Det har med pollineringen att göra. En gurka (och andra frukter med) bildar fruktkött i förhållande till utvecklade frön eller hur jag ska säga. Dålig pollinering = få frön = mindre fruktkött. På hösten är det inte samma fart på insekter och annat, och dessutom stänger man växthuset för att hålla värmen, därför är det vanligt att gurkorna ser ut som ni beskriver speciellt i slutet av säsongen. Detta gäller också tomater, en del tycker det är konstigt att de får större och finare frukt på plantor som stått ute än de som stått i växthuset, och förklaringen är densamma. Sen finns det gurkor som har förmågan att bilda frukter utan pollinering (Suyo Long tillhör inte dem) de kallas ofta för "rent honliga" eller partenocarpa på fröpåsarna. Där är det tom så att frukterna blir sämre (i våra ögon) om de råkar pollineras (av en annan gurksort tex) och börjar bilda frö så därför rekomenderas att man inte odlar dessa tillsammans med sorter som även har hanblommor. Suyo Long tillhör en av mina favoritsorter men den måste alltså pollineras av insekter.
Redigerat av Eva 33c: 22-09-2010, 09:36
|