extraljus lövade ut fint och började blomma och verkade trivas fint under vanliga lysrör.

vinrankande började blomma den 6 jan och samtidigt få ny blad under lysrör.

om det nu har växt så bra hos mig (alla vintrar) och fått fin tillväxt och frösådder växer fint. då kan det ju inte vara helt tokigt med vanliga lysrör.
Anja Danmark
[quote name='chizza' date='05-09-2010, 16:01' post='1285716']
Anja ; Jag skickade ett PM till dig angående nackdelar med LED, så slipper vi ha det i denna tråden.
Har inte varit medlem speciellt länge men det känns som ett fåtal personer försöker mata på sitt budskap precis som någon slags mini-Hitler.
Jag vet en hel del om LED inom odling då jag har hållt i en del projekt gällande detta. Säljsnacket som dessa killarna kör med är precis samma skitsnack som deras leverantörer har kört emot dem och de använder allting utan att först kritiskt granska orden.
Om du vill köpa en bil som går 200km/h och den i själva verket endast kör 150km/h så hade det stört dig visst?
Jag vill inte göra några personliga påhopp men väldigt mycket som skrivs är lögner (medvetna / omedvetna?) och det stör mig en hel del att gång på gång läsa samma inlägg i alla trådar.

Jeg vil gerne bede dig stoppe med at være så uforskammet og personlig - tak!

Og jeg baserer kun mine synspunkter omkring LED på egne erfaringer og er på ingen måde enig med dig i det, som du har skrevet.

Du gentager jo bare dig selv og har åbenbart ikke forstået mit svar til dig, så den stopper her for mit vedkommende.



chizza
Hej Anja,

Jag har ingenstans gjort personangrepp mot dig. Vet inte var du har fått detta ifrån?
Istället har jag sagt att jag endast ville hålla denna tråden fri från försäljare och anser inte att jag varit otrevlig mot dig på något sätt.

------


På grund av att tråden redan spårat ur totalt och det finns en efterfrågan på information så tar vi det här..
Har lite kort om tid men kan skriva av mig lite snabbt..

Angående nackdelar med LED;

1. Använder ni er av 1w dioder i växthus är ljuspenetrationen är inte att jämföra med HPS/MH. Ljuset når inte rötterna vid höga höjder utan endast toppen på plantorna.
2. Falsk marknadsföring! 90W motsvarar 400W, 50.000h, osv osv. De flesta säljarna kan inte presentera bevis. Somliga kan, de flesta kommer med luftargument som de fått av sina återförsäljare.
3. Ingen UV-strålning! Visst det kan vara bra, men vissa växttyper behöver UV-strålningen
4. Bildar ingen värme! Visst det kan också vara bra beroende på situation, men oftast inte.
5. Väldigt tunt med vetenskaplig bevisning. Oftast visar försäljaren upp en kurva som visar absortionspeakarna för 630/660nm ljus osv. Detta betyder ingenting egentligen, kan de påvisa vilka växter som vill ha vilken slags ljus? Oftast inte, detta då väldigt tunn forskning endast finns tillgänlig.

Har inget emot LED, men det finns en del att tänka på när man väljer belysning. I vissa fall kan en högkvalitets LED odlingslampa vara bästa valet, i andra fall är det inte det.

Alexander-VG-zon3
vad tycker ni kunniga om detta ? i LED för/emot diskussion.

länk
http://citrus.forumup.org/viewtopic.php?t=...p;mforum=citrus

vad jag kan förstå (rätta mig annars) så ger vanliga lysrör mer ljus än LED per watt. borde det då inte vara bättre med lysrör än LED ? just av att den (ev) ger mer ljus och finns att tillgå i fler färger (snyggare ljussken på växterna och i rummet men ändå ger bra ljus för växten, exempel som hos mig har jag extraljus i köket).
chizza
Hej flaxss,

Beroende på vilka LED som används så ger de olika lumen per watt. Det finns till och med LED som producerar 300lumen/w, dock är de för dyra för privatpersoner i dagsläget.
Något annat man får beaka är vilket ljusspektra lampan ger ifrån sig. Just våglängderna är ju det med LED som ska kunna effektivisera och göra LED till ett energisnålare alternativ (i teorin).
Om man ska vara petig bör man titta efter umol/s för att kunna göra en rättvisare bedömning och inte ens här kan man säga svart på vitt vad som är bättre än det andra. Det är så väldigt många faktorer som spelar in och därför är det extremt svårt att jämföra.
En lögn är att en 90w LED motsvarar 400w HPS. Dock känner jag till en person som sakta men säkert har bytat ut alla sina HPS mot LED då han tycker att de ger bättre resultat på den specifika växt han odlar. Finns så många olika resultat på både bra och dåliga odlingar...

Värme, vatten, växttyp osv osv... Finns så mycket som spelar in... En sak som jag anser vara säkert är att LED har en otroligt stor potential längre fram i tiden och kommer utklassa HPS/MH.


CITAT (flaxss @ 01-10-2010, 11:25) *
vad tycker ni kunniga om detta ? i LED för/emot diskussion.

länk
http://citrus.forumup.org/viewtopic.php?t=...p;mforum=citrus

vad jag kan förstå (rätta mig annars) så ger vanliga lysrör mer ljus än LED per watt. borde det då inte vara bättre med lysrör än LED ? just av att den (ev) ger mer ljus och finns att tillgå i fler färger (snyggare ljussken på växterna och i rummet men ändå ger bra ljus för växten, exempel som hos mig har jag extraljus i köket).

Alexander-VG-zon3
tack för svar. thanks.gif

har inte så mycket att tillägga. kanske LED för min del är nått som jag testar längre fram. just nu funkar lysrör väldigt bra för min odling och mina växter.

men kanske testar man längre fram.
chizza
CITAT (flaxss @ 01-10-2010, 12:28) *
tack för svar. thanks.gif

har inte så mycket att tillägga. kanske LED för min del är nått som jag testar längre fram. just nu funkar lysrör väldigt bra för min odling och mina växter.

men kanske testar man längre fram.


Inga problem, lycka till med växterna!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon