När det var min tur att ha fredagsfikat på min praktikplats komponerade jag den här - därav namnet!
Katarinas Fredagskaka
3 ägg
2 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2,5 tsk vaniljsocker (helst med äkta vanilj)
1 burk konserverad mango (kan bytas ut mot persikor)
1 liten burk krossad ananas
3 dl florsocker
0,5 dl kokosmjölk
• Vispa ägg och socker pösigt.
• Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker
• Rör ner mjölblandningen i äggvispet
• Blanda i krossad ananas. Mango eller persikor skall skäras i mindre bitar och sedan röras ner försiktigt. OBS! Spara spadet!
• Häll smeten i en smord och mjölad rund form som rymmer 2 liter.
• Grädda i 1 timme i 200 grader.
• Häll lite av spadet över kakan när den svalnat.
• Rör ihop kokosmjölk och florsocker till glasyr.
• Häll glasyren över kakan strax före serveringen.
Obs! Kakan är ganska kladdig så man bör använda tallrik och sked när man skall äta den. Att ta en bit kaka i en servett medför stor risk att det blir rejält söligt!