Jag ska skicka till dig svaret som jag hittade de i Internet i dag:
Larver slukade ekskog Text: Anders Malmström Publicerad 27 juni 2006 21.52 Uppdaterad 27 juni 2006 22.042006-06-27 21:52:01
Omkretsen.Träd, främst ek, har de senaste veckorna rensats på blad i skogarna runt Höör. En ovanligt stor årskull av fjärilslarver ligger bakom den omfattande attacken. HÖÖR. Ekträd i lövskogarna runt Höör har i det närmaste sett livlösa ut de senaste två månaderna.
De gamla löven har slukats av larverna, de nya knoppas i toppen av grenen. Foto: Göran OlssonFörst den här veckan har små, ljusgröna blad börjat synas som ett första tecken på att träden är vid liv. Sedan början av maj har träden varit näringsbuffé för fjärilslarver, främst till arten allmän frostfjäril men även till lindmätare och ekvecklare.
– Vi hade ett jätteutbrott i Stenskogen, Orupsbacken och Sätofta, säger Anna-Karin Olsson, kommunekolog i Höör. Det var total kalätning av ekar. Det har inte varit ett blad kvar. När ekbladen var slut utsattes även lind och lönn plus äppelträd och körsbärsträd för samma sak. Samma sak hände i Håldalafältet utanför Hässleholm.
I höstas lade fjärilshonorna, som inte kan flyga, ägg under barkflagor och annat som skyddar i träden.
Med vårens ankomst kläcktes äggen och larverna började äta av trädens blad.
– Det rör sig om ett antal kvadratkilometer där de rensat träden, främst ekar, på blad. Enligt boende intill skogarna är det den häftigaste attacken på minst tjugo år. Jag har själv aldrig upplevt något liknande, säger Anna-Karin Olsson.
Varför så många larver har kläckts just i år är svårt att förklara.
Enligt Anna-Karin Olsson var värmeböljan i maj väldigt gynnsam för larverna och kan ha spelat roll.
Även om larverna ätit upp bladen på många träd är det inget som skadar träden.
– Ett väletablerat träd klarar en sådan här attack. Möjligtvis kan äpple- och körsbärsskörden bli mindre än vanligt i vissa trädgårdar, säger Anna-Karin Olsson.
På ekarna vid väg 13 intill Jeppavallen syns nu små, ljusgröna blad igen.
Likadant med övriga träd vars blad ätits upp. Larverna ligger nu nedgrävda i marken i sina puppor och snart är de färdiga fjärilarna klara.
Allmän frostfjäril är en liten fjäril med ljus- och mörkare brun nyans, ganska lik en mal. Anna-Karin Olsson tror inte att den kommer att märkas.
– Jag tror att maten på sina ställen tog slut för fort för att alla larver ska ha klarat att förpuppa sig.
Enstaka attacker på lövträden är inte skadliga. Om de däremot fortsätter flera år i rad riskerar träden att dö.
H:Bassam
|