|
|
  |
Hur gör du potatismos? |
|
|
|
10-04-2012, 19:11
|

Medlem
Antal inlägg: 24 744
Medlem sedan: 03-11-2002
Medlem nr: 110

|
Vi hade potatismos till middagen och jag är proppmätt fortfarande. Jag tycker mos har den förmågan - att göra en tvärmätt. Jag tycker det är så gott med hemmagjord mos och när jag gjorde min funderade jag på hur andra gör. Jag pressar min potatis i purépress, blandar i varm mjölk, en rejäl klick smör, kryddor och lite, lite sirap eller socker.
|
|
|
|
|
10-04-2012, 19:22
|

Medlem
Antal inlägg: 35 147
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 447

|
CITAT (Maggan H @ 10-04-2012, 20:15)  Elvisp; salt, peppar, aromat, smör och mjölk till lagom konsistens! Mum, älskar päregröd! Så gör jag också, men använder grovmald svartpeppar istället för aromat....och mjölken skall vara varm som Eva skriver.
--------------------
Biggan ***************** Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom. Eyvind Johnson 
|
|
|
|
|
10-04-2012, 19:29
|

Moderator
Antal inlägg: 18 405
Medlem sedan: 27-01-2007
Medlem nr: 9 009

|
Det närmaste jag kommit är att jag gjorde pulvermos en gång, men det smakade så bedrövligt illa att jag inte lyckades äta upp.
|
|
|
|
|
10-04-2012, 19:29
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
Elvisp, varm mjölk, äkta smör, salt, svartpeppar, vitpeppar och dill (torkad på burk). Jättegott!
|
|
|
|
|
10-04-2012, 19:41
|

Medlem
Antal inlägg: 3 662
Medlem sedan: 06-11-2009
Medlem nr: 26 737

|
Potatisstöt, smör, muskotnöt, salt, lite vitpeppar, mjölk (eller grädde+vatten) ibland gräslök....
--------------------
" Den som väntar på svårigheter, kan få lida dem två gånger " Lokan i zon 3-4, mellan Norrtälje och Uppsala
|
|
|
|
|
10-04-2012, 19:59
|

Moderator
Antal inlägg: 21 592
Medlem sedan: 19-12-2009
Medlem nr: 27 097

|
Potatisstöt sen i ned hjölk och smör lite salt och vitpeppar sen rlr jag med en trägaffel till ett fluffigt mos!! Det funkar bra för jag gör endast en portion! Ska jag göra till flera andvaänder jag elvispen men annars på samma sätt!
|
|
|
|
|
10-04-2012, 20:04
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
gaffel, mjölk, smör, salt, vitpeppar och en gnutta socker.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
10-04-2012, 20:13
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Potatispress, sedan varm mjölk smält smör och salt. Kör med elvisp tills det blir slätt.
Redigerat av malcolm: 10-04-2012, 20:14
|
|
|
|
|
10-04-2012, 21:16
|

Medlem
Antal inlägg: 5 521
Medlem sedan: 14-03-2006
Medlem nr: 7 219

|
potatisstöt, varm mjölk, en nypa socker, smör som fått smälta i mjölken, salt och eventuellt lite vitpeppar, elvisp.
--------------------
likes anarki och faråthelvete ☺
|
|
|
|
|
10-04-2012, 21:25
|

Medlem
Antal inlägg: 35 147
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 447

|
...men varför skitar ni ner potatisstöt eller potatispress när ni ändå använder elvispen?
--------------------
Biggan ***************** Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom. Eyvind Johnson 
|
|
|
|
heinrich_stubel
|
10-04-2012, 21:42
|
Gäster

|
Ni bör använda grädde istället för mjölk, för bättre resultat!
|
|
|
|
|
10-04-2012, 21:43
|

Medlem
Antal inlägg: 35 147
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 447

|
CITAT (heinrich_stubel @ 10-04-2012, 22:42)  Ni bör använda grädde istället för mjölk, för bättre resultat! Du menar viktmässigt eller?
--------------------
Biggan ***************** Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom. Eyvind Johnson 
|
|
|
|
heinrich_stubel
|
10-04-2012, 21:46
|
Gäster

|
CITAT (Biggan_ @ 10-04-2012, 22:43)  Du menar viktmässigt eller? Nej, blir faktiskt godare. De har grädde i kända recept. Googla själv.
|
|
|
|
|
10-04-2012, 22:22
|

Medlem
Antal inlägg: 3 549
Medlem sedan: 25-07-2010
Medlem nr: 32 435

|
CITAT (Biggan_ @ 10-04-2012, 22:25)  ...men varför skitar ni ner potatisstöt eller potatispress när ni ändå använder elvispen? Håller med. Jag använder elvispen till bådadera, först som stöt, sen som visp. Moset behöver inte vara helt slätt, godast med lite små potatisbitar i, tycker jag. Saltar kokvattnet ordentligt istf att smaka av med salt. Riktigt smör, standardmjölk (behöver inte vara varm), vitpeppar. Smaksätter gärna mos med färskriven pepparrot. Stingigt och ofantligt gott !! Speciellt till stekt / kokt falukorv, faktiskt ! Nåt som också är mumsigt är hälften potatis och hälften blomkål eller palsternacka. Blir en mild och len smak. Gott till kryddig fisk / kött.
Redigerat av omk: 10-04-2012, 22:25
--------------------
Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
|
|
|
|
|
10-04-2012, 22:28
|

Medlem
Antal inlägg: 5 521
Medlem sedan: 14-03-2006
Medlem nr: 7 219

|
CITAT (Biggan_ @ 10-04-2012, 22:25)  ...men varför skitar ni ner potatisstöt eller potatispress när ni ändå använder elvispen? för att det är roligt att mosa sönder potatis! eller för att det var så morsan gjorde fast först stöt och sen ballongvisp då hon inte hade någon elvisp  CITAT (merlin68 @ 10-04-2012, 22:44)  Med elvisp. Smör, salt, peppar och en aning socker. Har jag grädde hemma hamnar det gärna en liten slurk i moset. Nä nu blev jag hungrig...  Godast är moset med en massa stekta brödkrutonger till  nygjord potatismos på hårdmacka med bregott, sen behövs det liksom inget mer. CITAT (heinrich_stubel @ 10-04-2012, 22:46)  Nej, blir faktiskt godare. De har grädde i kända recept. Googla själv. aldrig grädde i potatismos, det blir för stampigt, moset ska vara luftigt. tycker jag.
--------------------
likes anarki och faråthelvete ☺
|
|
|
|
|
10-04-2012, 22:41
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
potatis som kokas i bitar för att gå fort, varm grädde, smör, salt ,peppar och riven muskot och en rejäl omgång med potatisstöten.
--------------------
|
|
|
|
|
10-04-2012, 22:50
|
Medlem
Antal inlägg: 23 015
Medlem sedan: 13-08-2005
Medlem nr: 6 358

|
CITAT (omk @ 10-04-2012, 23:22)  Moset behöver inte vara helt slätt, godast med lite små potatisbitar i, tycker jag. Jag måste ha bitar i, tycker det är godare då, en helt slät pure tycker jag är äckligt.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|