Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Gammal absint, Färgen...
          Christoffer
          Inlägg 27-04-2004, 23:15
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Vad i den gamla Absinten (inte den de har på Systemet) var det
          som gjorde att spritdrycken fick en grön färg?
           
          Citera
          Virgo
          Inlägg 28-04-2004, 00:14
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 934
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 17



          Förmodligen av denna växt

          Artemisia absinthium; engl. wormwood

          kända absintdrinkare:

          Edouard Manet
          Charles Baudelaire
          Paul Verlaine
          Arthur Rimbaud
          Oscar Wilde
          Ernest Dowson
          Edgar Degas
          Henri de Toulouse-Lautrec
          Vincent Van Gogh
          Adolphe Monticelli
          Paul Gauguin
          Alfred Jarry
          Pablo Picasso
          Ernest Hemingway
          Edgar Allen Poe
          och
          Christoffer? biggrin.gif

          lite mer och kemisk formel
          http://www.giftpflanzen.com/artemisia_absinthium.html


          --------------------
          mvh
          Virgo


          Den som hittar stavfel får behålla dessa!
           
          Citera
          sanna
          Inlägg 28-04-2004, 08:26
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052



          Absinten blir inte grön av malört.
          Malört ger endast en svagt gul färg. Man kan därför bara fantisera om vad som blandades i den "gamla" absinten för att få fram den giftigt smaragdgröna färgen. (Tänker på Kylie Minouge i Moulin Rouge, som du naturligtvis (?) har sett...) Det har spekulerats i om det förutom thujon, även var de förmodligen inte helt sunda färgtillsatserna i dåtidens Absinthe, som åstadkom de svåra skadorna hos missbrukarna av drycken. Därav din fråga antar jag. Som jag alltså inte kan besvara. De klämde nog bara i den läskigaste färg de kunde hitta.

          Dagens absint färgas med godkända livsmedelsfärger.
          Systemets absintsorter:
          Absinthe Oxygénée (nr 70049) E 104 Kinolingult
          E 124 Nykockin (röd)
          E 133 Briljantblått FCF

          Absinthe, Premium (nr 80202) E 102 Tartrazin (gul)
          E 131 Patentblått V

          Père Kermann's Absinthe (nr 762) E 102, E 131
          Pernod, Absinthe (nr 80422) E 104, E 124, E 133


          Indiansommar

          Från sjukrummets kloraldoftande kuddar,
          mörknade av kvävda suckar
          och hittills ohörda hädelser;
          från nattduksbordet,
          belamrat av medikamentsflaskor,
          bönböcker och Heine,
          jag stapplade ut på balkongen
          för att se på havet.
          Svept i min blommiga filt
          lät jag oktobersolen skina
          på mina gula kinder
          och på en flaska absint,
          grön som havet,
          grön som granriset
          på en snöig gata
          där ett liktåg gått fram.


          August Strindberg


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera
          Nina H
          Inlägg 28-04-2004, 12:32
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 323
          Medlem sedan:
          29-03-2003
          Medlem nr: 1 008



          Jag har sett Moulin Rouge flera gånger men (tack och lov) inte K M. Vad gör hon där?
          Är absint alltså inte lika farligt idag?
           
          Citera
          sanna
          Inlägg 28-04-2004, 13:03
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052




          Titta noga på den lilla gröna Absinthe-fén - "La Fée Verte" - som uppenbarar sig under absintruset i filmen...miss Minouge...

          Nej, nuförtiden är absinten inte längre farlig. Har för mig att man använder sig av malört med lägre thujonhalt, är osäker där dock...

          Franska firman Pernod, som var de som först tillverkade Absinthe, tog efter Absintheförbudet bort malörten och sänkte alkoholhalten betydligt - och vips tillkom den dryck som vi idag känner under namnet "Pernod".

          Sanna smile.gif


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 28-04-2004, 19:13
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Ja, Moulin Rouge är en underbar film!!!

          SANNA> Angående thujonhalten i Systemets absintsorter så ställde
          jag följande fråga och fick svar:

          ------------------------------------------------------------------
          Hej Systembolaget!

          Jag har frågor om Absintsorterna som ni säljer...
          Är de tillverkade efter de gamla recepten, och i sådana fall,
          innehåller de thujon eller är de thujonfria?
          Vad jag hört så ska det finnas förädlade malörtsvarianter
          utan thujon.
          Innehåller Absinten ni säljer thujon?

          Tacksam för svar

          Christoffer

          ******************
          Hej!

          Tack för ditt mail.

          De Absinthsorter som vi säljer på Systembolaget tillhör inte de gamla sorterna med Thujon, de är förbjudna. De nya sorter som nu säljs över hela världen har förändrats så att thujonet är så lite så att det kan inte skada hjärnan på samma sätt som den gamla. Thujon ingår i malört.

          Med vänlig hälsning
          Harald Renström
          Kundtjänst
          Marknad & Kommunikation
          Systembolaget AB
          103 84 Stockholm
          Besöksadress Kungsträdgårdsgatan 14
          Växel 08-789 35 00
          Direkt 020-85 85 00
          Fax 08 789 27 45
          www.systembolaget.se>http://www.systembolaget.se/>

          ----------------------------------------------------------------
          Har inte provat någon grön Absint, men däremot ett tjeckisk blå.
          Undrar vad för tillsats de har lagt i där!

          Apropå thujon så sägs den ha en svag bindning till THC-receptorerna
          som även cannabis påverkar. Däremot är Thujon giftigare på nervsystemet.
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 28-04-2004, 19:18
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Virgo> Strindberg är nog den första jag tänker på när jag hör Absint, men det var kul att läsa att det finns fler.

          Jag hittade faktiskt en dikt på nätet en gång om Absint, men jag
          minns inte vem som skrev den, men det var från en absintsida där en privatperson skrev en dikt, tror det var någon gång på nittiotalet:

          Du lilla gröna vätska
          jag aldrig smakat fått;
          du starka, bittra, beska
          att sälja dig är brott.
          Du är numer förbjuden;
          det står i rikets lag.
          När övergivd av guden;
          när träffad utav slag;
          när drabbad utav trängtan;
          när allting slagit slint,
          då känner jag dock längtan
          o, efter dig Absint!

          Du skulle inspirera
          till många stora dåd.
          Jag skulle absorbera
          båd' ett och annat råd.
          Du skulle fylla papper
          med konstoch märklig skrift
          och jag, jag skulle säga
          att det var min bedrift.
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 28-04-2004, 19:23
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Förresten förstår jag inte varför högprocentig sprit (>90%) inte får säljas på systemet. Det skulle vara utomordentligt för extrakt istället för farliga kolväten, aceton eller glycerol. I andra länder säljs det, men inte här, det är synd. Läkemedelsverket får skärpa sig, eller är det verkligen så att Sverige skulle halsa det rent???
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 28-04-2004, 19:30
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          CITAT (Virgo @ 28-04-2004, 01:14)

          Synd att jag inte kan tyska, men jag såg att Christian Rätschs namn i texten. Har sett ett långt föredrag av honom inspelat och han verkar vara mycket kunnig inom medicinalväxter.
           
          Citera
          MimE
          Inlägg 28-04-2004, 19:52
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 426
          Medlem sedan:
          02-11-2003
          Medlem nr: 2 502



          CITAT (Christoffer @ 28-04-2004, 20:23)
          Förresten förstår jag inte varför högprocentig sprit (>90%) inte får säljas på systemet.

          Förmodligen för att risken att man skulle kunna stjälpa i sig så mycket alkohol att man blir alkoholförgiftad är så mycket större än med lägre alkohol%.

          Christoffer,
          Jag kunde väl gissa att det var du som låg bakom denna tråd bara genom att läsa titeln. tongue.gif

          Men jag gillar dina "tokiga" frågor som min hjärna är för enkelspårig för att ens reflektera över i vanliga fall. Jag har lärt mig massor. Tack!

          (Hoppas du inte tar illa upp utan tar det för vad det är - en komplimang).

          /Mimmi
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 29-04-2004, 17:46
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Ok, jag tar det som en komplimang. Tack! smile.gif
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 26-05-2004, 19:50
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Ja du, att krydda Absinth är en egen vetenskap, som jag egentligen inte borde uttala mig om, men kolla på den här bilden. Den är härligt grön utan några färgämnen tillsatta.

          http://bryggare.allhandel.se/upload/galler...bsinthgrönt.jpg

          Färgen kommer från citronmeliss, grönmynta och malört. sanna har helt rätt, malörten självt ger bara en svag gul-brun eller gul-grön färg.

          Jag ska väl tillägga, för ordningens skull, att den gröna färgen försvann efter några dagar och drycken blev brun. sad.gif
          Tänkbart att man skulle kunna bevara färgen genom en minimal tillsats av askorbinsyra t.ex.

          Fast den var god ändå blink.gif


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Mi70
          Inlägg 26-05-2004, 23:09
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 521
          Medlem sedan:
          17-07-2003
          Medlem nr: 1 914



          Bara för någon vecka sedan, eller lite mer, gick ett program om just absint, på någon av kanalerna... Såg bitar av den mellan läggningarna av barnen, och det var mycket intressant! Det krävdes ju tydligen helt rätt grejer för att dricka, ett absintglas, en absintsked, på vilken socker läggs, tänds på, och sedan dricker man........... Hade jag ingen aning om! Jag såg också filmen From Hell häromdagen, med Johnny Depp som kriminalare i Jack the Rippers London, och han är missbrukare av just absint, bland annat. Där får man också se hela absint proceduren!
           
          Citera
          Mia, zon 3
          Inlägg 27-05-2004, 15:48
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 491
          Medlem sedan:
          13-05-2004
          Medlem nr: 3 603



          Vilket himla trevligt forum detta är! Man lär sig så mycket kul hela tiden!

          Apropå malört - här är ett recept på Bäsk som inte är för äckligt:
          Packa ett kaffefilter med malört (OBS - utan löss....)
          häll en flaska Brännvin Special genom filtret, 4 gånger
          lös en matsked (tror jag att det var....?) honung i drycken
          Klart!

          Säger inget om thujon-halten i detta, men min far gillar den här till midsommar, och än så länge är det inga större fel på honom. laugh.gif
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 29-05-2004, 18:16
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          In addition to these ingredients, manufacturers sometimes added other ingredients to produce the drink's emerald green color. Normally, this color was due to the presence of chlorophyll from the plants. However, in the event that the product was not properly colored, absinthe makers were known to add things like copper sulfate, indigo, turmeric, and aniline green. Antimony chloride was also used to help the drink become cloudy when added to water. Presumably modern makers of Pernod and absinthe use safer ingredients for their concoctions!

          Saxad från en sida förstås.
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 31-05-2004, 20:22
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Men vad kan det vara i Absinten som gör att den opaliserar
          med vatten? (blir mjölkaktig?)
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 31-05-2004, 20:49
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Det är de eteriska oljorna från anisen. Vid hög alkoholkoncentration löser de sig i alkoholen men när vätskan späs med vatten fäller de ut som mikroskopiska "droppar".

          Absinthen kryddas i två steg, först med malört och anis bl.a. och sen destilleras den. Innan denna första destillation är spriten en brun sörja av kryddorna, destillatet som kommer ut är klart som vatten och kryddas en gång till för smak och färg.

          Här finns två diskussioner om Absinth resp. anissprit på ett annat forum :

          http://www.bryggforum.com/modules.php?name...iewtopic&t=1403
          http://www.bryggforum.com/modules.php?name...viewtopic&t=317


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 31-05-2004, 20:54
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Tackar, det var ett snabbt och utförligt svar!

          Vilket recept använde du dig av när du gjorde egen Absint?

          Vad tror du det kan vara att din absint senare blev brun?
          Använde du vanlig vodka?
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 31-05-2004, 21:02
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Jag använde följande recept (fast jag fick inte tag på alla kryddorna) :
          http://www.erowid.org/chemicals/absinthe/a...e_recipe1.shtml

          Färgförändringen kommer troligtvis av en oxidationsprocess. Hur man stoppar den vet jag inte men jag tror att man använder askorbinsyra (C-vitamin) i till exempel fruktkonserver för att bibehålla en fin färg och inte oxideras.

          Ja, det var en slags "vanlig vodka", vilken spelar nog ingen större roll. Ju starkare desto bättre.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 31-05-2004, 21:06
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Det låter som ett bra recept.
          Men hur gjorde du med Calamus?
          Alltså mosade du roten?
          Den aromatiska oljan av den ska tydligen vara
          starkt cancerframkallande.

          Vet du förresten vilket brännvin på systemet som
          har den högsta procenthalten?
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 18:25
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon