Hej, Jag känner författaren väl sedan fem sex år tillbaka. Han lever på detta och befinner sig i Venezuela. Han har lagt ner åratals med arbete. Han är oskolad men smart, flitig och uthållig. Han samarbetar med Agricola som kan blanda och dirigera uträknade färdiga mixar för jordberikning till odlare. Utfärdande av jordrecept sker manuellt och kan vara tidskrävande. Boken har översatts till holländska, spanska och indonesiska och nu till svenska som femte språk. Författaren frågade mig om jag ville översätta boken till svenska och han erbjöd mig en del av sin provision på sålda svenska böcker. Jag hade tidigare nämnt för författaren att jag kanske kunde tänka mig att översätta boken och nu inför den nya versionen beslöt jag mig för att göra detta. Det tog drygt 250 timmar och resulterade i en version som har ca 60k ord mot 63k ord i originalet. Boken är medryckande men skriven kring den amerikanska kultursfären. Den har ibland onödigt långa meningar som jag försökt lätta upp något och jag tror det är en fördel att få den översatt även om man behärskar engelska. Alla grundämnen i boken stavas med stor bokstav, detta för att pränta in skillnaden mellan element och föreningar, dessutom har den decimalpunkt istället för komma. Den är på drygt 160 A4-sidor och den tryckta versionen har spiralbindning. Förutom en mycket pedagogisk uträkning av ett jordreceptet för exemplet i boken innehåller den en fenomenal mängd information angående jordar. Detta är ett förfinat berikningssystem, men basen i det hela, dvs. uträkningen av CEC (katjonutbyteskapacitet) och optimal mättnad med avseende framförallt på kalcium/magnesium kvoten, har använts i jordbruk i uppemot femtio år i Australien och på andra ställen där man har kunnat bedriva storskaliga giftfria jordbruk med minimala årliga tillsatser. Så svaret på din fråga är ja, jag har blivit erbjuden provision men det är inte min drivkraft. Min drivkraft är istället att sätta ett verktyg i händerna på den som kan ta emot budskapet och att på det viset ge odlare möjlighet att producera mer näringsrik mat. Som så många andra är jag trött och less på den allt mer försämrade nyttigheten i maten. Jag handlar egentligen utifrån rent civilkurage, har man något som man vet är väldigt viktigt så vill man sprida den kunskapen. Det är bra också att det kostar ett par kronor därför då blir folk mer seriösa och fokuserade till skillnad om man bara la ut det helt fritt på webben. Bättre att ha den tryckta versionen för ett par handlingar. För att servicen ska kunna fortgå så måste även vissa utgifter betalas liksom mat och husrum för författaren. Saken är den att författaren har dystra erfarenheter av den organiska falangen. Det är som att vissa personer känner sig hotade när mineralsalter kommer på tal. Reams var en sådan, mot slutet av sitt liv började han rekommendera stenmjöl av olika sorter. Ni kan läsa allt om den här utvecklingen i boken. Hur det gick till när konfrontationen blev total mellan det kemiska jordbruket och det organiska för sisådär sextio till sjuttiofem år sedan. Det kan också vara så att det krävs en amatör för att se igenom slöjorna och skapa något nytt, det finns många exempel på det genom historien. Detta blev lite långt. Tack för ordet.
Mvh Johan
|