Barkskador är komplicerade, kan ha så många orsaker. Det är svårt att svara med säkerhet trots bilder tyvärr.
Det ser ut som mekanisk skada, ungefär som när getter, får eller rådjur använder träd för att klia sig, samtidigt som fortsatt barklossning och frånvaro av iallafall synligt levande kambium kan bero på att trädets vitalitet på något sätt är störd. (Kambium är tillväxtsskiktet strax under barken som "bullar fram" och tätar mellan sig själv och veden innanför.)
I näringsupptagningsområdet för fruktträd brukar vara bra med en öppen odlingsyta som här. Samtidigt kan stark gödsling av denna eller årlig djupgrävning försvaga trädet. Gräsmattegödsel är heller inte sammansatt för trädens bästa.
Trädet ser ut att ha beskurits fint och noggrannt utan att beskärningen har skapat stress i det (ser ut att vara utan vattenskott, stora sårytor, illa lagda snitt och trädet har fått behålla naturlig kronform). Kanske måste det vara så här glest för att få sol på frukterna. I sig själv kan trädet annars ha mer och lite tätare gren- och bladmassa. Träd som man glesar ut starkt kan få lägre vitalitet och motståndskraft.
Att barkfallet uppstått kan ha flera orsaker; börjat som en mindre mekanisk skada, bli svårläkt pga fel sammansatt gödsling av odlingsplätt och gräsmatta, ett par vårar med stark sol och stark marktjäle.
Om det vore mitt träd skulle jag ha - naturgödslat odlingsplätten och gräsmattan försiktigt i år - givit trädet vatten 1 dags sprutning 1 g/veckan om sommaren blir torr - tagit upp några fler områden i gräsmattan i rötternas närhet (i kronans dropplinje) och sått gröngödslingsväxter där - låtit trädet behålla ved- och grönmassa genom att ej beskära eller endast beskära mycket lätt i ett par år - satt bast i luftigt kring stammen för att skugga den och i sommarens slut kollat om kambiet börjat växa ut från sårets sidor
--------------------
|