Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > jäsande fläderblomssaft...
          tyffe
          Inlägg 04-07-2010, 23:29
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 78
          Medlem sedan:
          20-04-2009
          Medlem nr: 22 514



          Enligt konstens alla regler har jag gjort två satser flädersaft i varsitt femliters höganäskrus. de har stått i tre dagar i rumstemperatur på golvet med en hink flädervin på jäsning på byrån ovanför. i morse när jag skulle röra om i höganäskrusen bubblade det som kolsyra i båda krusen.. jag har använt olika slevar i saftkrusen respektive vinhinken. saften är gjord på fläderblommor, vatten, socker, citroner, citronsyra och atamon. jag har alltså haft i konserveringsmedel redan innan jag silat upp saften. är det någon som har en aning om varför båda saftkrusen börjat jäsa, och går det att rädda saften ändå?
           
          Citera
          Aqvakul
          Inlägg 05-07-2010, 06:59
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          Fläderbärssaften gör vi alltid i kylskåpet - sen fryses den in. Tyvärr är den väldigt "lättjäst", särskilt i denna värmen..
          (vinsatsen ovanför är säkert helt oskyldig)

          Det går inte att "reversera" processen". Är den bara lite jäst så kan den kanske förtäras som lite mousserande - i så fall bums in i kylen...


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          ninnisky
          Inlägg 05-07-2010, 16:11
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 5 047
          Medlem sedan:
          29-06-2004
          Medlem nr: 3 958



          CITAT (Aqvakul @ 05-07-2010, 05:59) *
          Fläderbärssaften gör vi alltid i kylskåpet - sen fryses den in. Tyvärr är den väldigt "lättjäst", särskilt i denna värmen..
          (vinsatsen ovanför är säkert helt oskyldig)

          Det går inte att "reversera" processen". Är den bara lite jäst så kan den kanske förtäras som lite mousserande - i så fall bums in i kylen...


          Gjorde förra året en "fläderbärschampagne" som först fick stå i rumstemperatur i 6 dagar och jäsa och sedan in i kylskåpet en vecka. Den var riktigt god! Receptet fanns i Allt om Mat.
          Kanske ett tips till dig, Tyffe....


          --------------------
          Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
           
          Citera
          Äppelpäppel
          Inlägg 05-07-2010, 19:31
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 5
          Medlem sedan:
          05-07-2010
          Medlem nr: 31 806



          CITAT (ninnisky @ 05-07-2010, 17:11) *
          Gjorde förra året en "fläderbärschampagne" som först fick stå i rumstemperatur i 6 dagar och jäsa och sedan in i kylskåpet en vecka. Den var riktigt god! Receptet fanns i Allt om Mat.
          Kanske ett tips till dig, Tyffe....



          Mmm... "fläderärs champagne"! Låter mums. Skulle du kunna tänka dig att dela med dig av receptet eller tipsa om i vilket nummer av Allt om Mat du hittade det. smile.gif
           
          Citera
          ninnisky
          Inlägg 05-07-2010, 20:17
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 5 047
          Medlem sedan:
          29-06-2004
          Medlem nr: 3 958



          Här kommer receptet till fläderchampagnen

          http://www.alltommat.se/recept/fläderchampagne-11600

          Lycka till! biggrin.gif


          --------------------
          Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
           
          Citera
          Äppelpäppel
          Inlägg 06-07-2010, 06:37
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 5
          Medlem sedan:
          05-07-2010
          Medlem nr: 31 806



          Tack!
          Måste provas! smile.gif
           
          Citera
          Milda
          Inlägg 29-07-2010, 20:55
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 20
          Medlem sedan:
          15-11-2007
          Medlem nr: 13 159




          Hejsan!

          Jag gör alltid mina satser med fläderblomssaft i varmt kök, i hinkar, sköljer blommorna noga och efter varm sockerlag hällts på lägger jag plastfilm och hinklocket så blir där vacum. Sen rör jag inte saften på 5-7 dagar dags att hälla upp. Alltid lika fin.

          Såg att det stod om fläderblomschampagne och där är ju saken att få till jäsning genom att låta pollen vara kvar på blommorna, absolut inte skölja dem.

          En tanke bara att det kanske är detta som stör din saft. Citronerna samt citronsyran håller saften i ordning med. Brukar ta potatisskalaren och skala av citronskalet, pressa ur saften och klippa av de mesta vita på blomklasarna för en mer lemonadsmak.

          Hoppas ditt blir bra nästa säsong. plastspännerna med lock tätslutande finns tex billigt på Biltema, värt attt ha till bärplockning och safttillverkning smile.gif

          Lycka till! Hoppas vinet blev lyckat iaf.
           
          Citera
          tyffe
          Inlägg 03-08-2010, 22:33
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 78
          Medlem sedan:
          20-04-2009
          Medlem nr: 22 514



          åh, tack för tipsen. jag frös in lite av saften som jäst och ska prova att gör glass eller nåt liknande sen. men det låter ju väldigt logiskt att inte ha hela frukter i.. får prova mig fram nästa år igen. ska testa champagne då med!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 14:29
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon