Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Majrovor - när ska de skördas?
          Peztis
          Inlägg 09-07-2010, 20:42
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Har för första gången sått majrovor och det växer så man ser det!

          Men när är de färdiga för skörd?
          Och så en "dum" fråga: vad gör jag med dem? Kokar? River? Alltså, hur tillagar man dem?


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          gardenalkoholic
          Inlägg 09-07-2010, 21:49
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 6
          Medlem sedan:
          28-04-2009
          Medlem nr: 22 772




          Lyckos dig !!!

          Du skär av där blassten,,kokar i lättsaltat vatten tills den mjuknar,,,,,låter den svalna,,,ställer den med platta sidan nedåt,,skär av en hatt,,ala typ semla,,,gröpar ur,,fyller med grönmögelost,,blandat med innankråmet",,på med locket, och gratinera,,,,,,,,godaste godast ! En kalas bra förrätt, men jag vill äta mig mätt på majrova yahoo.gif
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 09-07-2010, 21:54
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Kan man göra som med kålrabbi, koka den med smör och persilja?

          Vad smakar det?

          Hur stor ska den vara? Såg någon som är ca 5 cm, antar att de blir träiga om de blir för gamla.

          Och välkommen till Odla, förresten!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 10-07-2010, 16:13
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Såhär skriver Runåbergs om skörd och användning:

          SKÖRD: Små rovor är godast. Börja skörda när de är 5 cm. i diameter och använd dem råa, skiva-de eller rivna, eller i grytor, gratänger, soppor. Eller stekta, ungsbakade, till rotmos och gröt eller varhelst de kan passa. De flesta majrovor har dålig hållbarhet. Högst några månader i jordkällare. Skörda majrovan ung. Större rovor håller bättre i källare. Under årtusenden måste de ha tillagats på de mest skilda sätt. Romarna åt t. ex. gärna rovor med honung. Under medeltiden trakterades kungligheter med skulpterade rovor i de mest utsökta skepnader. Bara fantasin sätter gränser. I dagens kokböcker finns inga recept på rovor, så det är fritt fram för expriment.


          Jag har ätit majrovor som varit som tennisbollar i strlek och de har varit OK och vid de tillfällen majrovor har hittats i matbutiken har de varit i ungefär den storleken de med.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 10-07-2010, 18:51
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Spännande!

          Tror jag börjar med att koka dem (möjligen ångkoka) med smör och persilja så får vi se vad de smakar.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 12-07-2010, 20:35
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Så länge de växer till i god fart är det oftast ingen risk att de blir träiga. Avtar tillväxten är det oftast bäst att skörda alla och lägga dem i kylen. De håller sig länge där.

          Mjälla majrovor är väldigt goda att äta råa. Då innehåller de också mest vitaminer.

          Blasten kör vi i råsaftcentrifugen och tar vara på båda fraktionerna. Det blir en supernyttig vitaminsoppa som vi fryser in i burkar att ha till vintern. Vi tar förståss en dos färsk också.
           
          Citera
          evachris
          Inlägg 17-07-2010, 13:39
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 70
          Medlem sedan:
          17-11-2009
          Medlem nr: 26 826



          Vi åt några majrovor råa, och har kokat i soppa. Vi kokte även blasten som det var god smak på, men lite salt och smör.

          Lycka till!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 23:57
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon