|
Gammal absint, Färgen... |
|
|
|
27-04-2004, 23:15
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
Vad i den gamla Absinten (inte den de har på Systemet) var det som gjorde att spritdrycken fick en grön färg?
|
|
|
|
|
28-04-2004, 00:14
|

Medlem
Antal inlägg: 1 934
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 17

|
Förmodligen av denna växt Artemisia absinthium; engl. wormwood kända absintdrinkare: Edouard Manet Charles Baudelaire Paul Verlaine Arthur Rimbaud Oscar Wilde Ernest Dowson Edgar Degas Henri de Toulouse-Lautrec Vincent Van Gogh Adolphe Monticelli Paul Gauguin Alfred Jarry Pablo Picasso Ernest Hemingway Edgar Allen Poe och Christoffer?  lite mer och kemisk formel http://www.giftpflanzen.com/artemisia_absinthium.html
--------------------
mvh Virgo
Den som hittar stavfel får behålla dessa!
|
|
|
|
|
28-04-2004, 08:26
|

Medlem
Antal inlägg: 952
Medlem sedan: 03-04-2003
Medlem nr: 1 052

|
Absinten blir inte grön av malört. Malört ger endast en svagt gul färg. Man kan därför bara fantisera om vad som blandades i den "gamla" absinten för att få fram den giftigt smaragdgröna färgen. (Tänker på Kylie Minouge i Moulin Rouge, som du naturligtvis (?) har sett...) Det har spekulerats i om det förutom thujon, även var de förmodligen inte helt sunda färgtillsatserna i dåtidens Absinthe, som åstadkom de svåra skadorna hos missbrukarna av drycken. Därav din fråga antar jag. Som jag alltså inte kan besvara. De klämde nog bara i den läskigaste färg de kunde hitta.
Dagens absint färgas med godkända livsmedelsfärger. Systemets absintsorter: Absinthe Oxygénée (nr 70049) E 104 Kinolingult E 124 Nykockin (röd) E 133 Briljantblått FCF
Absinthe, Premium (nr 80202) E 102 Tartrazin (gul) E 131 Patentblått V
Père Kermann's Absinthe (nr 762) E 102, E 131 Pernod, Absinthe (nr 80422) E 104, E 124, E 133
Indiansommar
Från sjukrummets kloraldoftande kuddar, mörknade av kvävda suckar och hittills ohörda hädelser; från nattduksbordet, belamrat av medikamentsflaskor, bönböcker och Heine, jag stapplade ut på balkongen för att se på havet. Svept i min blommiga filt lät jag oktobersolen skina på mina gula kinder och på en flaska absint, grön som havet, grön som granriset på en snöig gata där ett liktåg gått fram.
August Strindberg
--------------------
Sanna!
|
|
|
|
|
28-04-2004, 12:32
|
Medlem
Antal inlägg: 323
Medlem sedan: 29-03-2003
Medlem nr: 1 008

|
Jag har sett Moulin Rouge flera gånger men (tack och lov) inte K M. Vad gör hon där? Är absint alltså inte lika farligt idag?
|
|
|
|
|
28-04-2004, 13:03
|

Medlem
Antal inlägg: 952
Medlem sedan: 03-04-2003
Medlem nr: 1 052

|
 Titta noga på den lilla gröna Absinthe-fén - "La Fée Verte" - som uppenbarar sig under absintruset i filmen...miss Minouge... Nej, nuförtiden är absinten inte längre farlig. Har för mig att man använder sig av malört med lägre thujonhalt, är osäker där dock... Franska firman Pernod, som var de som först tillverkade Absinthe, tog efter Absintheförbudet bort malörten och sänkte alkoholhalten betydligt - och vips tillkom den dryck som vi idag känner under namnet "Pernod". Sanna
--------------------
Sanna!
|
|
|
|
|
28-04-2004, 19:13
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
Ja, Moulin Rouge är en underbar film!!!
SANNA> Angående thujonhalten i Systemets absintsorter så ställde jag följande fråga och fick svar:
------------------------------------------------------------------ Hej Systembolaget!
Jag har frågor om Absintsorterna som ni säljer... Är de tillverkade efter de gamla recepten, och i sådana fall, innehåller de thujon eller är de thujonfria? Vad jag hört så ska det finnas förädlade malörtsvarianter utan thujon. Innehåller Absinten ni säljer thujon?
Tacksam för svar
Christoffer
****************** Hej!
Tack för ditt mail.
De Absinthsorter som vi säljer på Systembolaget tillhör inte de gamla sorterna med Thujon, de är förbjudna. De nya sorter som nu säljs över hela världen har förändrats så att thujonet är så lite så att det kan inte skada hjärnan på samma sätt som den gamla. Thujon ingår i malört.
Med vänlig hälsning Harald Renström Kundtjänst Marknad & Kommunikation Systembolaget AB 103 84 Stockholm Besöksadress Kungsträdgårdsgatan 14 Växel 08-789 35 00 Direkt 020-85 85 00 Fax 08 789 27 45 www.systembolaget.se>http://www.systembolaget.se/>
---------------------------------------------------------------- Har inte provat någon grön Absint, men däremot ett tjeckisk blå. Undrar vad för tillsats de har lagt i där!
Apropå thujon så sägs den ha en svag bindning till THC-receptorerna som även cannabis påverkar. Däremot är Thujon giftigare på nervsystemet.
|
|
|
|
|
28-04-2004, 19:18
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
Virgo> Strindberg är nog den första jag tänker på när jag hör Absint, men det var kul att läsa att det finns fler.
Jag hittade faktiskt en dikt på nätet en gång om Absint, men jag minns inte vem som skrev den, men det var från en absintsida där en privatperson skrev en dikt, tror det var någon gång på nittiotalet:
Du lilla gröna vätska jag aldrig smakat fått; du starka, bittra, beska att sälja dig är brott. Du är numer förbjuden; det står i rikets lag. När övergivd av guden; när träffad utav slag; när drabbad utav trängtan; när allting slagit slint, då känner jag dock längtan o, efter dig Absint!
Du skulle inspirera till många stora dåd. Jag skulle absorbera båd' ett och annat råd. Du skulle fylla papper med konstoch märklig skrift och jag, jag skulle säga att det var min bedrift.
|
|
|
|
|
28-04-2004, 19:23
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
Förresten förstår jag inte varför högprocentig sprit (>90%) inte får säljas på systemet. Det skulle vara utomordentligt för extrakt istället för farliga kolväten, aceton eller glycerol. I andra länder säljs det, men inte här, det är synd. Läkemedelsverket får skärpa sig, eller är det verkligen så att Sverige skulle halsa det rent???
|
|
|
|
|
28-04-2004, 19:30
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
CITAT (Virgo @ 28-04-2004, 01:14) Synd att jag inte kan tyska, men jag såg att Christian Rätschs namn i texten. Har sett ett långt föredrag av honom inspelat och han verkar vara mycket kunnig inom medicinalväxter.
|
|
|
|
|
28-04-2004, 19:52
|

Medlem
Antal inlägg: 426
Medlem sedan: 02-11-2003
Medlem nr: 2 502

|
CITAT (Christoffer @ 28-04-2004, 20:23) Förresten förstår jag inte varför högprocentig sprit (>90%) inte får säljas på systemet. Förmodligen för att risken att man skulle kunna stjälpa i sig så mycket alkohol att man blir alkoholförgiftad är så mycket större än med lägre alkohol%. Christoffer, Jag kunde väl gissa att det var du som låg bakom denna tråd bara genom att läsa titeln. Men jag gillar dina "tokiga" frågor som min hjärna är för enkelspårig för att ens reflektera över i vanliga fall. Jag har lärt mig massor. Tack! (Hoppas du inte tar illa upp utan tar det för vad det är - en komplimang). /Mimmi
|
|
|
|
|
26-05-2004, 19:50
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
Ja du, att krydda Absinth är en egen vetenskap, som jag egentligen inte borde uttala mig om, men kolla på den här bilden. Den är härligt grön utan några färgämnen tillsatta. http://bryggare.allhandel.se/upload/galler...bsinthgrönt.jpgFärgen kommer från citronmeliss, grönmynta och malört. sanna har helt rätt, malörten självt ger bara en svag gul-brun eller gul-grön färg. Jag ska väl tillägga, för ordningens skull, att den gröna färgen försvann efter några dagar och drycken blev brun. Tänkbart att man skulle kunna bevara färgen genom en minimal tillsats av askorbinsyra t.ex. Fast den var god ändå
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
|
26-05-2004, 23:09
|

Medlem
Antal inlägg: 521
Medlem sedan: 17-07-2003
Medlem nr: 1 914

|
Bara för någon vecka sedan, eller lite mer, gick ett program om just absint, på någon av kanalerna... Såg bitar av den mellan läggningarna av barnen, och det var mycket intressant! Det krävdes ju tydligen helt rätt grejer för att dricka, ett absintglas, en absintsked, på vilken socker läggs, tänds på, och sedan dricker man........... Hade jag ingen aning om! Jag såg också filmen From Hell häromdagen, med Johnny Depp som kriminalare i Jack the Rippers London, och han är missbrukare av just absint, bland annat. Där får man också se hela absint proceduren!
|
|
|
|
|
27-05-2004, 15:48
|

Medlem
Antal inlägg: 1 491
Medlem sedan: 13-05-2004
Medlem nr: 3 603

|
Vilket himla trevligt forum detta är! Man lär sig så mycket kul hela tiden! Apropå malört - här är ett recept på Bäsk som inte är för äckligt: Packa ett kaffefilter med malört (OBS - utan löss....) häll en flaska Brännvin Special genom filtret, 4 gånger lös en matsked (tror jag att det var....?) honung i drycken Klart! Säger inget om thujon-halten i detta, men min far gillar den här till midsommar, och än så länge är det inga större fel på honom.
|
|
|
|
|
29-05-2004, 18:16
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
In addition to these ingredients, manufacturers sometimes added other ingredients to produce the drink's emerald green color. Normally, this color was due to the presence of chlorophyll from the plants. However, in the event that the product was not properly colored, absinthe makers were known to add things like copper sulfate, indigo, turmeric, and aniline green. Antimony chloride was also used to help the drink become cloudy when added to water. Presumably modern makers of Pernod and absinthe use safer ingredients for their concoctions!
Saxad från en sida förstås.
|
|
|
|
|
31-05-2004, 20:22
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
Men vad kan det vara i Absinten som gör att den opaliserar med vatten? (blir mjölkaktig?)
|
|
|
|
|
31-05-2004, 20:49
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
Det är de eteriska oljorna från anisen. Vid hög alkoholkoncentration löser de sig i alkoholen men när vätskan späs med vatten fäller de ut som mikroskopiska "droppar". Absinthen kryddas i två steg, först med malört och anis bl.a. och sen destilleras den. Innan denna första destillation är spriten en brun sörja av kryddorna, destillatet som kommer ut är klart som vatten och kryddas en gång till för smak och färg. Här finns två diskussioner om Absinth resp. anissprit på ett annat forum : http://www.bryggforum.com/modules.php?name...iewtopic&t=1403http://www.bryggforum.com/modules.php?name...viewtopic&t=317
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
|
31-05-2004, 20:54
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
Tackar, det var ett snabbt och utförligt svar!
Vilket recept använde du dig av när du gjorde egen Absint?
Vad tror du det kan vara att din absint senare blev brun? Använde du vanlig vodka?
|
|
|
|
|
31-05-2004, 21:02
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
Jag använde följande recept (fast jag fick inte tag på alla kryddorna) : http://www.erowid.org/chemicals/absinthe/a...e_recipe1.shtmlFärgförändringen kommer troligtvis av en oxidationsprocess. Hur man stoppar den vet jag inte men jag tror att man använder askorbinsyra (C-vitamin) i till exempel fruktkonserver för att bibehålla en fin färg och inte oxideras. Ja, det var en slags "vanlig vodka", vilken spelar nog ingen större roll. Ju starkare desto bättre.
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
|
31-05-2004, 21:06
|

Medlem
Antal inlägg: 2 616
Medlem sedan: 28-11-2002
Medlem nr: 439

|
Det låter som ett bra recept. Men hur gjorde du med Calamus? Alltså mosade du roten? Den aromatiska oljan av den ska tydligen vara starkt cancerframkallande.
Vet du förresten vilket brännvin på systemet som har den högsta procenthalten?
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|