|
Ska koka ärtsoppa, har ni bra "husmorstips"? |
|
|
|
07-10-2011, 06:56
|

Medlem
Antal inlägg: 756
Medlem sedan: 05-03-2008
Medlem nr: 14 406

|
Jag lagar inte så gärna mat, men nu har jag lagt gula ärtor i blöt för att koka ärtsoppa. Känner mig väldigt huslig! Jag har kokat egen ärtsoppa förr, för jag gillar ärtsoppa. Jag lagar det ungefär en gång vart fjärde år eller så...
OK, nu ligger ärtorna i blöt sen igår kväll och ska få ligga tills ikväll. Jag har bytt vatten några gånger, det ska visst vara bra. Jag brukar ha mer lök, timjan och mejram än vad som står på kartongen. Jag har en bit stekfläsk som ska i. Men nån som har något annat tips på hur det blir en "ovanligt god" ärtsoppa?
Den man köper färdig tycker jag är helt OK, den är ganska "grötig". När min mamma kokar blir det ofta väldigt vattnigt med hela ärtor som simmar runt. Vad gör hon för fel? Jag måste lära mig att bryta trenden i familjens felaktiga ärtsoppekok. På kartongen stod att man kunde ha i en bit ingefära, nån som testat det?
Tips och erfarenheter emottages tacksamt!
--------------------
Anna-Karin Lundberg Min trädgård är mitt rike!
|
|
|
|
|
07-10-2011, 07:07
|

Medlem
Antal inlägg: 260
Medlem sedan: 23-03-2009
Medlem nr: 21 768

|
Låter som om hon inte har blötlagt/kokat tillräckligt länge.
Är inte helller huslig; men just nåt jag har lärt mig "hårda vägen" map ärtsoppa är att var försiktig med saltet. Vilket dessutom varierar från gång till gång beroende på hur hårt saltat köttet är som du har i.
Ärtsoppa - vad gott; skall nog också laga det snart.
|
|
|
|
|
07-10-2011, 07:11
|

Medlem
Antal inlägg: 24 744
Medlem sedan: 03-11-2002
Medlem nr: 110

|
Koka med någon potatis så blir soppan inte så tunn. En klick senap i färdig soppa, som känns för tunn gör också att den blir tjockare.
|
|
|
|
|
07-10-2011, 08:12
|

Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707

|
Jag kokar ett par kg gula ärtor några gångeromåret. Följer i stort sett KokIAs (Kokinstruktion för Armén) recept. Tärnad potatis, lös sort. Några gula lökar. Ersätter blötläggningsvattnet (som f.ö. är varmt från början) morgonen därpå med buljongen (fettet borttaget) från ett par kokade, rimmade fläskläggar. Tar bort fettet och tärnar köttet. Spär efterhand med vatten eller buljong tills soppan reder sig. Koktid minst två timmar för 6 liter soppa. Ev lagerblad, ibland en bit färsk ingefära. Fläskköttet lägger jag i strax före paketeringen. Salt tillsätter jag när jag tinat och värmt soppan.
|
|
|
|
|
07-10-2011, 10:14
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
Kokar alltid ärtsoppan tills löken har " lösts upp ".
Använder ganska små lökar, läggs i hela , och de ska i det närmaste lösts upp helt och hållet när soppan räknas som klar.
Blir den för tunn har den kokat för kort tid i för mycket vätska. Har i vätska vartefter , aldrig mer än att det precis täcker ärterna.
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
|
07-10-2011, 18:40
|

Medlem
Antal inlägg: 756
Medlem sedan: 05-03-2008
Medlem nr: 14 406

|
Tack, tack! Nu ska jag sätta grytan på spisen, blir kanske lunch imorgon istället för middag ikväll, det är rätt sent nu.
Löjligt att köpa färgig ärtsoppa, det är ju inte svårt att koka själv, man måste bara komma på det i god tid. Sen har jag på stark senap - mums!
--------------------
Anna-Karin Lundberg Min trädgård är mitt rike!
|
|
|
|
|
12-10-2011, 15:12
|
Medlem
Antal inlägg: 516
Medlem sedan: 21-08-2004
Medlem nr: 4 341

|
Jag brukar försöka göra ärtsoppan dagen/kvällen innan man skall äta den. Av nån anledning är den alltid godare när den fått stå en dag (i kylen eller ute om temperaturen är sån). Dessutom behöver man inte vara orolig att maten inte blir klar innan natten, jag förundras varje gång över att koktiden är så olika trots att jag gör på samma sätt.
|
|
|
|
|
12-10-2011, 15:25
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Trixet med ärtsoppa är att det skall koka länge, oftast mycket längre än vad det står i recepten. I vintras tärnade jag överbliven julskinka som fick ersätta fläsket och det blev jättegott. Har fortfarande två enliters mjölkpaket i frysen efter det koket.
|
|
|
|
|
12-10-2011, 15:35
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Såg inte att tråden var från den 7:e så soppan borde ha kokat klart nu, menade inte sååå länge.
|
|
|
|
|
12-10-2011, 17:34
|
Medlem
Antal inlägg: 1 578
Medlem sedan: 27-02-2011
Medlem nr: 40 199

|
Brukar finhacka chili och slänga i, det blir extra hett och gott då. Har jag känsliga middagsgäster har jag i bara en mild sort så man bara anar hettan .
För det mesta kokar jag ärtsoppan i tryckkokaren, tar då ca 40-50 minuter att få den klar.
|
|
|
|
|
12-10-2011, 21:18
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Ska själv koka ärtsoppa i morgon på 3 liter ,jag brukar alltid lägga i en rimmad fläsklägg som får koka med plus lök ,timjan har jag aldrig i det får den krydda med som vill ha det.Salta gör jag mot slutet om det behövs.jag annser att bästa ärtsoppan får man om man kokar med en hel rimmad fläsklägg med ben och allt ,mot slutet tar jag upp fläskläggen och pillar bort köttet som jag sedan lägger i gen,lägg med ben gör att Ärtsoppan får mycket smak och bli fyllig .
|
|
|
|
|
13-10-2011, 06:50
|

Medlem
Antal inlägg: 756
Medlem sedan: 05-03-2008
Medlem nr: 14 406

|
Soppan kokade länge, för jag var så trött att jag somnade på soffan. Efter ca fyra timmar ställde jag ut den på trappan, då var det natt och kallt ute. Smaken var bra, men det blev en del hårda ärtor i den. Var det för lite vatten tro? Jag hade ett kilo ärtor i en femliters gryta. Fyllde på med så mycket vatten det rymdes utan att koka över, det täckte ärtorna.
Timjan och mejram är kryddor som ska minska gasbildning i magen, det är väl därför man avnänt dem antar jag.
Jag hade i några rivna morötter, en bit ingefära, fem gula lökar och en bit rimmat fläsk. Fläsket blev väldigt mört, men väldigt trådigt. Det tillförde inget, jag ska inte ha det igen. Jag tror det skulle vara gott med nån kryddig korv istället, typ chorizo eller liknande.
Jag ska koka igen, "aldrig mer" köpa färdig ärtsoppa!
--------------------
Anna-Karin Lundberg Min trädgård är mitt rike!
|
|
|
|
|
13-10-2011, 10:07
|
Medlem
Antal inlägg: 147
Medlem sedan: 08-02-2009
Medlem nr: 21 024

|
Kokar som jag lärt av mamma som lärt av mormor osv. Koka med en gul lök skuren i klyftor en morot ett lagerblad en bit rimmat sidfläsk ev salt på slutet beroende på sältan i fläsket. Färdig kokt när löken har kokat bort, morot och lagerblad tages bort före servering, serverar senap och timjan vid sidan.
|
|
|
|
|
13-10-2011, 18:03
|

Medlem
Antal inlägg: 1 257
Medlem sedan: 17-03-2004
Medlem nr: 3 013

|
CITAT (Anna-Karin Lundberg @ 13-10-2011, 07:50)  Soppan kokade länge, för jag var så trött att jag somnade på soffan. Efter ca fyra timmar ställde jag ut den på trappan, då var det natt och kallt ute. Smaken var bra, men det blev en del hårda ärtor i den. Var det för lite vatten tro? Jag hade ett kilo ärtor i en femliters gryta. Fyllde på med så mycket vatten det rymdes utan att koka över, det täckte ärtorna.
Timjan och mejram är kryddor som ska minska gasbildning i magen, det är väl därför man avnänt dem antar jag.
Jag hade i några rivna morötter, en bit ingefära, fem gula lökar och en bit rimmat fläsk. Fläsket blev väldigt mört, men väldigt trådigt. Det tillförde inget, jag ska inte ha det igen. Jag tror det skulle vara gott med nån kryddig korv istället, typ chorizo eller liknande.
Jag ska koka igen, "aldrig mer" köpa färdig ärtsoppa! Du saltade väl inte vattnet från början utan mot slutet. Om man kokar ärter i salt vatten riskerar man att de blir hårda.
Redigerat av Kryddan03: 13-10-2011, 18:04
--------------------
Odlar på taket i zon II
|
|
|
|
|
13-10-2011, 21:48
|
Medlem
Antal inlägg: 2 133
Medlem sedan: 15-12-2005
Medlem nr: 6 842

|
Ur Marinens kokbok, 2006 års utgåva (10 portioner, koktid 1-2 tim)
800 g gula ärter (1 liter) 3 liter vatten 100 g gul lök 10 g hel ingefära ( 2 bitar) salt (mejram eller timjan) 2 liter fläskspad 1,5 kg rimmat fläsklägg eller 750 g rimmat bogfläsk
1. Skölj och lägg ärterna i blöt i 3 liter vatten ca 12 tim. Blötläggningsvattnet bör vara ca tre gånger mängden ärter. 2. Koka upp ärterna i blötläggningsvattnet och låt det koka kraftigt några minuter. 3. Vispa ärterna med stålvisp. En del skal lossnar och flyter upp. Skumma bort dessa. 4. Lägg i den skalade, hackade löken samt ingefäran. 5. Låt ärterna koka under lock tills de är mjuka. Rör då och då. Späd med kokande fläskspad eller vatten när så be- hövs. 6. Smaka av ärterna och kontrollera mängden. Det bör vara 4 liter till 10 portioner.
Tips Köttet kan även kokas tillsammans med ärterna. Tänk då på att blanchera köttet innan det läggs tillsammans med ärterna. Koktiden varierar kött/ärter. Soppan serveras med kokt fläsklägg eller bogfläsk skuret i fina tärningar och blandat i soppan.
|
|
|
|
|
14-10-2011, 17:54
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Jag saltar blötläggningsvattnet men kokar i nytt vatten, ligger i blöt ca 1 dygn och kokar 2-3 timmar, sista timmen kokar jag med lök och en bit rimmad bogfläsk som jag efter att ha skurit bort fettkanten sen tärnar ner. Man ska ju koka så ärtorna släpper sitt innehåll och liksom reder av soppan, jag får snarare spä än att den blir för tunn. Jag kryddar med mest timjan och bara lite mejram.
--------------------
|
|
|
|
|
16-10-2011, 07:47
|

Medlem
Antal inlägg: 756
Medlem sedan: 05-03-2008
Medlem nr: 14 406

|
Jag hade ärtorna i blöt i ett dygn, bytte vatten några gånger. De kokades i flera timmar, men jag saltade inte alls. Det enda saltet kom från biten rimmat fläsk, men ändå blev det hårda ärtor. Förstår inte...
Jag har dragit ned på salt i min kost, bara för att det är bättre för kroppen. Det gick fort och lätt, nu glömmer jag att ha i salt i sånt som jag alltid annars saltade friskt. Jag vande mig väldigt fort vid att allt inte behövde saltas extra. Har sällan salt i grytan, jag saltar på tallriken istället om jag tycker att det behövs.
En gång hittade jag en kartong ärtor i skafferiet, de var gamla men jag tänkte "de är ju torkade" så jag kokade ändå. De förblev hårda. Tillslut kökde jag mixerstaven i grytan, för att krossa ärtorna - skam den som ger sig. Det blev inte bra. Nu hade jag nyköpta torkade ärtor, gjorde som receptet ungefär men kokade längre - ändå hårda ärtor. Är jag dömd att äta hårda ärtor i soppan?
--------------------
Anna-Karin Lundberg Min trädgård är mitt rike!
|
|
|
|
|
17-10-2011, 11:51
|
Medlem
Antal inlägg: 516
Medlem sedan: 21-08-2004
Medlem nr: 4 341

|
CITAT (netaave @ 14-10-2011, 18:54)  Jag saltar blötläggningsvattnet men kokar i nytt vatten, ligger i blöt ca 1 dygn Man skall inte salta blötläggningsvatten, varken för ärtor, linser eller bönor. Om man saltar kommer det att svälla mindre eftersom det osmotiska trycket in blir lägre. Om ärtorna/bönorna är för gamla förblir de hårda hur länge man än kokar dem! Jag har iof märkt problemet mer med bönor än med ärtor. Kolla alltså datum på ärtor och bönor som allt annat och låt dem inte stå i skafferiet i åratal!
|
|
|
|
|
17-10-2011, 18:34
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
Passar också på att göra ärtsoppa på kokspadet av rimmat fläsklägg (fläsklägg, lök, morötter och vad det nu är vi brukar ha i kokvattnet, lite efter säsong). Det blir en härlig grund till soppan. Och så används det som blir över av fläskläggen (tärnad) i ärtsoppan (vi tar till, så det blir mycket över). Kryddar ärtsoppan med lagerblad, mejram och timjan. Ska testa ingefära nästa gång. Grovkornig senap serveras vid sidan om.
Nam, nam. Rimmat fläsklägg med rotmos; dan efter härlig ärtsoppa (och resten fryses in).
Vi lägger ärtorna i blöt i typ ett dygn. Vi har aldrig haft problem med hårda ärtor. För kort koktid? Eftersom vi använder kokspadet av rimmat fläsklägg, är det ju inte helt osaltat om man säger så. Ärtornas kvalitet?
Redigerat av smuleborg: 17-10-2011, 18:35
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|