Sidor: 1, 2
Eva i Skåne
Vi hade potatismos till middagen och jag är proppmätt fortfarande. Jag tycker mos har den förmågan - att göra en tvärmätt.
Jag tycker det är så gott med hemmagjord mos och när jag gjorde min funderade jag på hur andra gör.
Jag pressar min potatis i purépress, blandar i varm mjölk, en rejäl klick smör, kryddor och lite, lite sirap eller socker.
Maggan H
Elvisp; salt, peppar, aromat, smör och mjölk till lagom konsistens! Mum, älskar päregröd!
Biggan_
CITAT (Maggan H @ 10-04-2012, 20:15) *
Elvisp; salt, peppar, aromat, smör och mjölk till lagom konsistens! Mum, älskar päregröd!


Så gör jag också, men använder grovmald svartpeppar istället för aromat....och mjölken skall vara varm som Eva skriver.
Huggorm
Det närmaste jag kommit är att jag gjorde pulvermos en gång, men det smakade så bedrövligt illa att jag inte lyckades äta upp.
Anma
Elvisp, varm mjölk, äkta smör, salt, svartpeppar, vitpeppar och dill (torkad på burk). Jättegott!
Lokan
Potatisstöt, smör, muskotnöt, salt, lite vitpeppar, mjölk (eller grädde+vatten) ibland gräslök....
Peztis
Idag med potatispress, ibland med stöt och ibland med elvisp.

Varm mjölk, smält margarin, salt, muskot, örtsalt, italiensk salladskrydda samt en kryddblandning jag köpt med persilja, gräslök och vad det nu var mer i den. Jättegott, i alla fall!
hattstugan

Potatisstöt sen i ned hjölk och smör lite salt och vitpeppar sen rlr jag med en trägaffel till ett fluffigt mos!!
Det funkar bra för jag gör endast en portion!
Ska jag göra till flera andvaänder jag elvispen men annars på samma sätt!
*Stintan*
gaffel, mjölk, smör, salt, vitpeppar och en gnutta socker.
malcolm
Potatispress, sedan varm mjölk smält smör och salt. Kör med elvisp tills det blir slätt.
herkules
potatisstöt, varm mjölk, en nypa socker, smör som fått smälta i mjölken, salt och eventuellt lite vitpeppar, elvisp.
Biggan_
...men varför skitar ni ner potatisstöt eller potatispress när ni ändå använder elvispen?
heinrich_stubel
Ni bör använda grädde istället för mjölk, för bättre resultat!
Biggan_
CITAT (heinrich_stubel @ 10-04-2012, 22:42) *
Ni bör använda grädde istället för mjölk, för bättre resultat!


Du menar viktmässigt eller?
merlin68
Med elvisp. Smör, salt, peppar och en aning socker. Har jag grädde hemma hamnar det gärna en liten slurk i moset. Nä nu blev jag hungrig... giggle.gif Godast är moset med en massa stekta brödkrutonger till smile.gif
heinrich_stubel
CITAT (Biggan_ @ 10-04-2012, 22:43) *
Du menar viktmässigt eller?

Nej, blir faktiskt godare. De har grädde i kända recept. Googla själv.
omk
CITAT (Biggan_ @ 10-04-2012, 22:25) *
...men varför skitar ni ner potatisstöt eller potatispress när ni ändå använder elvispen?

Håller med.
Jag använder elvispen till bådadera, först som stöt, sen som visp. Moset behöver inte vara helt slätt, godast med lite små potatisbitar i, tycker jag.
Saltar kokvattnet ordentligt istf att smaka av med salt. Riktigt smör, standardmjölk (behöver inte vara varm), vitpeppar.

Smaksätter gärna mos med färskriven pepparrot. Stingigt och ofantligt gott !! Speciellt till stekt / kokt falukorv, faktiskt !
Nåt som också är mumsigt är hälften potatis och hälften blomkål eller palsternacka. Blir en mild och len smak. Gott till kryddig fisk / kött.
herkules
CITAT (Biggan_ @ 10-04-2012, 22:25) *
...men varför skitar ni ner potatisstöt eller potatispress när ni ändå använder elvispen?

för att det är roligt att mosa sönder potatis! eller för att det var så morsan gjorde fast först stöt och sen ballongvisp då hon inte hade någon elvisp smile.gif

CITAT (merlin68 @ 10-04-2012, 22:44) *
Med elvisp. Smör, salt, peppar och en aning socker. Har jag grädde hemma hamnar det gärna en liten slurk i moset. Nä nu blev jag hungrig... giggle.gif Godast är moset med en massa stekta brödkrutonger till smile.gif

nygjord potatismos på hårdmacka med bregott, sen behövs det liksom inget mer.

CITAT (heinrich_stubel @ 10-04-2012, 22:46) *
Nej, blir faktiskt godare. De har grädde i kända recept. Googla själv.

aldrig grädde i potatismos, det blir för stampigt, moset ska vara luftigt.
tycker jag.
Piccante
potatis som kokas i bitar för att gå fort, varm grädde, smör, salt ,peppar och riven muskot och en rejäl omgång med potatisstöten.
Alexander-VG-zon3
CITAT (omk @ 10-04-2012, 23:22) *
Moset behöver inte vara helt slätt, godast med lite små potatisbitar i, tycker jag.


Jag måste ha bitar i, tycker det är godare då, en helt slät pure tycker jag är äckligt.
Kryddan03
Jag gör som Eva, pressar den kokta potatisen i en potatispress. Sedan är det bara att blanda i kryddor, mjölk och smör och vispa ihop med en vanlig träslev. smile.gif
malcolm
CITAT (Biggan_ @ 10-04-2012, 22:25) *
...men varför skitar ni ner potatisstöt eller potatispress när ni ändå använder elvispen?

Jag vill ha moset garanterat klumpfritt och visparna får åka med i diskmaskinen med det andra.
kerstinbern
Värm potatisen vid 70 grader 30 min

Kyl under kallt vatten

Koka potatisarna i saltat vatten tills de är mjuka

Mosa potatisen och sila den genom en sil

Blanda med 25% smör

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/pommepuree_74822
http://www.youtube.com/watch?v=r2zsmHZOw8E
Meriona
Potatisstöt naturligtvis! Fast jag brukar låta sonen arbeta. smile.gif
Mollis
Potatisstöt, jag har förutom mjölk, smör och salt även lite lökpulver i.
Skruttis
Jag verkar vara den enda som använder pulvermos (med lite vitpeppar och gärna örter i). tongue.gif
Klarar inte av lukten/smaken av varm mjölk/grädde och då är "kartongmoset" perfekt.
*Stintan*
CITAT (Skruttis @ 11-04-2012, 09:17) *
Jag verkar vara den enda som använder pulvermos (med lite vitpeppar och gärna örter i). tongue.gif
Klarar inte av lukten/smaken av varm mjölk/grädde och då är "kartongmoset" perfekt.


Fast man känner inte lukten av varm mjölk om man häller den kall över potatisen tillsammans med smör och sen mosar ihop allt.
Meriona
Ja kall mjölk använder jag med.
Skruttis
Tyvärr så är jag väldigt nojjig med just mjölkprodukter. Det räcker med att jag vet om att de finns där, så känner jag lukten. sick.gif
Jag ryser om jag så bara får en mjölkdroppe på handen t ex.
Jag vet att problemet sitter i min hjärna, men jag har inte lyckats att bli av med det, än...

Hur som helst, tack för att ni i a f berättade om att ni använder kall mjölk. Kanske jag kan klara av det någon dag.
Anki V
Nu för tiden blir det mest viktväktarmos: Nykokt potatis, het lättmjölk, salt, svartpeppar och gräslök körs ihop med elvispen.

Förvånansvärt gott trots avsaknad av matfett.

/Anki
Gossen Ruda
Potatismos är barnmat. Möjligen direkt från korvmojen som del av hel special.
Myosotis
Potatisstöt, varm mjölk, riven muskot. Måste vara helt slät. Pulver låter verkligen äckligt, tror dock inte jag har smakat det någon gång.
Klint
Kokt potatis i bitar kör lite sakta runt med elvisp så i med varm mjölk med margarin i vitpeppar + salt sen ökar jag elvispen så det blir luftigt
Förr åt jag gärna pulvermos men nu var det länge sen
kerstinbern:Förstod inte ditt recept alls g.gif
malcolm
Kall mjölk... då kyler man ju potatisen/moset...
*Stintan*
Nej då inte om man låter kastrullen stå på varm men avstängd platta medan man rör ihop moset.
Carl

Potatismos kan bara göras på ett sätt. Potatis kokas nästan klara. Lägges sen i en handress . Rätt tungt att pressa. Smör mjölk plus kryddor tillsäts efter smak. Sen vändes blandningen ihop med en slev försiktigt. Moset ska vara fast.

Använder man elvisp så blir det hel fel. Blir bara en tunn smet. Klumpar i moset är ett helgerån.
EKLO
Jag gör ofta mos, men numera tycker jag det blir godast om man har 1/4 av ngn annan rotsak - oftast palsternacka, ibland jordärtskocka. Blandar lite grädde med mjölken om jag har, hellre smör än margarin, hellre potatispress och slev än elvisp om jag ids. Inget socker, det blev jag förvånad över - att så många har i lite sött?
*Stintan*
Hahaha jag ser att jag är den enda som bara använder gaffel/gafflar. Det gör jag för att min stöt kom bort i flytten för en del år sen och jag kom på att min gamla skolkökslärarinna lärde oss använda gafflar att göra mos med. Man bör dock använda mjölig potatis och vispa runt med två gafflar ihopsatta mot varandra så får man ett mos utan klumpar och lagom luftigt. Testade elvisp en gång men då blev moset nästan segt och klistrigt så det var ingen hit. Det där med en gnutta socker i är för mig bara en gammal ovana och behövs inte alls egentligen.
Eva i Skåne
Socker i moset är inte nödvändigt, men jag tycker det förhöjer smaken. Det är väldigt lite som ska till.
OM man gillar smaksatt mos är det gott att blanda i ädelost, om man nu gillar den smaken.
Dock ska man kanske berätta för familjen. Jag gjorde en gång potatisbullar av mosrester och blandade i ädelost. När sonen sen skulle värma till sig trodde han det var fel på maten för den smakade konstigt. Han gillar också ädelost, men kunde inte härleda smaken och då stämde det inte.
Elisabeth-Västkustkolonisten
Vi kokar också med en palsternacka och gärna lite färsk riven pepparrot i moset sen.

malcolm
Jag skötte ALL planering, hemhandlig och tillagning här i hushållet som gift och sammanboende och även när jag blev ensamstående med tre barn -97 och har fått mycket beröm för min matlagning från olika håll. Vad kan du, nudlar och micromat?
herkules
CITAT (Bennys trädgård @ 11-04-2012, 16:46)
1538118[/url]']
Här har vi ett praktexempel på när det gäller att kvinnans plats är i köket. Jag hade med andra ord aldrig så mkt som luktat på malcolms mat, han har onekligen bristande kunskaper inom matlagning.


är du helt jävla tappad bakom en vagn? knip käft om folk du inte känner. idiot!
Anma
CITAT (Bennys trädgård @ 11-04-2012, 16:46) *
Här har vi ett praktexempel på när det gäller att kvinnans plats är i köket. Jag hade med andra ord aldrig så mkt som luktat på malcolms mat, han har onekligen bristande kunskaper inom matlagning.

Jag är i så fall mannen och min man kvinnan i detta hus. Det är min man som lagar all mat förutom enkla rätter som att värma gårdagens rester, steka falukorv och göra potatismos till och sånt, det är sådan mat de få gånger han inte har lust att laga mat.
Skruttis
CITAT (Carl @ 11-04-2012, 13:48) *
Potatismos kan bara göras på ett sätt. Potatis kokas nästan klara. Lägges sen i en handress . Rätt tungt att pressa. Smör mjölk plus kryddor tillsäts efter smak. Sen vändes blandningen ihop med en slev försiktigt. Moset ska vara fast.

Använder man elvisp så blir det hel fel. Blir bara en tunn smet. Klumpar i moset är ett helgerån.


nono.gif Du låter som min mor. Gör man inte på hennes sätt så måste det vara fel. rtfm.gif
Nä, nä, nä, det är självklart att det kan göras på massor av olika sätt!!!!
Det borde du väl om inte annat sett i den här tråden, eller?
malcolm
CITAT (Carl @ 11-04-2012, 13:48) *
Använder man elvisp så blir det hel fel. Blir bara en tunn smet. Klumpar i moset är ett helgerån.

Just därför man skall använda elvisp, för att få bort klumparna alltså och konsistensen avgörs med mängden vätska.
Gossen Ruda
CITAT (herkules @ 11-04-2012, 16:53) *
är du helt jävla tappad bakom en vagn? knip käft om folk du inte känner. idiot!

Bry dig inte om trollungen.
gammelnalle
Potatis koka i 15 min- slå av plattan- låt efterkoka ca 5-10min.(gärna extra salt)
stöt med elvispen
mjölk/grädde och en stor klick smör
vispa med elvispen.... avsmaka.. svartpeppar och salt... ev. VITLÖKSPULVER...

avsmaka igen...

servera med lingonsylt- (givetvis hemgjord)- nåt annat behövs inte...
mmmmmmm så göttt....

b
Anma
Jag saknar det där med att låta saker mogna klart i eftervärme. Funkar inte med induktionsspis. Fast fördelarna med en sån överväger nog ändå.
Meriona
Trolla i en mattråd. Snacka om att ha ett tråkigt liv. tongue.gif
ingrid fuxwall
Har nyss gjort potatismos, med salt, vitpeppar och muskot - smakade bra och får bli tillbehör två eller tre dagar framöver
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon