Jag hoppar över
smöret, onödigt.
I dag finns ju färdig kvarg;
Kesella med 1% fett.
Rysk pascha 8-10 portioner
500 g kesella1½ bägare(3dl) crème fraiche (eller bara Kesella 1%)
(250 g mjukt smör)
3 dl strösocker
1 dl skållad, hackad sötmandel
1 dl russin
1 msk vaniljsocker
nötter, sötmandlar, russin samt kanderade frukter till garnering
Blanda kesella och crème fraiche. Rör smör och socker tills sockret har lötsig. Blanda i kesellan, mandel, russin och vaniljsocker (vaniljsocker kan ersättas av äkta vanilj som skrapas ur två vaniljstänger). Blanda tills smeten är slät.
För att forma paschasmeten brukar vi använda en tunn, ren kökshandduk. Man sätter smeten på mitten av handduken och knyter ihop hörnen och sätter hela paketet i ett större durkslag (med avrinningsfat under). Eller använd kaffefilter.
Sätt paketet att rinna av i kylskåpet i tre dygn. Gör stramare knutar på paketet andra dagen.
Öppna duken och stjälp paschan på ett serveringsfat. Garnera med nötter, sötmandel, russin och kanderade frukter.
Recept: Ika från Finland
Hanneles enkla magra paschaEnklast är att bara krydda färdig kvarg; Kesella1% med
socker, russin, pressad citron, vaniljsocker (mandel). Det tar ca 5 min. Gôrgott!