Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Palsternackor - kan man mala och torka?
          Peztis
          Inlägg 28-10-2012, 14:08
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Har precis grävt upp ett gäng yttepyttiga palsternackor (och några större). Tänkte att de växer nog inte så våldsamt mycket mer nu när jag fick hacka mig genom en jordskare.

          Men det är inte mycket att skala och ugnsrosta så som jag brukar göra. Funderade därför på att skrapa dem rena, köra dem i matberedaren och sprida ut för att torka. Sedan kan man använda det malda i mat lite när det behövs.

          Vad tror ni om den idén?


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 28-10-2012, 14:29
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          Jag tycker att det låter spännande och väl värt att prova smile.gif


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 28-10-2012, 14:31
          Länk hit: #3


          Gäster






          Alltså, det borde absolut fungera. Tycker som Boxer, prova du och berätta för oss sen om det var bra eller dåligt! tummenupp.gif
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 28-10-2012, 14:57
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Då får jag väl sätta igång! Ska bara orka lyfta på rumpan, har precis smällt i oss våfflor!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Natur liv
          Inlägg 28-10-2012, 15:31
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 739
          Medlem sedan:
          08-05-2011
          Medlem nr: 43 937



          Det ska bli spännande att höra hur det går, jag vill själv odla palsternackor nästa år och jag har funderat på hur jag ska ta tillvara på dem.


          --------------------
          Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 28-10-2012, 15:44
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Nu har jag skrubbat, skurit bort rötter (ähum, et är ju en rot men trådar osv) och dåliga partier. Körde dem på finaste skivan i matberedaren. Funderade på att köra med kniven också men risken då är att det blir mos och då är det svårare att finfördela. Så nu har jag spridit ut det på en bricka med hushållspapper och så står det vid värmefläkten. Det är lite smuligt men jag tänkte att om jag vill ha det finare så tar jag en sväng med kniven när det är torrt.

          Så nu är det bara att vänta och se!

          Undrar om det kommer ändra färg så som potatis och annat gör när det kommer i kontakt med luft? Fast inget har hänt ännu så förhoppningsvis inte.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          kerstinbern
          Inlägg 28-10-2012, 15:47
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 940
          Medlem sedan:
          23-04-2011
          Medlem nr: 42 015



          Vanligtvis rekommenderar man att man förväller grönsaker som skall torkas. Precis som när man fryser dem, i det här fallet skulle man då göra en kort förvälling av de rivna plasternackorna.

          http://www.howtogardenadvice.com/harvestin...vegetables.html
          http://www.gardenvegetable.net/harvest_ide...y_parsnips.html
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 28-10-2012, 15:50
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Ah... too late!

          Såg att man skulle koka upp potatis om man ville torka det. Orsaken var för att det inte skulle ändra färg.

          Men om man kokar upp en grönsak lite lätt, försvinner inte lite av näringsämnena då?


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Natur liv
          Inlägg 28-10-2012, 15:55
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 739
          Medlem sedan:
          08-05-2011
          Medlem nr: 43 937



          CITAT (Peztis @ 28-10-2012, 15:50) *
          Men om man kokar upp en grönsak lite lätt, försvinner inte lite av näringsämnena då?


          Ibland är det bättre att det blir exempelvis lite mindre kolhydrater, i alla fall för oss med diabetes. Vi mår bäst av att äta sådant som både är kokt och uppvärmt. Speciellt när det handlar om kolhydratrika potatisar. Fast jag vet inte hur mycket som egentligen försvinner vid en lätt uppkokning, det krävs kanske längre tid.


          --------------------
          Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 28-10-2012, 16:23
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Peztis @ 28-10-2012, 15:50) *
          Ah... too late!

          Såg att man skulle koka upp potatis om man ville torka det. Orsaken var för att det inte skulle ändra färg.

          Men om man kokar upp en grönsak lite lätt, försvinner inte lite av näringsämnena då?


          Det gör det men du kan ju använda förvällningsvattnet. Dricka det eller använda det till degspad eller grund till soppa. Vitaminerna försvinner det ju en del av vid torkning också.

          I "Sigris bok om torkning" av Sigri Sahlin står det att man skall förvälla palsternackor innan man torkar dom.

          Att breda ut dom på hushållspapper kan ha nackdelar.

          Dels kan papperet innehålla ämnen som är skadliga för hälsan och dels är det stor risk att papperet fastnar på det man vill torka. Då får man ju också i sig av själva pappersfibrerna och inte bara ämnen som löses ut ur papperet.

          Bli nu inte orolig över att du redan lagt dom på papper. Palsternackor innehåller ju i alla fall inget nämnvärt fett så det löser nog inte ur så mycket får man hoppas. Jag skulle i alla fall lägga över dom på något annat. Om bakplåtspapper är fritt från skadliga ämnen känner jag inte till men det fastnar i alla fall inte på samma sätt. Är dom lite halvtorra så kanske man kan lägga dom på tallrikar också om man inte har jättemycket.

          När jag torkat svamp så har jag använt ett tunt plastnät som är avsett att torka tröjor på. När man gör torkollor har man ju nät i botten och det kanske finns nät som är avsett för livsmedel. Jag har i alla fall märkt att svampen torkar väldigt mycket snabbare på nätet än om den ligger på något tätt material.

          När jag lagt svamp på fast material så har det till och med hänt att den blivit dålig innan den torkat.
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 28-10-2012, 19:11
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Det ligger på Torky och det fnasar sig inte som vanligt hushållsapper.

          Nätet skulle allt behöva vara finmaskigt så att inte smulorna rasar rätt igenom. Men visst torkar det snabbare på ett luftgenomsläppligt material än på en bricka eller plåt.
          Så därför har jag nu lyft över Torkyn med pålägg till en stor sil/såll jag har, då borde det komma lite luft underifrån.

          Och så har jag två ark med Torky som jag varvar mellan, låter det ena torka och så häller jag över till detta och så får det andra torka. Det är ändå rätt mycket vätska i palsternackorna!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-08-2025, 03:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon