Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Chili-fråga, En gul liten chili som jag behöver hjälp med
          sommarhumla
          Inlägg 20-08-2010, 17:41
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 5 153
          Medlem sedan:
          24-08-2008
          Medlem nr: 18 530



          Hej, nu vänder jag mig till alla ni kunniga chili-odlaiter. I våras köpte jag en chiliplanta på Trädgårdsmässan i Älvsjö. På lappen står det endast capsicum chinense "okänd småvuxen sort, troligtvis av vilt ursprung. Ursprung Sydamerika. Själva chilifrukten ser ut som ett litet gult bär (ungefär havtornsbärsstorlek) och plantan är nu omkring 30 cm hög. Folket på Trädgårdsmässan kunde inte berätta något om plantan överhuvudtaget och därför vänder jag mig nu till er. Än så länge är det bara en liten frukt som är gul.

          Är det en sort som bränner bort alla smaklökar på fem röda sekunder (har inte vågat prova än...)?

          Det skulle vara kul om någon av er kunde berätta något litet om vad ni tror att det är.

          Tack så mycket på förhand.

          /Sommarhumla


          --------------------
          ------------------------------------
          "Gör aldrig samma misstag två gånger, såvida det inte lönar sig"
          (Mae West)



          peter pan.gif
          blaratta.gif

           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 20-08-2010, 18:05
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Kan inte lista ut vilken sort det är men kan nog gissa mig till att det är en chili med mer krut i, c. chinese är ju samma grupp som du finner habanero och naga jolokia i.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          sommarhumla
          Inlägg 20-08-2010, 18:13
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 5 153
          Medlem sedan:
          24-08-2008
          Medlem nr: 18 530



          ojdå, eller kanske ajdå....ska kanske vara försiktig vid eventuellt användande i matlagning då...


          --------------------
          ------------------------------------
          "Gör aldrig samma misstag två gånger, såvida det inte lönar sig"
          (Mae West)



          peter pan.gif
          blaratta.gif

           
          Citera
          Mentha-Arvensis
          Inlägg 20-08-2010, 18:17
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 332
          Medlem sedan:
          28-11-2009
          Medlem nr: 26 912



          Kanske Jindungo eller Caronong...


          --------------------
          "Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
           
          Citera
          sommarhumla
          Inlägg 20-08-2010, 18:29
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 5 153
          Medlem sedan:
          24-08-2008
          Medlem nr: 18 530



          Jag kollade på google men den frukten jag har är rund som en liten kula nästan och verkar inte bete sig som andra chili som växer "på längden"...de här ser ut som små bär och det verkar som om de är mogna när de fått gul färg.
          Tack så mycket för tipsen hittills, det uppskattas mycket!!

          /Sommarhumla


          --------------------
          ------------------------------------
          "Gör aldrig samma misstag två gånger, såvida det inte lönar sig"
          (Mae West)



          peter pan.gif
          blaratta.gif

           
          Citera
          Preussen
          Inlägg 20-08-2010, 20:38
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 443
          Medlem sedan:
          02-03-2007
          Medlem nr: 9 179



          Cumari? brukar vara gul, liten och rund. har en behagligt fruktigt smak med bra hetta.


          --------------------
          Odlar i zon0-1!
          bloggen
           
          Citera
          sommarhumla
          Inlägg 21-08-2010, 09:40
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 5 153
          Medlem sedan:
          24-08-2008
          Medlem nr: 18 530



          Ja, cumari måste det vara. Jag googlade och fann bland annat en sort som heter "wild brazil", de frukterna stämmer väl överens med den planta som jag har. Tack så jättemycket för snabb hjälp!!!!

          /Sommarhumla


          --------------------
          ------------------------------------
          "Gör aldrig samma misstag två gånger, såvida det inte lönar sig"
          (Mae West)



          peter pan.gif
          blaratta.gif

           
          Citera
          mojan
          Inlägg 21-08-2010, 10:42
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 785
          Medlem sedan:
          18-03-2007
          Medlem nr: 9 395



          Ursäkta mig, får jag stjäla tråden lite?
          Jag har aldrig odlat chili förut. Jag fick frön av en odlait, på fröpåsen stod "Blondie".
          Den har växt fint och har många ljusgula, avlånga frukter.

          Min fråga: När ska jag plocka dem/när är de mogna???

          Redigerat av mojan: 21-08-2010, 10:42


          --------------------
          Zon 3
           
          Citera
          sommarhumla
          Inlägg 21-08-2010, 12:08
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 5 153
          Medlem sedan:
          24-08-2008
          Medlem nr: 18 530



          Hej Mojan, ja trådarna är ju inte personliga och jag anser att jag fått svar på min fråga. Hoppas att du får svar på dina frågor.
          mvh
          /Sommarhumla


          --------------------
          ------------------------------------
          "Gör aldrig samma misstag två gånger, såvida det inte lönar sig"
          (Mae West)



          peter pan.gif
          blaratta.gif

           
          Citera
          KRT
          Inlägg 22-08-2010, 08:17
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          Lånas också tråden en liten stund, jag behöver också hjälp med identifieringen av en chili!
          Jag köpte en påse i våras som ajg satte och från början var det en planta som var annorlunda - den hade nämligen grönlila stam och bladnerver, till skillnad från alla andra plantor som var gröna. Plantan är nu ca 30 cm, blommorna var vita med lila inslag som har utvecklats till "morotsformade" frukter, ca 3 cm långa som är mörklila. De har börjat övergå i mört mörkt rött, vilket jag antar är ett tecken på mognad. Plantan verkar vara ganska tålig, den blommade mycket tidigare än de andra plantorna och den trivdes ute även innan det var jättevarmt.
          Paketet den låg i angav sorten som Capsicum chinense L. "Habanero", men det är det DEFINITIVT inte smile.gif

          Skulle vara mycket bra att veta vad det är för sort innan man stoppar den i maten, och riskerar att få en överraskning tongue.gif

          Förresten, hur sparar man bäst chili för framtida bruk? Habanero-plantorna verkar få en hel del frukt nämligen smile.gif


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera
          Anja Danmark
          Inlägg 22-08-2010, 11:44
          Länk hit: #11


          Gäster






          Hej KRT -

          det er svært at sige, hvilken frugt du har, uden et foto...

          Og du kan jo prøvesmage den, inden du bruger den i maden, så du ved, hvor stærk den er.

          mvh
          Anja
           
          Citera
          GasseG
          Inlägg 22-08-2010, 14:04
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 52
          Medlem sedan:
          12-05-2008
          Medlem nr: 15 993



          CITAT (KRT @ 22-08-2010, 09:17) *
          Skulle vara mycket bra att veta vad det är för sort innan man stoppar den i maten, och riskerar att få en överraskning tongue.gif
          Smaka den innan du stoppar den i maten vetja. Jag tycker utomhusodlad chili blir starkare än de chilis fröna kommer ifrån.

          CITAT (KRT @ 22-08-2010, 09:17) *
          Förresten, hur sparar man bäst chili för framtida bruk? Habanero-plantorna verkar få en hel del frukt nämligen smile.gif
          Jag kör vanlig konsumchili och de ger mycket frukt! Sex plantor med 30 chili på varje planta ca 60 cm höga. Jag torkar dem och antingen smular ner dem i maten eller ibland torkar och mortlar jag och får några burkar chilipulver.

          Redigerat av GasseG: 22-08-2010, 14:06
           
          Citera
          KRT
          Inlägg 22-08-2010, 20:05
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          CITAT (GasseG @ 22-08-2010, 15:04) *
          Smaka den innan du stoppar den i maten vetja. Jag tycker utomhusodlad chili blir starkare än de chilis fröna kommer ifrån.

          Jag kör vanlig konsumchili och de ger mycket frukt! Sex plantor med 30 chili på varje planta ca 60 cm höga. Jag torkar dem och antingen smular ner dem i maten eller ibland torkar och mortlar jag och får några burkar chilipulver.


          Hur torkar du den? Är rädd att den börjar mögla inifrån innan den blir torr om man hänger den i rumstemperatur (har hänt).

          Smaka innan, är du tokig smile.gif Men du menar kanske inte att stoppa en frukt i munnen och se om man överlever biggrin.gif

          Jag vet att man brukar säga att ju mindre ju starkare, men är de samma sak med färger? Att gröna är mildare än röda, och gula starkare än röda????


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera
          GasseG
          Inlägg 25-08-2010, 06:04
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 52
          Medlem sedan:
          12-05-2008
          Medlem nr: 15 993



          CITAT (KRT @ 22-08-2010, 21:05) *
          Hur torkar du den? Är rädd att den börjar mögla inifrån innan den blir torr om man hänger den i rumstemperatur (har hänt).
          Har det? Jag lägger bara mina på en öppen plats i hemmet....just nu på mikron, sedan torkar de och de brukar även bli lite rödare om de inte var det från början. I år har jag så förba**at med frukt så mikron kommer inte att räcka till på långa vägar. Funderar på att göra en chilifläta på ca metern så de får hänga och torka.

          CITAT (KRT @ 22-08-2010, 21:05) *
          Smaka innan, är du tokig smile.gif Men du menar kanske inte att stoppa en frukt i munnen och se om man överlever biggrin.gif
          Jomenvisst överlever du, lite guts får man ha om man gillar chili i maten. I år var mina konsumchili all time high i capsiacin, stoppade in en liten cirkel med tjockleken 2 mm från en chili som var ca 1,5 cm i diameter. Efter två tugg så spottade jag ut den (min standardmetod) och sedan väntade jag....ujujuj starkt var det. Jämfört med de chilis som de kommer ifrån dvs vanlig matlagningschili så var mina x10 och jag överdriver inte. Hade i drygt 2 chilis i 5 liter chili con carne och det kändes. Jag och barnen åt i vanlig ordning men en vän på besök tyckte det var lite i överkant starkt....hehe på två "konsum"chili!

          Gul chili har jag inte provat, mina de går från grön (vilka jag använder) till lila och sedan röda (använder helst). Stykemässigt har iaf inte jag känt ngn skillnad mellan det gröna mognadsstadiet och det slutgiltiga röda. Jag är nog mest nöjd med att jag får så fantastiskt mycket frukt...märkte för några år sedan att konsumchili ger fantastisk avkastning jämfört med mexikanska och thailänska "finsorter". I år så satte jag så pass många att jag faktiskt fick 6 plantor över till mig själv efter att släkt och vänner har varit å rånat mig på allt jag odlat. Där är ett annat knep jag lärt mig i år för att kunna maximera utrymmet i mitt lilla fönster där jag förodlar mina chilis på vårkanten....2 dL plastglas, perfekta att sätta många frön och ställa tätt i fönstret. När man sedan sållat bort de glas där inget kom så går man till seven eleven och hämtar hem så många man behöver av deras största muggar och planterar om i. I dessa muggar växte de sig 50 cm med blommor i år, innan utsättning.

          Gula behöver nog inte vara starkare än röda och vise versa, det har nog mer med sort och jag hävdar odlingförhållanden att göra.

          Ngt är fel med min dator eller telefon eller programvara, men jag kan inte koppla min galaxy S till datorn annars hade jag visat lite bilder....ska fixa får maila.
           
          Citera
          GasseG
          Inlägg 25-08-2010, 06:16
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 52
          Medlem sedan:
          12-05-2008
          Medlem nr: 15 993




          Det som syns på bilden skulle jag vilja säga motsvarar en planta.

          Har hittills skördat 15 chilis röda eller halvröda. Detta var efter dagens skörd och tyvärr så hade endel chilis släppt och vissa ruttnade hängandes på plantorna, jag tror det har regnat för mkt på sista tiden så det får ta och upphöra nu!

          En sak till: Varje gång ni planterar om chili eller planterar ut så plantera ner dem så djupt ni kan. Vid utplanteringen så satte jag ner dem 3 dm i jorden, dvs jordklump och 2 dm stam. De blir stadigare och får ett större rotsystem. jag använder aldrig stödpinnar eller liknade till mina chilis.

          Redigerat av GasseG: 25-08-2010, 06:25
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 26-08-2010, 06:08
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          CITAT (KRT @ 22-08-2010, 09:17) *
          Förresten, hur sparar man bäst chili för framtida bruk? Habanero-plantorna verkar få en hel del frukt nämligen smile.gif


          Gör chiliristor (dvs lufttorka på tråd).


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          Dominosa
          Inlägg 28-08-2010, 12:20
          Länk hit: #17


          Gäster






          Hej!
          Hur gamla blir chiliplantorna??
          Jag frösådde en i våras, den har inte fått frukt än, många blommor men de har bara vissnat och fallit av...
          Kommer den att få frukt näst sommar om den överlever vintern?
          Tacksam för svar biggrin.gif
           
          Citera
          GasseG
          Inlägg 28-08-2010, 19:45
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 52
          Medlem sedan:
          12-05-2008
          Medlem nr: 15 993



          CITAT (Dominosa @ 28-08-2010, 13:20) *
          Hej!
          Hur gamla blir chiliplantorna??
          Jag frösådde en i våras, den har inte fått frukt än, många blommor men de har bara vissnat och fallit av...
          Kommer den att få frukt näst sommar om den överlever vintern?
          Tacksam för svar biggrin.gif
          Ja det gör de, chiliplantor är tvååriga. Prova dock att sätta dem tidigare för frukt samma år.

          Redigerat av GasseG: 28-08-2010, 19:50
           
          Citera
          Mentha-Arvensis
          Inlägg 28-08-2010, 20:03
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 332
          Medlem sedan:
          28-11-2009
          Medlem nr: 26 912



          CITAT (GasseG @ 28-08-2010, 19:45) *
          Ja det gör de, chiliplantor är tvååriga. Prova dock att sätta dem tidigare för frukt samma år.

          det finns massa chilisorter som lever i flera år.
          Dock tappar dom i styrka, smak och viss mån mängd efter tredje året.
          Men det är fortfarande även efter tredje året ett vackert träd eller en vacker buske.


          --------------------
          "Så som ört är vuxen, sådan står den, så den smakar."
           
          Citera
          Dominosa
          Inlägg 29-08-2010, 18:55
          Länk hit: #20


          Gäster






          Okej smile.gif Tack för era svar!! Då får jag se nästa år om det blir nåt biggrin.gif
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 16-10-2025, 01:14
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon