|
Oxfile, Hur skall den stekas egetligen? |
|
|
|
19-11-2004, 11:07
|

Medlem
Antal inlägg: 3 539
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 36

|
Var blev ånyo bjuden på resturang och åt kött. Av någon anledning blir man ofta bjuden på oxfile. (fantasielöst... ) Nåväl det går att äta. Men nu kommer min fråga. Hur lite skall man steka köttbiten minst?? Vad säger ni? Vad säger era kokböcker? Ibland när man får köttbiten på sin tallrik så har den stekts in 5 mm. Resten är rött kött. Det känns som om dom lika bra kunde gravat köttbiten.
Frågan: Hur lite skall man steka oxfile minst??
--------------------
Enbart pengar gör ingen lycklig. Man måste också ha aktier, guld och fastigheter. Danny Kaye (1913-1987) Mitt andra liv.
|
|
|
|
|
19-11-2004, 11:30
|

Medlem
Antal inlägg: 1 123
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 250

|
Helt en fråga om tycke och smak, många gillar ju en riktigt blodig köttbit. Själv tycker jag 2 minuter/sida år lagom för en köttbit på kanske 2 cm tjocklek. Det enklaste tycker jag är att steka den hel och laga färdig i ugn med köttermometer. Bryna den runt om och sedan in i ganska låg temp (125 gr). Då får man enkelt ett kött med den kärna man önskar.
--------------------
Lena
|
|
|
|
|
19-11-2004, 13:51
|

Medlem
Antal inlägg: 1 113
Medlem sedan: 28-09-2004
Medlem nr: 4 545

|
Håller med Lena - det är bästa sättet att få till en riktigt god oxfilé
--------------------
Marianne, zon 3
När man står med båda fötterna på jorden har man oftast bilen på verkstaden
|
|
|
|
|
19-11-2004, 13:55
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
Äter man på resturang bör man ju få möjlighet att välja hur man vill ha den stekt.
|
|
|
|
|
19-11-2004, 14:17
|
Medlem
Antal inlägg: 717
Medlem sedan: 08-03-2004
Medlem nr: 2 955

|
Om det är flera som ska äta brukar jag bryna biffarna först och snabbt ut i kylan på balkongen eller in i kylen. När det är börjar bli dags att äta sätter jag in dom i ugnen på 225 gr i 10 min. Lägg gärna på en skiva chevreost om du gillar det. Det är perfekt att göra så när man har gäster för det kan förberedas långt innan. Vilket är perfekt för mig som får Lützendimma i hela huset när jag steker för jag har ingen fläkt.  torvan
|
|
|
|
|
19-11-2004, 15:32
|

Medlem
Antal inlägg: 1 310
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 256

|
Oxfilé är en användbar köttbit. Jag köper oftast en hel oxfilé. Gärna från Argentina. Svansdelen och en den tjocka delen, som är lite delad, blir till pytt i panna. Det som nu återstår-mellanbiten gör jag ibland enligt följande: Med en vass kniv skär jag längs med köttet så att det blir en ganska tunn platt bit. Denna fyller jag, så som en rulltårta, med godsaker t.ex en röra på soltorkade tomater och oliver samt kryddor. En smakrik ost kan ibland ingå i fyllningen. Syrliga äpplen piffar upp köttet. Sedan rullar jag ihop köttet, fäster det med tandpetare och bryner det runt om. Ner med biten i lergrytan 175 grader tills köttermometern visar ca 60 grader. Ganska uppskattat.
--------------------
unozon1-2
|
|
|
|
|
19-11-2004, 15:45
|
Medlem
Antal inlägg: 175
Medlem sedan: 12-06-2004
Medlem nr: 3 838

|
edit
|
|
|
|
|
19-11-2004, 18:17
|

Medlem
Antal inlägg: 1 310
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 256

|
CITAT (annaridell @ 19-11-2004, 15:45) Är det nå särskilt med köttet från nya zeeland, förutom att det åkt över halva jorden?? :unsure: Ber om överseende med förväxling av land. Jag menade Argentina och har justerat mitt inlägg. Anledningen till att jag köper kött från sydamerikanska djur är flera. Lägre pris och mer smakrikt än svenskt. Djuren går ute och betar året runt. Jag tror inte att de behöver lika mycket kraftfoder och medikament som en svensk ko behöver. Min uppfattning är att produktion av svenkt oxkött bör upphöra. Jordbruksarealerna bör istället användas till kravodlad vegetabil produktion.
--------------------
unozon1-2
|
|
|
|
|
20-11-2004, 15:25
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Hel entricote, oxfilé m.m. jag köper alltid svenskt kött, gärna från ett gårdsslakteri här i närheten, steker jag i ugnen på 175 gr tills den är 60 gr i mitten, sen tar jag ut den och lindar in i folie, så får den vila nån timme ovanpå spisen, då är den perfekt, lite rosa och väldigt saftig.
--------------------
|
|
|
|
|
20-11-2004, 21:19
|

Medlem
Antal inlägg: 1 610
Medlem sedan: 09-07-2003
Medlem nr: 1 876

|
CITAT (torvan @ 19-11-2004, 14:17) Om det är flera som ska äta brukar jag bryna biffarna först och snabbt ut i kylan på balkongen eller in i kylen. När det är börjar bli dags att äta sätter jag in dom i ugnen på 225 gr i 10 min. Lägg gärna på en skiva chevreost om du gillar det. Det är perfekt att göra så när man har gäster för det kan förberedas långt innan. Vilket är perfekt för mig som får Lützendimma i hela huset när jag steker för jag har ingen fläkt.  torvan [QUOTE] mmmmmmm. så himla gott det låter, måste nog inventera kylen, fast där är inte roligt idag, det vet jag..... Det där med dimma i köket, det får jag alltid trots fläkt, men det värsta är att jag får skridskobana i hallen, det verkar som om fettpartiklar har en speciell landningsbana på just en fläck där,,,,, Irriterande när både jag själv och gäster står på öronen. Så möjligheten att dels vädra och dels torka golv innan alla kommer är inte fel alls.... Ska pröva.
|
|
|
|
|
20-11-2004, 23:04
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
CITAT (anne-li i olofstorp @ 20-11-2004, 21:19) CITAT (torvan @ 19-11-2004, 14:17) Om det är flera som ska äta brukar jag bryna biffarna först och snabbt ut i kylan på balkongen eller in i kylen. När det är börjar bli dags att äta sätter jag in dom i ugnen på 225 gr i 10 min. Lägg gärna på en skiva chevreost om du gillar det. Det är perfekt att göra så när man har gäster för det kan förberedas långt innan. Vilket är perfekt för mig som får Lützendimma i hela huset när jag steker för jag har ingen fläkt.  torvan CITAT mmmmmmm. så himla gott det låter, måste nog inventera kylen, fast där är inte roligt idag, det vet jag..... Det där med dimma i köket, det får jag alltid trots fläkt, men det värsta är att jag får skridskobana i hallen, det verkar som om fettpartiklar har en speciell landningsbana på just en fläck där,,,,, Irriterande när både jag själv och gäster står på öronen. Så möjligheten att dels vädra och dels torka golv innan alla kommer är inte fel alls.... Ska pröva.  Dags att rengöra fläkten kanske!
--------------------
|
|
|
|
|
21-11-2004, 00:06
|

Medlem
Antal inlägg: 1 295
Medlem sedan: 10-07-2004
Medlem nr: 4 048

|
--------------------
lotta_zon 5
Den som har planterat trädet får sällan smaka frukten.
|
|
|
|
|
21-11-2004, 13:42
|

Medlem
Antal inlägg: 24 744
Medlem sedan: 03-11-2002
Medlem nr: 110

|
CITAT (uno @ 19-11-2004, 15:32) Oxfilé är en användbar köttbit. Jag köper oftast en hel oxfilé. Gärna från Argentina. Svansdelen och en den tjocka delen, som är lite delad, blir till pytt i panna. Det som nu återstår-mellanbiten gör jag ibland enligt följande: Med en vass kniv skär jag längs med köttet så att det blir en ganska tunn platt bit. Denna fyller jag, så som en rulltårta, med godsaker t.ex en röra på soltorkade tomater och oliver samt kryddor. En smakrik ost kan ibland ingå i fyllningen. Syrliga äpplen piffar upp köttet. Sedan rullar jag ihop köttet, fäster det med tandpetare och bryner det runt om. Ner med biten i lergrytan 175 grader tills köttermometern visar ca 60 grader. Ganska uppskattat. Låter gott Kanske något att fundera på till jul, då jag tror jag ska skippa julmaten, eller annars till nyår. Men du Uno... Pytt i panna på oxfilé...  Säkert gott, men vilken lyx!!!
|
|
|
|
|
21-11-2004, 18:12
|

Medlem
Antal inlägg: 1 295
Medlem sedan: 10-07-2004
Medlem nr: 4 048

|
CITAT (Eva i Skåne @ 21-11-2004, 13:42) Men du Uno... Pytt i panna på oxfilé...  Säkert gott, men vilken lyx!!! :D Uno menar säkert biff Rydberg, jättegott!:P Ingredienser 4 port.: ca 600 g oxfilé, rostas ellermör, utskuren biff 1 påse (600 g) djupfryst, tärnad potatis 1 påse (300 g) djupfryst, hackad lök ca 50 g smör eller margarin salt, svartpeppar finhackad persilja Att servera till: äggulor i skalhalvor fransk honungsdijonsenap eller dijonsenap provençale HP-sås Så här gör du: Skär köttet i 1 1/2 cm stora tärningar och putsa bort hinnor och fett. Stek potatisen i matfett på inte så stark värme 10-15 minuter, tills den känns mjuk och fått fin färg. Salta och peppra. Håll potatisen varm under lock. Stek löken på rätt svag värme i matfett så att den blir mjuk och glansig, men inte brynt. Häll på någon halvdeciliter vatten och låt det koka in med löken, som därmed inte blir bränd eller får för mycket färg. Stek det tärnade köttet hastigt i matfett i het stekpanna. Lägg upp kött, potatistärningar och lökhack var för sig i rader på serveringsfat. Strö lite hackad persilja över. Placera ägg-gulorna i sina skalhalvor i varsin äggkopp. Receptet kommer från ICA Kuriren.
--------------------
lotta_zon 5
Den som har planterat trädet får sällan smaka frukten.
|
|
|
|
|
21-11-2004, 18:13
|
Medlem
Antal inlägg: 1 439
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 19

|
CITAT (Eva i Skåne @ 21-11-2004, 13:42) Men du Uno... Pytt i panna på oxfilé...  Säkert gott, men vilken lyx!!! :D Biff Rydberg är en smaskigt god pytt-i-panna!  /Gunvor
--------------------
|
|
|
|
|
22-11-2004, 08:53
|

Medlem
Antal inlägg: 1 310
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 256

|
Nej, jag menar vanlig pitt i panna med stekt potatis, kött, lök och stekt ägg. Viktigt, för mig, att ägget steks på låg värme i rikligt med smör som öses över äggvitan. Naturligtvis skall jag laga Biff Rydberg.
--------------------
unozon1-2
|
|
|
|
|
22-11-2004, 08:57
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
CITAT (uno @ 22-11-2004, 08:53) Nej, jag menar vanlig pitt i panna med stekt potatis, kött, lök och stekt ägg. *huvaligen*
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
22-11-2004, 08:58
|

Medlem
Antal inlägg: 3 539
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 36

|
CITAT (uno @ 22-11-2004, 08:53) Nej, jag menar vanlig pitt i panna med stekt potatis, kött, lök och stekt ägg.  jag får ont mellan benen....
--------------------
Enbart pengar gör ingen lycklig. Man måste också ha aktier, guld och fastigheter. Danny Kaye (1913-1987) Mitt andra liv.
|
|
|
|
|
22-11-2004, 12:03
|

Medlem
Antal inlägg: 1 310
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 256

|
Så fel det kan bli. Stor blir skillnad mellan i och y. Bättre vore om felstavningen varit ett u.
--------------------
unozon1-2
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|