Det här hittade jag i veckans "Året runt" låter väl fräscht till påsken.
Rökt laxpastej med gurksallad
400 gr rökt lax salt, peppar kajenne, muskot 3 äggvitor + 1 helt ägg 2,5 dl grädde 4 msk löjrom rödlöksringar
Sätt ugnen på 175 gr Skär laxen i småbitar och kör i mixer till slät puré. Lägg laxmassan i en skål och ställ den i en bunke med is eller iskallt vatten. Krydda, tillsätt äggulor och ägg och blanda väl Rör försiktigt ner grädden lite i taget. Smörj en terrin eller annan avlång form och lägg i laxmassan. Täck med smord aluminiumfolie och grädda i vattenbad i ugnen i 45 min. Låt pastejen svalna och stå i kylen i ett dygn. Lossa den kalla pastejen runt kanterna med en vass kniv och doppa formen helt hastigt i hett vatten. Stjälp upp och skär i skivor vid serveringsdax.
Lägg upp gurksalladen (se nedan) på salladsblad och placera pastejskivorna ovanpå. Toppa med rom och rödlök.
Gurksallad
1 grön gurka 1/2 dl youghurt eller gräddfil 2 msk hackad gräslök salt och peppar salladsblad
Skala girkan, klyv den på längden och gröp ur kärnhuset. Skär halvorna i 1/2 cm tjocka skivor Lägg i ett durkslag, strö på lite salt och låt stå och safta av sig ett par timmar. Blanda med youghurt, gräslök och peppar.
--------------------
|