Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Vilka bönor kan man äta hela?
          Doktor Glas
          Inlägg 21-02-2013, 17:02
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 29
          Medlem sedan:
          06-05-2012
          Medlem nr: 76 015



          Jag är helt lost bland alla böntyper. Brytbönor, skärbönor, blomsterbönor och gud vet allt...
          Vilka sorter kan man äta allt på (alltså även "skalet", inte bara bönorna)? Finns det några som går att äta råa?
          Jag tänkte eventuellt odla i krukor, vilken sort ska jag välja?
           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 21-02-2013, 18:50
          Länk hit: #2


          Gäster






          Spritbönor kokbönor och bondbönor äter man inte baljorna av, som regel. Alla dem du räknar upp äter man baljorna helt och hållet på. Dock helst inte råa, de innehåller något jag nu inte minns namnet på som är svagt giftigt i okokt tillstånd. 8Till skillnad från ärter.)
          De finns i många modeller, höga som måste klättra på nåt och låga varianter. Du kan läsa om lite sorter på Runåbergs hemsida. Länker går till brytbönorna, men du kan välja de andra modellerna i menyn. De flesta är lättodlade.
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 21-02-2013, 21:55
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Jag odlar mkt bönor (en av de få saker som eg. lönar sig att odla själv, rent ekonomiskt också - och går fint att frysa efter att snabbt ha förvällt). Godast tycker jag är låga vaxbönor, låga gröna bönor (haricot verts) - men jag odlar mest störbönor (både gröna och vax) för att spara plats - de är också jättegoda.

          Blomsterbönan är ju väldigt snygg, men inte lika jättegod, men helt ok, tycker jag. Skärbönor har jag faktiskt inte provat - kanske man skulle göra i år!
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 22-02-2013, 08:00
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Skärbönor tycker jag är ännu godare än bryt/vaxbönor.
          Ska du odla i kruka får du nog ut mest om du har störbönor och en spalje.
          Blomsterbönor är ju vackrast, men lite grövre i konsistensen.
          Man får, oavsett sort, vara riktigt noga med att ta skidormna riktigt späda om man ska äta hela.
          När bönorna börjat svälla blir de flesta trådiga.
          Borlotti är förresten trevlig allt-i-ett-böna. Späda skidor, färska bönor och torkade kokbönor, allt är gott.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          Doktor Glas
          Inlägg 22-02-2013, 19:59
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 29
          Medlem sedan:
          06-05-2012
          Medlem nr: 76 015



          Tack för alla svar! Då ska jag nog våga mig på att testa någon typ av böna i sommar! smile.gif

          Om jag har förstått saken rätt så äter man inte skidorna pga "trådigheten", inte för att de är giftiga? Så det gör inget om man gör fel, menar jag (så länge de är kokta)?
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 22-02-2013, 20:18
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Som du såg i Evornas svar finns det bönor man äter hela (vax-, gröna bönor, blomsterbönor, borlotti, skärbönor), och andra som man skalar bort skidan på.

          Vaxbönor och gröna bönor är vanligast att odla hemma.

          Redigerat av EKLO: 22-02-2013, 20:19
           
          Citera
          Doktor Glas
          Inlägg 23-02-2013, 11:41
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 29
          Medlem sedan:
          06-05-2012
          Medlem nr: 76 015



          CITAT (EKLO @ 22-02-2013, 20:18) *
          Som du såg i Evornas svar finns det bönor man äter hela (vax-, gröna bönor, blomsterbönor, borlotti, skärbönor), och andra som man skalar bort skidan på.

          Vaxbönor och gröna bönor är vanligast att odla hemma.


          Japp, jag såg det (jättebra svar, tack så mycket). Tänkte mest på om man odlar flera olika typer av bönor och råkar "ta fel" när man skördar. smile.gif Alltså att det värsta som kan hända är att det blir svårtuggat...
           
          Citera
          Najsan
          Inlägg 23-02-2013, 12:03
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 173
          Medlem sedan:
          08-03-2009
          Medlem nr: 21 512



          Jag äter både vax- och brytbönor råa i sallad nästan varje dag hela sommaren, och har än så länge inte visat några som helst förgiftningssymptom så sålänge du inte sätter i dig kopiösa mängder är det nog helt ok att inte koka heller.

          Såvitt jag förstått saken rätt kan alla bönor ätas hela (skidan också) om man tar dom tidigt (med undantag för bondbönor), och inte ens de mjällaste brytbönor är särskilt goda om man väntar för länge. Så du kommer inte att göra fel. kompiskram.gif

          Ser de ut att gå att äta hela skidan, gör de förmodligen det också, härhemma stjäl hundarna de bönor som de når, så det blir mest störbönor. Men inte ens dom äter bondböneskalet...
           
          Citera
          Doktor Glas
          Inlägg 23-02-2013, 12:55
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 29
          Medlem sedan:
          06-05-2012
          Medlem nr: 76 015



          CITAT (Najsan @ 23-02-2013, 12:03) *
          Ser de ut att gå att äta hela skidan, gör de förmodligen det också, härhemma stjäl hundarna de bönor som de når, så det blir mest störbönor. Men inte ens dom äter bondböneskalet...


          Haha! Så sött!
           
          Citera
          Bassam
          Inlägg 23-02-2013, 17:24
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 7 985
          Medlem sedan:
          04-10-2007
          Medlem nr: 12 723



          Hej
          Min granna son åt han mycket rå bönor så fick han förgiftning i blodet, bara akut sjukhuset kunde hjälpa honom.

          H.Bassam
           
          Citera
          Preussen
          Inlägg 25-02-2013, 09:34
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 443
          Medlem sedan:
          02-03-2007
          Medlem nr: 9 179



          Det är väl ett protein som vår matsmältning har svårt att smälta och set varierar nog från person till person. Som i övriga sammanhang när det gäller känslighet är barn, gamla och sjuka mer känsliga. Min stora tös var 3år när hon knaprade i sig 3-4 st 25cm skärbönor, hon kaskadspydde i någon timme. Jag förväller alltid men knappt en till två minuter.


          --------------------
          Odlar i zon0-1!
          bloggen
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-08-2025, 10:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon