Potatisgratäng Skivad potatis (mjölig, krämig), finhackad vitlök, riven (vällagrad) permesan eller hackad getost, salt, svartpeppar eller färsk chile. Någon liten smörklick här och där. I form enligt lasagnemetoden. Potatis på toppen. In i ugnen. Jag väntar typ 20-30 (eller vad det nu är) minuter innan jag häller på grädde och ett lager ost på toppen. Nåt sånt.
Himmelskt gott är att varva ner KJ. Byt då ut delar av de små smörklickarna (50/50 tycket jag funkar bra) mot riktigt god olivolja. Dra då också i förekommande fall ner på chilen (till lite). Man kan också tänka sig, har själv inte testat det, kom på det nu, att dutta på lite vitt vin (i steg ett), som då dunstar bort tillsammans med vattnet från potatisen innan grädden (och osten på toppen) tillsätts. Måste testa det själv, det låter gott.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|