Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > omogna bönor farliga?
          lollipoppan
          Inlägg 30-09-2013, 14:58
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 6
          Medlem sedan:
          30-09-2013
          Medlem nr: 79 096



          Jag är nybörjare inom den underbara odlarkonsten och har i år odlat bl.a 2 sorters bönor; borlotti och anellini giallo. Nu undrar jag om det är farligt att äta bönor som är omogna? Jag har nämligen läst för länge sedan något om giftiga bönor och det har satt sig det där med giftigt men tyvärr inte resten av det som stod skrivet.... Så alltså: hur vet jag säkert att mina bönor är mogna och är det farligt om man äter en böna som inte är mogen??? Tacksam för all hjälp!
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 30-09-2013, 19:51
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Man ska inte äta OKOKTA bönor. Det tror jag inte att du menar... alltså att du äter bönor såsom man äter t.ex. sockerärtor, direkt från plantan?

          Hur outvecklade ("omogna" på det sättet) bönskidorna än är, så kan man plocka dem och koka till mat.

          Eller hur menar du?


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          lollipoppan
          Inlägg 30-09-2013, 20:56
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 6
          Medlem sedan:
          30-09-2013
          Medlem nr: 79 096



          Nej jag menar inte att äta råa utan koka dem. Kan jag då lugnt plocka mina fina anellini giallo och provsmaka dem? För Borlottin behöver väl torkas först eller?
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 01-10-2013, 07:53
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Borlotti är en perfekt "allt-i-ett"-böna. Man kan koka skidorna som bryt/skärbönor innan bönorna börjat växa. dom är bara liiite trådiga. Man kan sprita och använda färska bönor när dom börjat svälla upp och man kan torka mogna bönor. Bara man lagar till dem är de jättegoda. Jag gör hummus av färska bönor, eller steker dom med vitlök och paprikapulver. Jättegott!


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          lollipoppan
          Inlägg 01-10-2013, 21:09
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 6
          Medlem sedan:
          30-09-2013
          Medlem nr: 79 096



          Tack för svaren!! biggrin.gif
           
          Citera
          Scout
          Inlägg 03-10-2013, 09:33
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 609
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 591



          Angående bönors giftighet. Fick en fråga från en vän som jag inte kunde svara riktigt på. Bönskidor (brytbönor och skärbönor), går de att äta råa? Är det någon som brukar göra det?

          Bönfröna är ju giftiga om de är råa, och ska kokas innan ätning, men hur är det med skidorna? Är det bara bönfröna som är giftiga eller även skidorna?

          Bondbönor tillhör inte släktet bönor (Phaseolus) utan vickersläktet (Vicia), är bondbönor också giftiga innan kokning?



           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 03-10-2013, 12:52
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Jag tillagar alltid bondbönor, liksom alla andra bönor.
          Vicker-släktet har både giftiga och "ogiftiga" arter, och jag är lite feg.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          oliv
          Inlägg 04-10-2013, 10:58
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 738
          Medlem sedan:
          11-10-2004
          Medlem nr: 4 607



          Är det någon som vet varför böngroddar kan ätas? Undrar jag som tycker om böngroddar.


          --------------------
          ~ zon 1 ~
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 04-10-2013, 11:22
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Men böngroddar lagar jag alltid till...
          Wokar eller snabblagar på annat vis, så dom värmts upp.
          Just för att det är råa bönor. Tror i och för sig inte bönors giftighet är värre än att man kan bli öm i magen, men det är onödigt.

          Annars äter jag groddar råa.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          oliv
          Inlägg 04-10-2013, 13:11
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 738
          Medlem sedan:
          11-10-2004
          Medlem nr: 4 607



          Så är det nog. De böngroddar i burk är förståss tillagade, tänkte inte på det. smile.gif


          --------------------
          ~ zon 1 ~
           
          Citera
          Bassam
          Inlägg 04-10-2013, 17:59
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 7 985
          Medlem sedan:
          04-10-2007
          Medlem nr: 12 723



          Hej
          böngroddar har E. bakterier - E. coli, E. bakterier - E. coli kan leda till njursvikt.

          H.Bassam
           
          Citera
          Najsan
          Inlägg 07-02-2014, 21:45
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 173
          Medlem sedan:
          08-03-2009
          Medlem nr: 21 512



          Jag äter alltid mängder av brytbönor vaxbönor, purpurbönor, höga och låga råa i sallader hela sommaren utan symptom.

          Är det verkligen så att de giftiga ämnena finns i sådan koncentration att det verkligen spelar någon roll? Eller är det något som finns men som i praktiken inte spelar någon roll.

          Måste jag börja koka min sallad nu??
           
          Citera
          Solstormig
          Inlägg 08-02-2014, 09:01
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 68
          Medlem sedan:
          27-12-2013
          Medlem nr: 79 300



          CITAT (Bassam @ 04-10-2013, 17:59) *
          Hej
          böngroddar har E. bakterier - E. coli, E. bakterier - E. coli kan leda till njursvikt.

          H.Bassam


          De har inga farliga bakterier om man groddar själv och använder rent vatten. Det kommer ju larm om smitta i importerade groddar ibland, de har sköljts med förorenat vatten. Dem ska man nog passa sig för.

          Har aldrig hört att någon blivit sjuk av groddar som groddats i Sverige. Rätta mig om jag skulle ha fel.


          --------------------
          Solstormig

          fd Solstorm
           
          Citera
          Bassam
          Inlägg 09-02-2014, 02:36
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 7 985
          Medlem sedan:
          04-10-2007
          Medlem nr: 12 723



          hej

          I sverige finns farliga groddar, det är naturligt, men om det är lite, så kan vi inte räkna dem som farligt i Sverige.
          H.Bassam
           
          Citera
          Solstormig
          Inlägg 09-02-2014, 07:04
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 68
          Medlem sedan:
          27-12-2013
          Medlem nr: 79 300



          Det var nytt för mig, har aldrig hört talas om det tidigare. När och var har det funnits bakterier i groddar odlade i Sverige?


          --------------------
          Solstormig

          fd Solstorm
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 04-08-2025, 06:51
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon