Till 10 små röda äpplen: 10 blompinnar av trä, och
6 dl strösocker 2,5 dl vatten 0,5 tsk ättikssprit
Ta bort skaft och blomfästen på äpplena. Torka dem noga och stick en blompinne i varje äpple.
Blanda ihop ingreienserna till lagen i en liten tjockbottnad kastrull. Koka lagen till den blir 160 gr, eller håller karamellprov. Doppa och vänd äpplena runt i den heta simmiga lagen, så att de blir helt täckta. Låt kastrullen under tiden stå på svag värme, så att inte sockerlagen stelnar innan alla äpplen är doppade. Ställ äpplena på oljat smörpapper, som kan läggas på plåt eller bricka.
Variera så här: Rulla nydoppade äpplen i kokosflingor eller i hackad eller flagad mandel.
Karamellprov: Lagen skiftar nu i gult och är relativt tjockflytande. Doppa en trästicka (tandpetare, skaft till träsked e.d.) i sockerlagen och därefter i kallt vatten. Lagen ska genast stelna och bli "brythård"
Sådana här "klubbor" köper vi alltid på julmarknaden i Sigtuna, ungarna älskar dom, det hör liksom till advent för dom. Har dock aldrig provat att göra själv.
--------------------
|