Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Letar efter recept, Fläder, Vindruvor
          MariaS
          Inlägg 18-04-2004, 22:09
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 12 573
          Medlem sedan:
          05-03-2004
          Medlem nr: 2 930



          Hej.
          Jag skaffade mig en fläderbuske i höstas och har nu stora förhoppningar om att få hemmagjort flädersaft.
          Efter att ha lusläst mina gamla kokböcker, kan jag bara konstatera att jag kan inte hitta något recept.
          Har hört att det ska gå att göra saften på både blommor och bär, men receptet....

          Finns det ngn som kan hjälpa mig, vore jag tacksam.

          Jag har också en vinstock, 2 år gammal, som jag just har konstaterat har över 30 klasar på g. Det är blåa druvor, härdiga till zon 5 på friland och väldigt söta. Vad kan jag göra på dessa druvor? Jag vet från förra året att man bör vattna rikligt för att få stora druvor, men 30 klasar....

          blink.gif blink.gif
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 19-04-2004, 05:28
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Flädersaft

          60-70 fläderblommor.
          3 citroner.
          2 kg strösocker.
          25 g vinsyra.
          2 liter vatten.

          Tvätta citronerna och skiva dem.
          Lägg dessa tillsammans med fläderblommorna i en stor bunke.
          Koka upp vattnet och häll över samt låt blandningen stå i 3 dagar.
          Sila saften och tillsätt strösocker.
          Rör tills sockret smält och blanda därefter i vinsyran.
          Häll upp på flaskor.

          Kommentar: Saften möglar mycket lätt, ev kan man tillsätta konserveringsmedel, men de flesta fryser istället saften i plastflaskor (PET) som inte fylls ända upp. Finns det insekter i blommorna så kan man försöka duscha dem innan.
           
          Citera
          Berith
          Inlägg 19-04-2004, 05:49
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          Vindruvsgelé

          1 kg repade gröna eller blå vindruvor
          4 dl vatten
          9 dl socker
          ev pektin

          Skölj druvorna väl. Koka dem med vattnet 5 - 10 minuter eller tills frukten mosat sej. Sila massan och låt den självrinna ca. 30 minuter. Mät saften och häll tillbaka den i grytan. Rör ner sockret och låt allt stormkoka någon minut. (Tillsätt eventuellt pektin och följ anvisningarna på förpackningen.)

          Har inte testat receptet på egna druvor, bara gjort gelé på köpta och då behövde jag inte använda pektin.

          Jag brukar göra flädersaft och frysa ner i plastburkar (godislådor eller kakburkar) och sen bara skeda upp så mycket som behövs till saftblandningen. Flädersaften blir inte stenfrusen utan är lätt att hantera också direkt från frysen.


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          Berith
          Inlägg 19-04-2004, 06:45
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          Kolla också in Evas recept på Fläderblomsvin!

          Glömde bort att göra i fjol, men i år så! sleep.gif


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 19-04-2004, 21:07
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Visserligen inte saft, men att steka fläderblommorna i pannkakssmet är kanongott!

          Susanna (som trodde maken var galen när han föreslog ovanstående anrättning!)


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Ina
          Inlägg 19-04-2004, 21:10
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 225
          Medlem sedan:
          31-10-2002
          Medlem nr: 12



          Sockerkaka i långpanna som beströs med repade fläderblommor innan gräddningen är mums!!! Gärna lite citronskalsrasp i smeten och lite pärlsocker ovanpå kakan oxå... *dräggel*
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 06:20
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon