Kirskål har odlats sedan mycket länge, det vet man. Hur den kom till Europa vet jag inte om man bekräftat, men här är den vanligaste berättelsen om munken som tog in den och mättade fattigas magar:
http://matgasten.taffel.se/2008/05/14/kirs...lev-en-gronsak/Flera restauranger i Stockholm serverar ogräsrätter som man betalar dyrt för. Kirskål ingår nästan alltid i en ogrässoppa. Man kan skörda hela sommaren, den utsätts mycket sällan för angrepp, den är tålig för all möjlig misshandel. Som att man t ex inte vattnar, inte gödslar den osv...
Den har lika spännande smak som ruccolablad och den går att äta i större mängder än många vilda bladväxter.
Låter man den inte gå i frö sprider den sig bara lugnt med rötter. Det blir luckert i marken där kirskålen växer, dvs den utarmar inte jorden.
Man kan ogilla den ändå förstås. Men den är inte ett problem för träd, buskar och häckar. Problem ger däremot många bekämpningsmedlen som används emot den.