Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Lergryta, recept?
          *Molly*
          Inlägg 01-04-2005, 15:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 180
          Medlem sedan:
          12-03-2004
          Medlem nr: 2 979



          Har en oanvänd lergryta som jag hittade på mina föräldrars vind nyligen. Jag hade hade en likadan i slutet på 70 talet och gjorde många goda rätter i den med hjälp av kokboken som hörde till.
          Nu är kokboken försvunnen och jag minns inte ett enda recept, nån som har nån lättlagad smarrig rätt att rekommendera ?
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 01-04-2005, 22:21
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Tyvärr sad.gif har inga recept för min gryta förblev oanvänd tills jag gav den till en av döttrarna. tongue.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 01-04-2005, 22:50
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag använder min lergryta ganska mycket till kött.
          Lägger i blöt den 10-15 min i kallt vatten.
          Skär rotfrukter och potatis i rätt stora bitar och lägger i botten,
          En benfri köttbit 1-1,5 kg ex. skinkstek eller liknande som jag gnider in ordentligt med salt och peppar och lägger ovanpå roterna.
          Sätter på locket och in i kall ugn som jag sätter på 225 gr och låter allt stå i 2-2,5 timmar beroende på hur stor köttbiten är.
          Häller ur buljongen som blivit i grytan och kokar ihop den med grädde till en simmig sås.
          Köttet blir fantastiskt mört och allt sköter sig själv i ugnen, bekvämt och bra.


          --------------------


           
          Citera
          zaaritha
          Inlägg 01-04-2005, 23:00
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 9 608
          Medlem sedan:
          31-08-2003
          Medlem nr: 2 237



          Se föreg. svar: Men ta en kyckling! Krydda med rose´peppar, grönpeppar,
          salt o vitpeppar!! Lite svampsoya--blir gott!!
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 01-04-2005, 23:04
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (zaaritha @ 02-04-2005, 00:00)
          Se föreg. svar: Men ta en kyckling! Krydda med rose´peppar, grönpeppar,
          salt o vitpeppar!! Lite svampsoya--blir gott!!

          Tar du en hel ostyckad kyckling då?
          Som en parentes kan jag också nämna att en lergryta som används till kött & fågel inte ska användas till fisk.


          --------------------


           
          Citera
          zaaritha
          Inlägg 01-04-2005, 23:14
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 9 608
          Medlem sedan:
          31-08-2003
          Medlem nr: 2 237



          Ja jag tar ur inkråmet, sköljer av kycklingen, kryddar med dessa olika pepparsorter o salt, häller på en blandning av vatten, olja o svampsoya, blir gott--tycker vi.......
           
          Citera
          *Molly*
          Inlägg 03-04-2005, 14:02
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 180
          Medlem sedan:
          12-03-2004
          Medlem nr: 2 979



          Tack för tipsen, äntligen kan jag börja använda lergrytan smile.gif
           
          Citera
          solkatten
          Inlägg 04-04-2005, 11:41
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 445
          Medlem sedan:
          31-12-2003
          Medlem nr: 2 640



          Lergryta är kanon, bara ner mer maten och in i ugnen.
          En gång la jag i köttfärs och ovanpå skalad potatis och morötter i bitar = fix och färdig köttfärslimpa.
          Tycker att lergryta är perfekt latmaskredskap för matlagningen.


          --------------------
          Karlskrona, Blekinge, Zon 1
           
          Citera
          brittmarie
          Inlägg 26-04-2005, 08:53
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 305
          Medlem sedan:
          20-08-2004
          Medlem nr: 4 339



          Man kan även baka i lergrytan. Här kommer 2 recept:

          Skållad rågmjölslimpa (2l lergryta)

          Dag 1
          7½ dl kokande vatten
          12 dl extra grovt rågmjöl

          Dag 2
          100 g jäst
          2 msk vatten
          2 tsk salt
          ½ dl sirap
          1 msk malen koriander
          1 msk finstött kummin
          ca 1 l vetemjöl
          2 msk olja

          Dag 1: Rör ihop vatten och mjöl.
          Låt stå till nästa dag

          Dag 2: Blötlägg grytan.
          Rör ut jästen i vattnet, blanda ner i den skållade degen.
          Blanda ner resten utom oljan till en smidig deg.
          Olja in grytan även locket.
          Forma till degen så slätt som möjligt.
          Lägg degen i grytan och låt jäsa under lock 1 tim.
          Ställ in i ugnen 150-175 grader ca 2½ tim.
          Låt svalna i grytan.
          Dela på längden till 2 limpor.


          Skållad grahamslimpa

          Följ föregående recept, men byt ut rågmjölet mot grahamsmjöl.
          Detta bröd blir mindre smuligt än annat grahamsbröd och dessutom saftigare.

          Man kan med fördel blanda i andra ingredienser som t.ex. valnötskärnor, ost eller andra ört/bröd kryddor i något av recepten.


          --------------------
          " Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
           
          Citera
          jesse
          Inlägg 26-04-2005, 12:18
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          28-02-2005
          Medlem nr: 5 089



          Jag brukar göra kyckling i lergrytan.

          Stycka en kyckligen och krydda med grillkrydda.
          Ställ in grytan i kalll ugn och sätt ugnen på 175 grader.
          Efter ca 30 min lägger jag på skivad potatis som jag varvar med grillkrydda.
          Potatisen blir bäst om man lägger på i omgångar med ca 10 min emellan.
          Sen är det bara att steka tills potatisen är mjuk.

          Detta går att göra med kycklingfile också, men det bli lite torrt så man får hälla på lite buljong.

          Enkel och gott med 3 ingredienser.



          biggrin.gif biggrin.gif
           
          Citera
          Muguet
          Inlägg 26-04-2005, 16:39
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 280
          Medlem sedan:
          10-03-2005
          Medlem nr: 5 149



          Tycker ni att det är någon skillnad på att laga maten i en lergryta kontra en glasgryta i ugnen ?
          Muguet wink.gif


          --------------------
          Gröna & jordiga hälsningar från
          Muguet Zon 1
           
          Citera
          Muguet
          Inlägg 26-04-2005, 16:40
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 280
          Medlem sedan:
          10-03-2005
          Medlem nr: 5 149



          Tycker ni att det är någon skillnad på att laga maten i en lergryta kontra en glasgryta i ugnen ?
          Muguet wink.gif


          --------------------
          Gröna & jordiga hälsningar från
          Muguet Zon 1
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 26-04-2005, 20:25
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Muguet @ 26-04-2005, 17:40)
          Tycker ni att det är  någon skillnad på att laga maten i en lergryta  kontra en glasgryta i ugnen ?
          Muguet wink.gif

          Menar du en sån NilsJohan... den går utmärkt att laga t.ex Sjömansgryta, Laxlåda, Lasagne mm i ugn... men för att vara ärlig så måste jag bekänna att den nu stått oanvänd i 24 år ohmy.gif sleep.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 26-04-2005, 21:17
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Det är stor skillnad på att laga maten i en lergryta kontra glasgryta i ugnen. En glasgryta är ju helt tät och ger ingen yta, den måste smörjas, du kan ju inte heller sätta in det i kall ugn och låta det sköta sig självt som du kan göra med lergrytan. Glasgrytan skulle spricka efter ett tag.


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 28-07-2025, 11:17
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon