Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707
Älghjärtsköttbullar
Hade ett älghjärta på nästan 1,5 kilo liggandes. Och i frysen flera till. Men de skall vi röka till sommaren. Vad gör man av älghjärta förutom att röka det? Jag hade hört talas om köttbullar av älghjärta så jag googlade runt en stund. Hittade ett recept som jag gjorde om enligt vad som fanns hemma. 1450 gram älghjärta putsat från kärl, fett och hinnor Mals fint med lilla hålskivan
1 kg fläskfärs. I grundreceptet står det ”hälften älgfärs av hjärtat svikt och en fjärdedel späck”.
Bubbelvatten hade jag inget så jag tog en folköl i stället till satsen. En hel burkblev lite för mycket så smeten blev lös.
Salt 7 tsk 5 ägg 4 dl ströbröd. Men det hade jagslut på så jag tog tre knäckebrödskakor och stötte i stor mortel. Ca 4 dl mjölk. Jag gjorde laktosfritt och tog havredryck i stället. 3 tsk stött vit- och svartpeppar 6 st små gula lökar. (Jag tog fyra bamsingar och malde) För lite styrka tog jag en röd chili och finhackade och tillsatte smeten vid blandningen i degblandaren. Provstekte en klick och konstatrade lite mer salt och peppar.
Efter 120 köttbullar och fyra stora portionsbiffar är jag nöjd. Jag stekte köttbullarna i ugnen och biffarna på spisen. I kväll skall jag frossa.
Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707
Prolog
Efter lite finputs med smaksättningen så har jag sänt in receptet till en tävling om Jämtländsk mat. Åkte säkert ut redan vid receptläsningen av juryn. Men sista fredagen denna månad så är det provsmakning av finalrätterna på Gamla Teatern i Östersund. I'll be there. Lämnade in min nyponschnapppssch åxå.
Medlem
Antal inlägg: 132
Medlem sedan: 30-06-2010
Medlem nr: 31 662
Låter väldigt gott. Ska det vara öl i köttbullarna?! Det passar nog jättebra. Rågsmulor ger nog extra must. Men älghjärta går knappast att få fatt på om man inte har kontakt med någon jägare. Men oj så gärna jag skulle vilja testa.