Okra är en grönsak som ser ut såhär:
http://www.dal.ca/~dp/agfotosB/okra1.jpgVäxten ser ut som en hibiskus när den blommar:
http://www.rz.uni-karlsruhe.de/~db50/FOTO_...0BotKA%20F1.jpgVäxten ska troligtvis komma från tropiska afrika från början men odlas nu på många ställen. Enligt grön gastronomis hemsida importeras den hela året från Sydeuropa, Afrika och Sydamerika.
Här är ex. på hur okra används i matlagningen (recept från grön gastronomis hemsida)
Kött- och okragryta
4 port.
400 g benfritt nötkött, t ex bringa eller bog
2 gula lökar
4 dl köttbuljong
4 dl grönsaksbuljong
4 tomater
1 liten squash
1 liten aubergine
4-6 okra
salt
svartpeppar
Skär köttet i 1 cm stora tärningar. Skala och skiva löken. Koka upp buljongen i en stor gryta eller kastrull. Lägg i köttet och hälften av löken. Koka, under lock, ca 30 minuter.
Skålla, skala och hacka tomaterna. Skär squash, aubergine och okra i centimeter stora bitar. Lägg ner grönsakerna och resten av löken i grytan och koka ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera till ris och grönsallad.