Det är inte svavel som ger gaser hos jordärtskocka det är inulinet, jordärtskocka är ganska inulinrikt.
Saxat från grön gastronomi: "I likhet med kostfiber kan inulin inte spjälkas, varken i munhåla, magsäck eller tunntarm, utan hamnar osmält i tjocktarmen. Här fungerar det som prebiotika vilket betyder att det kan användas som näring (energikälla) av hälsosamma tarmbakterier. Inulin har framförallt visat sig stimulera tillväxten av s.k. bifidobakterier. Ökad mängd hälsosamma bakterier tros kunna tränga ut och konkurrera med eventuella skadliga bakterier och på så sätt minska risken för tarminfektioner. Inulin och bifidobakterier tycks också ha andra hälsosamma egenskaper som t.ex. att kunna sänka förhöjda kolesterolvärden, förbättra tjocktarmens motståndkraft mot cancerframkallande ämnen i tjocktarmen, förbättra blodsockerkontrollen hos diabetiker och motverka förstoppning. Flera djurförsök och några försök på människa har dessutom visat att de kan förbättra upptaget av kalcium och magnesium från tarmen. I de flesta av de studier som hitintills är gjorda har man använt renframställt inulin och oftast i större mängder än som finns naturligt i maten. Hur stor betydelse naturligt inulinrika livsmedel har, och kan ha, för vårt välbefinnande är därför än så länge oklart. Alla potentiellt positiva hälsoeffekter gör emellertid att inulin, och en mindre variant som kallas FOS (fruktooligosackarider), allt mer börjar tillsättas olika livsmedel för att ge dem ”unika” funktionella och hälsosamma egenskaper.
Både inulin och andra kolhydrater som kommer osmälta ner till tjocktarmen och som kan utnyttjas som energikälla av tarmbakterier ökar bildningen av olika gaser. Hur gasbildande inulinrika livsmedel är varierar mellan olika individer vilket kan bero på olikheter i tarmflorans sammansättning. Jordärtskocka och svartrot är inte bara fiberrika utan också bra källor till järn (runt 3 mg per 100g)"
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|