Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Bondbönor
          charlotte_13
          Inlägg 11-07-2011, 18:15
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 55
          Medlem sedan:
          13-10-2007
          Medlem nr: 12 831



          Mina bondbönor är som det ser ut klara för att plockas (15-20 cm långa baljor). Frågan är nu hur jag gör med dem.

          Förvälla i någon minut och sedan in i frysen? Sen kokar man dem någon minut när det är dags att äta dem antar jag? *dumfrågor*

          Andra tips emottages tacksamt.
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 12-07-2011, 07:41
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Bondbönor som är små o späda kan förvällas och frysas in.
          Men främst ska ni väl njuta av dom färska?!
          När dom blir lite grövre får man skala bönorna. Det är som att skålla mandel. man "pluppar" av skalen på de förvällda bönorna.
          Man spritar ju alltid bondbönorna, och när man sen skalat dom är det väldigt lite ätbart i förhållande till allt spill.
          Jag har gjort Hummus av bondbönor. Det blir jättegott, friskt och härligt. Fick tipset av en torgförsäljare.
          Bönor, vitlök, olivolja, citronsaft, lite spiskummin och salt och lite tahini (sesampasta). Det blir inte riktigt lika gott utan tahini, men väldigt smakligt ändå.
          Används att bre på bröd eller ha som "sås" till en god grillad köttbit, gärna lamm (kryddat med citron och oregano).

          Redigerat av Eva i Västerås: 12-07-2011, 07:43


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          ulfa
          Inlägg 02-08-2011, 08:59
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 7
          Medlem sedan:
          15-02-2011
          Medlem nr: 39 193



          Jag brukar låta skidorna bli så stora som möjligt, när de är lite bruna i skalet plockar jag av dom, spritar ut bönorna och förväller hastigt. Efter kylning "skalar" jag de bönor som själv nästan tappat skalet. Men jag tycker det är mycket smak i skalet så det får vara kvar på de allra flesta. Se'n in i frysen.

          Bra tips med hummus, Eva. Stuvade bönor är också jättegott.
           
          Citera
          Anette Nordlund
          Inlägg 05-08-2011, 10:55
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 58
          Medlem sedan:
          04-07-2011
          Medlem nr: 61 101



          Även jag har en bunt med bönor som jag inte vet riktigt vad jag ska göra med. På påsen såg det ut att bli stora och bruna, men de är gröna inuti när jag skalar dom. Det är en större sort. Undrar om dom är klara?

          Ska prova att koka dom idag och äta till sallad kanske i marinad... fler recept och tips kanske finns bland er erfarna bönodlare? Hummos ska jag absolut göra... har bara gjort det på kikärtor tidigare... Vitlöken är ju också busfärsk så det kan ju inte bli fel...

          Anette på Lott 62


          --------------------
          Odlar 60 m2 i lerjord.
          http://lott62.tradgardsblogg.se
          zon 2-3 (lite svårbestämbart med variation i Täby)
           
          Citera
          Preussen
          Inlägg 05-08-2011, 22:08
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 443
          Medlem sedan:
          02-03-2007
          Medlem nr: 9 179



          CITAT (Anette Nordlund @ 05-08-2011, 11:55) *
          Även jag har en bunt med bönor som jag inte vet riktigt vad jag ska göra med. På påsen såg det ut att bli stora och bruna, men de är gröna inuti när jag skalar dom. Det är en större sort. Undrar om dom är klara?

          Ska prova att koka dom idag och äta till sallad kanske i marinad... fler recept och tips kanske finns bland er erfarna bönodlare? Hummos ska jag absolut göra... har bara gjort det på kikärtor tidigare... Vitlöken är ju också busfärsk så det kan ju inte bli fel...

          Anette på Lott 62

          Klart de är färdiga. Det är i fullmoget/torkat tillstånd de blir bruna. Jag har en sort som blir lila. Det är nu i färskt tillstånd de är som godast och mest odlingsvärda.


          --------------------
          Odlar i zon0-1!
          bloggen
           
          Citera
          Anette Nordlund
          Inlägg 07-08-2011, 20:25
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 58
          Medlem sedan:
          04-07-2011
          Medlem nr: 61 101



          CITAT (Preussen @ 05-08-2011, 23:08) *
          Klart de är färdiga. Det är i fullmoget/torkat tillstånd de blir bruna. Jag har en sort som blir lila. Det är nu i färskt tillstånd de är som godast och mest odlingsvärda.



          Tack! Kokta i sallad med venägrätt super! Då ska jag fortsätta skörda... mvh Anette


          --------------------
          Odlar 60 m2 i lerjord.
          http://lott62.tradgardsblogg.se
          zon 2-3 (lite svårbestämbart med variation i Täby)
           
          Citera
          Taraxacum
          Inlägg 08-08-2011, 17:41
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 132
          Medlem sedan:
          30-06-2010
          Medlem nr: 31 662



          Hos mig blir skörden ganska liten och räcker till ett par måltider. Jag odlar dem för att kunna njuta av dem färska. Om man har ett överflöd så förväller man och fryser, men i för mig är själva poängen att få så nyskördade grönsaker som möjligt. Hyggligt fina grönsaker finns på torget så här års. Men absolut nyskördade, näpp - det förekommer knappast.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 08:39
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon