Inte just någe mer värme än andra gurkor (den vill hellst ha som lägst +12-15C som de flesta gurkor).
Här är Runåbergs odlingsråd som de har i katalogen (de odlingsråden brukar stämma ganska bra), hos Runåbergs heter Äppelgurkan Chrystal Apple men det är exakt samma som Impectas äppelgurka.:
Gurkan är tillsammans med melon, pumpa, squash och kalebass de arter i gurkfamiljen vi odlar. De är alla ettåriga och växer kraftigt om de får en varm, lucker, fuktig och näringsrik jord med ett pH-värde omkring 7,0 att växa i. Kaliumbehovet är stort. Medan alltför mycket kväve ger ett överväldigande bladverk, dålig fruktsättning och frukter med sämre kvalitet. Brunnen kompost och stallgödsel är den bästa gödseln. Ingen av dem tål frost. Växtsättet är ursprungligen slingrande, men de kompakta busktyperna blir allt vanligare. Blommorna är gula till orange och enkönade. Honblommorna bär anlaget till frukten, som botaniskt sett är ett bär, under blomman. För att säkra befruktningen, om inte insekterna kommer till, kan man pensla pollen från han- till honblomma. Helst på förmiddagen då pollenet är mest livskraftigt. Blir inte blomman befruktad, ruttnar den lilla frukten från spetsen. Gurkväxterna bör inte odlas i samma jord oftare än vart 4:e år p.g.a. risken för bakterie- och svampsmitta. Just angrepp av olika svampar, bakterier och virus är ett betydligt större hot än insekter. De kan oftast luftas eller sprutas bort med renfane-, malörtste, jäst nässelvatten och såpvatten, eller i värsta fall pyrethrum- och rotenonduschar. För att förhindra smitta eller hålla den under kontroll, är sprutning med algextrakt och starkt fräkenspad bra. Både på jord och växt. Avståndet mellan plantorna ska helst vara väl tilltaget så att de får växa luftigt och undvik drivande kvävegödsel. Samplantering ökar plantornas trivsel och därmed motståndskraften. Odla gärna majs, ärter, buskbönor eller jordärtskocka (solros) tillsammans med gurkväxter, men inte potatis, kryddor, rädisa. Var mycket aktsam om rötterna vid planteringen. De är känsliga för rotstörningar och uppskattar därför marktäckning, som håller fukten kvar och gör störande ogräshackning överflödig. Dessutom håller sig frukterna rena . Vänta bara med täckningen tills jorden blivit riktigt varm. Läget för gurkodling ska vara vindskyddat och soligt. Låt aldrig gurkan torka ut. Den kan lätt bli bitter då.
SÅDD: Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26 °C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland.
AVSTÅND: Mellan plantorna 10-25 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme.
SKÖRD: Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa till osmaklighet. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.
(jag har alltid bundit upp gurka de tar minst plats då.)
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|