Hur vore det att överraska en helgmorgon med nybakt frukostbröd! Degen gör du på kvällen, jäser i kylen över natten, på morgonen när du vaknar sätter du in plåten i kall ugn, sätter den på 250 gr, går och tar en ducsh på 30 minuter och då doftar hela huset som en bageributik.
God morgonbullar.
25 gr (1/2 pkt) jäst 5 dl kallt vatten 2,5 tsk salt 0,5 dl olja, raps eller solros 6 dl rågsikt och 6 dl vetemjöl eller 1 l vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl.
Smula jästen i degbunken häll över vattnet och rör tills den löst sig tillsätt salt, olja och mjölet arbeta degen smidig.
Dela degen i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på bakplåtspappersklädd plåt. Skär 5-6 cm långa bitar rakt igenom med vass kniv. Lägg över en bakduk och låt plåten stå i kylen över natten.
På morgonen sätts ugnen på 250 gr, SAMTIDIGT som plåten skjuts in. Grädda 30 min.
Gotti gotti
--------------------
|