Saltgurka
4 kg små fasta Västeråsgurkor 8-10 cm långa svart vinbärsblad körsbärsblad dillkronor 1 bit pepparrot ca 5 cm, skalad och tärnad 1 msk vitpepparkorn 2-4 bitar hel ingefära
Saltlag: 4 l vatten 4 dl grovt jodfritt salt
Ättikslag: 7,5 dl ättikssprit 4 l vatten 4 dl grovt salt 1 tsk alun 2 tsk vinsten
Borsta gurkorna mycket väl i ljummet vatten. Blanda ingredienserna till saltlagen och låt dem ligga i den 1 dygn.
Koka upp ättikslagen och låt den kallna. Varva gurkor i stora glasburkar med väl rengjorda blad, dillkronor, papparrot och kryddor. Häll ättikslagen över gurkorna och lägg på en lätt press. Mogna i 3-4 veckor.
Skivad ättiksgurka
2 kg Västeråsgurka vatten 1 dl salt/l vatten dillkronor 1 bit pepparrot ca 5 cm
Ättikslag: 1 l ättikssprit 1 l vatten 6 dl socker 3 msk salt 2 msk gult senapsfrö 2 krm bensonat
Borsta gurkorna, skölj dillkronor, skala och skiva pepparrot Skiva gurkorna i 1-1,5 cm tjocka skivor varva gurkskivormed dill och pepparrot i burkar Koka upp lagen och häll den het över gurkorna, täck och låt stå 3 dygn. Häll av lagen, smaka av, tillsätt ev mer ättika. koka upp lagen, skumma den väl och häll på nytt över gurkorna, se till att det täcker. Mogna 4-5 veckor.
--------------------
|