Full version: Mer bröd
netaave
MEDELHAVSBRÖD med oliv och tomat
-Ett smakrikt lantbröd

5 dl vatten
50 gr jäst
1 msk olivolja
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
1 ½ dl grovhackade gröna oliver med pimento
2 msk hackade soltorkade tomater
12-13 dl vetemjöl special

UGN: 250 och 175 gr

Värm vattnet till 37 gr. Smula jästen i bunken och tillsätt lite av vattnet, rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet och pressa ner vitlöken. Tillsätt också oliver och de soltorkade tomaterna.
Häll i nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken. Jäs under bakduk 1 timme.
Sätt ugnen på 250 gr.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma två runda bröd och lägg dem på bakplåtspapper på plåten. Jäs utan bakduk i 30 min.
Snitta brödens yta på några ställen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min. Ta ut plåten och pensla bröden med kallt vatten. Sätt in den igen.
Sänk sedan temperaturen i ugnen till 175 gr och grädda bröden ytterligare ca 25 min.
netaave
Hur vore det att överraska en helgmorgon med nybakt frukostbröd!
Degen gör du på kvällen, jäser i kylen över natten, på morgonen när du vaknar sätter du in plåten i kall ugn, sätter den på 250 gr, går och tar en ducsh på 30 minuter och då doftar hela huset som en bageributik.

God morgonbullar.

25 gr (1/2 pkt) jäst
5 dl kallt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl olja, raps eller solros
6 dl rågsikt och 6 dl vetemjöl eller
1 l vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl.

Smula jästen i degbunken
häll över vattnet och rör tills den löst sig
tillsätt salt, olja och mjölet
arbeta degen smidig.

Dela degen i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
Skär 5-6 cm långa bitar rakt igenom med vass kniv.
Lägg över en bakduk och låt plåten stå i kylen över natten.

På morgonen sätts ugnen på 250 gr, SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
Grädda 30 min.

Gotti gotti
netaave
INDISKT BRÖD I STEKPANNA

7 ½ dl vetemjöl

1 pkt torrjäst

2 tsk salt

1 litet ägg

2 ½ dl vatten

Häll upp vattnet i en skål och slå i ägget, vispa ihop det.
Tillsätt salt och mjöl, blandat med jästen.
Arbeta ihop degen och låt den jäsa 25 min under duk.
Knåda ytterligare lite, och kavla sedan ut till tallriksstora rundlar.
Värm stekpannan så att den blir varm men inte rykande het.
Smörj den lätt och grädda bröden på båda sidor tills den blir ”blåsig” och vitnar.
Stänk ev. lite vatten på bröden, så spricker de inte vid vikning.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon