Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Istället för citronsyra?, Askorbinsyra?
          sanna
          Inlägg 23-06-2004, 21:04
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052



          Har just satt igång med årets första fläderblomssaft och upptäcker att citronsyran inte räcker. Det fanns ingen citronsyra i butiken så jag köpte askorbinsyra istället. Någon som tror/ vet om det skulle kunna fungera?


          Sanna


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera
          -asno-
          Inlägg 23-06-2004, 21:15
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 411
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 020



          Nu är jag kanske lite ute och cyklar, men jag hade gjort likadant. Därför tror jag säkert att det fungerar. Både och måste ju "sura" saften för smak och hållbarhet???

          /Åsa
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 23-06-2004, 21:29
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Är inte askorbinsyra en sorts c-vitamin eller är jag helt ute och cyklar nu?
          Det går utmärkt att skiva ner vanlig citron, det blir godare än med citronsyra tycker jag.
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          lisselbo
          Inlägg 23-06-2004, 22:19
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 156
          Medlem sedan:
          03-05-2004
          Medlem nr: 3 494



          Använde själv färsk citron när jag gjorde flädersaft.
          Frös sedan in saften i 2 dl askar, lagom att lägga i en tillbringare med vatten.
          När det tinat så har man kall färdigblandad flädersaft.
          Plus att man slipper ha i konserveringsmedel.
          mvh Marie


          --------------------
          ~ Marie zon IV ~

          " Man lär av sina misstag genom att upprepa dem tillräckligt många gånger "
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 23-06-2004, 22:37
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Det var SMART Marie, snor genast den idén!!
          Tack!
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          sanna
          Inlägg 23-06-2004, 22:58
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052



          I mitt recept ingår både färsk citron och citronsyra...undrar vad citronsyran är till för egentligen? På askorbinsyrans förpackning står att man just har den för "C-vitaminberikning"...
          Det är ju ingenting jag behöver i min saft...klarar mig alldeles utmärkt utan...men vad 17 är citronsyran till för?

          När saften sedan har stått i fem dagar skall man tillsätta natriumbensoat står det också i receptet, jag antar att det är konserverande, kan man i så fall kan strunta i det om man fryser in saften?

          Sanna


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 23-06-2004, 23:24
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Här är en citronsyralänk: Shenet
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 24-06-2004, 05:52
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (sanna @ 23-06-2004, 23:58)
          I mitt recept ingår både färsk citron och citronsyra...undrar vad citronsyran är till för egentligen? På askorbinsyrans förpackning står att man just har den för "C-vitaminberikning"...
          Det är ju ingenting jag behöver i min saft...klarar mig alldeles utmärkt utan...men vad 17 är citronsyran till för?

          När saften sedan har stått i fem dagar skall man tillsätta natriumbensoat står det också i receptet, jag antar att det är konserverande, kan man i så fall kan strunta i det om man fryser in saften?

          Sanna

          Om du skall frysa in den så behövs inget bensoat.
           
          Citera
          amaira
          Inlägg 24-06-2004, 09:46
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 6 105
          Medlem sedan:
          25-04-2004
          Medlem nr: 3 398



          CITAT
          men vad 17 är citronsyran till för?


          Enkelt svarat: Det är ett naturligt, nyttigt och enkelt konserveringsmedel!


          --------------------
          Zon 3, Mälaröarna utanför Stockholm. Fotoblog
           
          Citera
          sanna
          Inlägg 24-06-2004, 10:27
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052



          Ok, tack för besked alla!
          smile.gif

          Sanna


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera
          lisselbo
          Inlägg 24-06-2004, 18:24
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 156
          Medlem sedan:
          03-05-2004
          Medlem nr: 3 494



          CITAT (Fenja @ 23-06-2004, 23:37)
          Det var SMART Marie, snor genast den idén!!
          Tack!
          Fenja

          Varsågod Fenja, alltid kul att få dela med sig till andra.
          ~~Marie~~


          --------------------
          ~ Marie zon IV ~

          " Man lär av sina misstag genom att upprepa dem tillräckligt många gånger "
           
          Citera
          Maggan H
          Inlägg 30-06-2004, 21:15
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 4 173
          Medlem sedan:
          28-09-2003
          Medlem nr: 2 369



          Askorbinsyra och citronsyra är samma sak. Löjligt att båda saluförs.


          --------------------
          MVH Maggan

          Bor och odlar i zon 1 NÖ Skåne
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 01-07-2004, 06:43
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Margareta Hansson @ 30-06-2004, 22:15)
          Askorbinsyra och citronsyra är samma sak. Löjligt att båda saluförs.

          Askorbinsyra har ju en ringstruktur medan citronsyran har en öppen struktur.

          Strukturen för askorbinsyra:



          Strukturen för citronsyra:



          1937 fick ju Albert Szent-György nobelpriset för upptäckten av strukturen och funktionen av askorbinsyra.

          http://www.nobel.se/medicine/laureates/1937/

          Både socker och salt har konserverande funktion, men ändå tycker de flesta av oss att det är bra att båda saluförs!
           
          Citera
          ElinN
          Inlägg 08-07-2004, 19:04
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 5
          Medlem sedan:
          03-05-2004
          Medlem nr: 3 484



          Och askorbinsyra är exakt samma sak som vitamin C (finns bara en typ av c-vitamin, men en massa olika b-vitaminer...)
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 01-03-2005, 17:48
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          askorbinsyran är inte lika sur som citronsyran.
           
          Citera
          Dulcamara
          Inlägg 03-03-2005, 23:35
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 62
          Medlem sedan:
          12-02-2003
          Medlem nr: 724



          Istället för citronsyra kan man använda vinsyra, det blir ungefär samma smak. Askorbinsyra är som flera skriver, något helt annat - nämligen C-vitamin. Citronsyran både konserverar och förstärker smaken på citron, ibland använder man bara citronsyra och ingen citron i flädersaft, ibland tvärtom och ibland båda. Jag vet för jag är ifrån Gotland där flädersaft är mycket vanligt!
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 04-03-2005, 06:50
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Kan man inte få njursten av för mycket vinsyra då?
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 04-03-2005, 13:21
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Om man kan få njursten av vinsyra vet jag inte (har hört det om oxalsyra som finns i rabarber) men något är det med vinsyran som inte är så nyttigt.

          Vinsyra tror jag mest förekommer i äldre recept och jag har fått lära mig att ersätta den med citronsyra.
           
          Citera
          mums_mums
          Inlägg 23-04-2005, 17:52
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 3
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 438



          CITAT (KURT @ 01-07-2004, 07:43)
          CITAT (Margareta Hansson @ 30-06-2004, 22:15)
          Askorbinsyra och citronsyra är samma sak. Löjligt att båda saluförs.

          Askorbinsyra har ju en ringstruktur medan citronsyran har en öppen struktur.

          Strukturen för askorbinsyra:



          Strukturen för citronsyra:



          1937 fick ju Albert Szent-György nobelpriset för upptäckten av strukturen och funktionen av askorbinsyra.

          http://www.nobel.se/medicine/laureates/1937/

          Både socker och salt har konserverande funktion, men ändå tycker de flesta av oss att det är bra att båda saluförs!

          Trevligt att träffa nogon med ett sinne för kemi wub.gif
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 24-04-2005, 13:23
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Finns det något forum, i stil med Odla, men som diskuterar allt som bara har med kemi att göra?
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 26-11-2025, 10:31
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon