Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Recept Rönnbärsgelé?
          CallEva på Öland
          Inlägg 22-09-2004, 16:25
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 247
          Medlem sedan:
          05-10-2003
          Medlem nr: 2 406



          Hej där!
          Har plockat vackra bär idag...
          Nuär det bara att gela, men jössös hur gör man detta?
          Brukar ni repa bären eller?


          Calle på Ön där tranorna skri hörs in
           
          Citera
          myskmadra
          Inlägg 22-09-2004, 18:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 647
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 895



          Hej! Det här hittade jag på DN:s hemsida. Tänkte själv prova det.

          Rönnbärs- och äppelgelé


          Tid: 60 minuter

          Ingredienser:
          3 dl rönnbär, frostnupna
          1 kg äpplen, exempelvis Gravensteiner
          vatten
          1 liter strösocker till varje liter avrunnen saft
          1 msk pektin
          1 krm citronsyra


          Rönnbär och äpplen är smakmässigt besläktade och går bra ihop. Rönnbären blir mildare om de har mjukats upp av frosten. Om man inte orkar vänta på det, kan man lägga dem i frysen någon dag.

          Rensa och skölj bären om det behövs. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg äpplen och rönnbär i en stor gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Låt det hela koka tills bär och frukt blivit mosiga och avger saft. Koka inte längre än så. Häll upp massan i silduk och låt saften självrinna ner i en skål. Mät upp den sura saften och häll den i en gryta. Värm saften och häll ner sockret pö om pö. Låt det hela sjuda sakta i cirka tio minuter tills allt skum samlats på ytan. Skumma noga. Tillsätt pektin och citronsyra. Gör geléprov: droppa lite nykokt gelé på en tallrik och dra fingret igenom.

          Om det stelnar snabbt och inte flyter ihop igen är gelén färdig. Fyll på glas och förslut. Ät den till mustiga grytor och bastanta stekar


          --------------------
          "brukar är inte alltid"
           
          Citera
          CallEva på Öland
          Inlägg 23-09-2004, 05:42
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 247
          Medlem sedan:
          05-10-2003
          Medlem nr: 2 406



          Hej där!
          Tackar, det låter kanon, bäst att fixa tillbehören nu innan älgjakten... wink.gif


          Calle på Öni morgonljus
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 23-09-2004, 05:54
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Från ett tidigare inlägg :


          " DNreceptet på rönnbärssylt har jag testat. Resultatet blev en oätlig cementliknande bitter klump kanderad med socker runtom. Kanhända tog jag dem för tidigt..."
           
          Citera
          CallEva på Öland
          Inlägg 23-09-2004, 06:40
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 247
          Medlem sedan:
          05-10-2003
          Medlem nr: 2 406



          Tack Kurt!
          Jössös det låter ju inget bra...
          Får lyssna på några andra alternativ...



          Calle på Ön där tranorna trumpetar så det hörs in
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 23-09-2004, 11:52
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Jag brukar ta 2/3 äpple till 1/3 rönnbär, söta med pektinsocker eller vanligt socker och certo - följ i så fall ett recept på flaskan) tills det är ätbart. Om inte rönnbären är frostnupna lägg dem i frysen över en natt annars blir det väldigt beskt. Ett par msk rom piggar upp anträttningen!
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 23-09-2004, 14:07
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Rönnbärsgelé

          1 kg rönnbär
          0,5 dl vatten
          9 dl socker/l avrunnen saft

          Koka rönnbären tills de är mjuka. Pressa dom mot grytans kant så att de mosas sönder och avger så mycket saft som möjligt.
          Sila ifrån saften och mät upp den.
          Rör ner sockret och låt gelét koka tills det geléar sig, ca 10 min.
          Skumma väl och ös upp i geléglas. Låt kallna innan burkarna tillsluts.

          Rönnbärsdricka, ca 5 l

          2 kg rönnbär
          2 kg äpplen med syrlig smak
          2,5 l vatten
          5 dl socker/l avrunnen saft
          1 rågat krm bensonat/l avrunnen saft.

          Rensa bären och skölj bär och frukt.
          Skär äpplena i bitar.
          koka bären och äpplena mjuka i vattnet.
          Sila saften
          Mät saften och koka upp den.
          Tillsätt socker och koka upp på nytt. Skumma.
          Tillsätt bensonat och häll upp saften på flaskor.


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 17:47
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon