Christoffer
Är det någon som vet hur man omvandlar följande
ingredienser till dl?

100g sojamjöl
100g havregryn
100g linfrön
50g solrosfrön
50g pumpafrön
50g sesamfrön
50g flagad mandel
Nolbo
Om det inte står några ledtrådar på förpackningarna så får du väl pröva dig fram.
Platinum
CITAT (Christoffer @ 21-05-2010, 20:04) *
Är det någon som vet hur man omvandlar följande
ingredienser till dl?

100g sojamjöl
100g havregryn
100g linfrön
50g solrosfrön
50g pumpafrön
50g sesamfrön
50g flagad mandel


Vikten står på påsarna, mät upp innehållet så får du ju fram hur många dl den vikten motsvarar.
Christoffer
Ja, det var ett bra tips.
vitavargen
CITAT (Christoffer @ 21-05-2010, 20:04) *
Är det någon som vet hur man omvandlar följande
ingredienser till dl?

100g sojamjöl
100g havregryn
100g linfrön
50g solrosfrön
50g pumpafrön
50g sesamfrön
50g flagad mandel

Vet inte om du sett denna sajt, som har en omvandlare också.

http://www.receptbankenskokbok.se/omvandla_g_dl.php
Christoffer
Den sidan har jag inte sett. Lite hjälp kunde man få i alla fall.
Märkligt det där att olika mjölsorter kan väga så olika.
Fick väga på en våg igår, och det blev olika resultat.
vitavargen
CITAT (Christoffer @ 22-05-2010, 07:57) *
...
Märkligt det där att olika mjölsorter kan väga så olika.
...


Har för mig att det har med tätheten hon de allra minsta beståndsdelarna att göra. Ju tätare de sitter ihop, desto tyngre de är.
RitRat
Luftfuktigheten spelar roll också. Lite fuktiga havregryn väger mer per dl än riktigt torra.

Hej Cristoffer!
Skulle vara roligt att veta om det är ett recept du har haft, där dessa ingredienser finns. Ser trevligt ut! Bröd kanske?
Christoffer
Det är receptet på en Klimakteriekaka som jag skrev av en tidning en gång,
och nu kom den väl till pass, då min mor fyller år, och dessutom har klimakteriebesvär.
Kan vara intressant att se om det fungerar också. Men här är i alla fall receptet:
(kakan är kompakt och god, men jag tror inte att den ska vara i ugnen i 1 och en halv timme)


I FEMINA nr 10 Oktober 2003 kan man läsa följande:



För den som så vill förmedlar Lena Katariana också ett recept på ett bakverk med det sanslösa namnet Klimakteriekakan. Den hittade hon i boken "Eat to beat menopause" av Linda Kearns.

Linda hamnade tidigt i klimakteriet efter en operation. Efter 13 års östrogenbehandling avbröt hon den pga biverkningar och oro för bröstcancer. När svettningar och andra klimakterieproblem dök upp började hon leta efter alternativa motåtgärder. Hon läste på om fytoöstrogener och gjorde ett kakrecept

av olika ingredienser som är rika på sådana. Hon åt en bit av kakan varje dag och fann att det hjälpte.

Hon testade på grannar och väninnor med gott resultat. Till slut hamnade hon i brittisk tv med sitt kakrecept

och blev nerringd av kvinnor som tyckte kakan var toppen. Lena Katarina ville inte utesluta att placeboeffekten har sitt finger med i smeten med vidarebefordrar i alla fall receptet:







LINDAS KAKA:

Sju bitar



100g sojamjöl

100g grahamsmjöl

100g havregryn

100g linfrön

50g solrosfrön

50g pumpafrön

50g sesamfrön

50g flagad mandel

2 bitar finhackad färsk ingefära

225g russin

½ tsk muskot

½ tsk kanel

½ tsk torkad, mald ingefära

4½ dl sojamjölk

1 msk maltextrakt



Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt sojamjölk och maltextrakt, rör

ordentligt och låt smeten svälla i en halvtimme.

Späd ev mer mer sojamjölk. Konsistensen ska

vara mjuk men det ska inte gå att hälla smeten.

Värm ugnen till 200 grader. Klä en avlång kakform

med bakplåtspapper. Sleva i smeten. Grädda ca 1½ timme.

Prova med sticka. Kakan ska vara helt torr när den är

färdig

Åsa, mälardalen zon 2
Påminner väldigt mycket om Mitt i livet bröd eller klimakterielimpa som det också kallas (kommer tyvärr inte ihåg vilken bagare det är som brukar sälja detta bröd jag läste en artikel om henne (svensk) och skrev bara ner receptet in te namnet på bagaren).

Mitt i livet bröd - Recept
Här kommer receptet på ett nyttigt och annorlunda bröd som sägs vara bra för kvinnor mitt i livet.

Mitt i livet bröd (kallas även klimakterielimpa) 2 små bröd eller 1 stort

Ingredienser

3 deciliter sojamjöl

2 deciliter grahamsmjöl

3 deciliter havregryn

1 ½ deciliter krossade linfrön

1 deciliter solrosfrön

1 deciliter pumpakärnor

50 gram sesamfrö

2 deciliter mandelspån

1 matsked färsk ingefära

3 deciliter russin

½ tsk riven muskot

½ tesked kanel

7 ½ deciliter sojamjölk

1 matsked honung eller maltextrakt.

Blanda ihop de torra ingredienserna, tillsätt de blöta och blanda. Låt vila i 1 timme.

Häll degen i 1-2 väl smorda formar (degen stiger just inget eftersom det varken finns jäst eller bakpulver) så man kan hälla ganska fullt i formen.

Grädda i 190 grader C i cirka 1-1 ½ timme. (jag brukar grädda mycket kortare)


Detta recept är mera som ett matbröd, än en kaka, gott med smör och ost på.


Kanske lite lättare detta recept ifall man inte har våg


(jag har dock bytt ut russinen mot annan torkad frukt när jag testat receptet eftersom jag inte gillar russin i bröd)
malcolm
CITAT (Christoffer @ 21-05-2010, 20:04) *
Är det någon som vet hur man omvandlar följande
ingredienser till dl?


Varför hålla på och omvandla? Elektroniska vågar med god upplösning kostar inte så mycket numera, Biltema har tex. en som går från 2 - 5000 g och kostar 149 kr. En sådan våg kan man dessutom ha nytta av även i andra sammanhang, jag brukar tex. väga brev och paket på min om jag är osäker på portot.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon