Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Hämtar ni inspriration från TV-kockarna, Inspireras ni eller zappar ni?
          Bettson
          Inlägg 10-05-2005, 08:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 745
          Medlem sedan:
          09-03-2003
          Medlem nr: 882



          Jag undrar hur många av er som verkligen lagar den mat TV-kockarna skall inspirera oss till.

          Själv är jag hjärtligt trött på de flesta av den arten i rutan.

          Många lagar smällfet mat som jag inta skall ha på min meny.
          Många lagar med ingredienser som jag inte kan få tag på. Många saker säljs ju bara i storstäder.

          Sen att de bygger och kladdar med maten som på den värsta restaurang. Det är ju ingenting man håller på med hemma.

          Den enda kock jag egentligen har lite utbyta av och är intresserad av att titta på är den där mörka skönheten som jag inte kommer ihåg vad hon heter. Hon brukar vara lite småfestlig, kallar snabblagad kyckling för rock and roll pippi.

          Denna härliga tjej lyckas ju fixa nyttig god mat på riktiga fem minuter, kan tom laga ute på en liten värmeplatta. Det kallar jag kokkonst.
          Dessutom inga svåra recept eller ingredienser man ej kan köpa.

          Jag tycker egentligen inte illa om matlagningsprogram det är bara att jag tycker det är lite för mycket av varan.

          Hur är det, inspireras ni eller zappar ni?
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 10-05-2005, 08:45
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Inspireras inte eftersom alltför många av dem är alltför okunniga och kan inte förklara varför de gör olika saker.

          MAT Niklas marinerade fläskfilé några timmar innan han grillade, trots att det inte finns någon rationell orsak att göra det. Smaken kan inte "tränga in" i köttet (om det inte är saltlag) och köttet blir inte mörare av att ligga i marinad i några timmar.
           
          Citera
          GoSatta
          Inlägg 10-05-2005, 08:49
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 750
          Medlem sedan:
          28-05-2004
          Medlem nr: 3 737



          berorväl på vad man marinerar i? själv marinerar jag alltid under natten och om det inte finns någon rationell orsak så smakar det fortfarande otroligt mycket mer och godare då.

          Marinerar alltid i nampla och soya och sen kryddor och det blir godare ju längre det ligger.


          --------------------
           
          Citera
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 10-05-2005, 08:49
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667



          Jag upplever det som du - det lagas rätter man inte blir sugen på, det flygs och fars mellan grytor och fat och så detta zooooomande in och ut som gör en åksjuk! blink.gif

          Inte sällan har de med en "kändis" som verkar helt förtappad bland kryddorna och som tydligen misslyckats med att förmedla till produktionsledningen att de aldrig lagat en måltid i hela sitt liv utan bara ätit ute och därför drar ner programmet ytterligare!

          Enkla rätter, fräscha råvaror, det får gärna ta tid, nyttigt och LUGN presenteras sällan och det är skälet att jag slutat kolla matprogram på TV!

          Ibland trillar man över ett recept i en tidning eller så bjuds man på något. På den vägen är det......

          Både min man och jag är bra på att laga mat så det bli aldrig tråkigt.


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          pimpim
          Inlägg 10-05-2005, 08:59
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 921
          Medlem sedan:
          08-04-2003
          Medlem nr: 1 085



          Jag är också trött på de flesta matprogram. Men tv 4 kocken Leila Lindholm tycker jag är bra. Och förr när Jan Boris-Möller gjorde sina program.
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 10-05-2005, 09:05
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (pimpim @ 10-05-2005, 09:59)
          Jag är också trött på de flesta matprogram. Men tv 4 kocken Leila Lindholm tycker jag är bra. Och förr när Jan Boris-Möller gjorde sina program.

          Jan Boris-Möller anstränger sig ju att förklara varför man gör saker, han har ju också skrivit boken "Koka soppa på fysik", tillsammans med fysikern Hans-Uno Bengtsson . Där de förklarar hur matlagning fungerar fysiskt och tar död på myter och orationellt handlande i köket, tex marinering av kött!
           
          Citera
          GoSatta
          Inlägg 10-05-2005, 09:07
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 750
          Medlem sedan:
          28-05-2004
          Medlem nr: 3 737



          istället för att bara säga "marinering av kött" skulle jag gärna vilja veta VAD för marinad det handlar om?

          den jag använder ger väldigt olika resultat beroende på hur länge den får ligga.


          --------------------
           
          Citera
          Bettson
          Inlägg 10-05-2005, 09:19
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 745
          Medlem sedan:
          09-03-2003
          Medlem nr: 882



          CITAT (pimpim @ 10-05-2005, 09:59)
          Jag är också trött på de flesta matprogram. Men tv 4 kocken Leila Lindholm tycker jag är bra. Och förr när Jan Boris-Möller gjorde sina program.

          Så hette hon !
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 10-05-2005, 09:27
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (GoSatta @ 10-05-2005, 10:07)
          istället för att bara säga "marinering av kött" skulle jag gärna vilja veta VAD för marinad det handlar om?

          den jag använder ger väldigt olika resultat beroende på hur länge den får ligga.

          Korrekt, dels kan ju marinaden i sig kan ju säkert ändra smak med tiden (utan att man har kött i den)!

          Dessutom så kan man ju i marinaden ha tex färsk frukt (tex papaya eller kiwi), som innehåller enzymer som bryter ner proteiner. Och på så sätt blir köttet faktiskt mörare i marinaden. Men köttets egna enzymer som bryter ner proteiner hinner inte verka i marinad över natten. När man slaktar nöt, eller vilt så måste ju det hänga i mer än en vecka, just för att köttets egna enzymer skall luckra upp köttet.
           
          Citera
          GoSatta
          Inlägg 10-05-2005, 09:32
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 750
          Medlem sedan:
          28-05-2004
          Medlem nr: 3 737



          Vad var det du skrev om saltlag? att det kunde gå in i köttet?

          min marinad består ju till större delen av salt. nampla som är fisksås (fermenterad sådan) och soya inehåller väl väldigt mycket salt det också?

          nu blir jag nyfiken här smile.gif


          --------------------
           
          Citera
          Sulawesii
          Inlägg 10-05-2005, 09:37
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 3 022
          Medlem sedan:
          14-11-2003
          Medlem nr: 2 566



          Lagas det vegetariskt blir jag väldigt inspirerad! Men, det är ju inte så ofta, det inte. Och ofta struntar jag i att kolla på matprogram just på gund av att det sällan lagas den mat jag äter.


          --------------------
          ”Gå inte på Den Smala Vägen den är alldeles för bred. Balansera isället på de öppnaste fälten..”
          - Sun Axelsson


          user posted image
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 10-05-2005, 10:00
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (GoSatta @ 10-05-2005, 10:32)
          Vad var det du skrev om saltlag? att det kunde gå in i köttet?

          min marinad består ju till större delen av salt. nampla som är fisksås (fermenterad sådan) och soya inehåller väl väldigt mycket salt det också?

          nu blir jag nyfiken här smile.gif

          Om man rimmar fisk eller kött (normalt har man då rent salt, eller nästan mättad saltlösning) så får man in saltet (+ ev socker) i köttet. När det gäller fisk så går det ganska fort, laxfiléer räcker att lägga med salt eller i saltlag några timmar. Rått kött tar längre tid, men är det uppskuret så går det fortare.

          I vissa fall lägger man ju köttet i saltlag efter att det har tillagats (tex tjälknöl) saltet tränger lättare in i tillagat kött än i rått kött.
           
          Citera
          farbror B
          Inlägg 10-05-2005, 10:19
          Länk hit: #13


          Gäster
          Antal inlägg: 1 824
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 152




          Tänkte slå ett slag för senap!

          Senap som marinad är otroligt gott till fläskkött (skinka, fläskkotletter...)

          Jag använder mej av riktigt stark senap (Colman's, engelsk), bryner kotletterna snabbt, penslar dem med senap helt och hållet och låter dom eftersteka med vatten. Skyn, smaksatt med senapen blir fenomenalt god.
          (andra kryddor svartpeppar, lite salt)

          Eller:
          Marinera köttet före grill/stekning med senapsmarinad!
          Colman's pulver blandas lätt med vatten/mjölk till lagom tjocka och sen läggs grillbitarna (gärna småbitar till spett) i en påse med marinaden.
          Peppra med fördel med grov svartpeppar, lägg till valfri krydda)

          Tandoorikrydda är också ett hett tips! Min favvomaträtt (eget recept föjer här: Farbrorns gryta
          Tärnat fläskkött( grytbitar eller av skinka) 100 g/person
          morötter (massor, se tillagningen..)
          en bit färsk ingefära
          röd färsk chilipeppar (valfritt)
          några krossade korianderfrön
          Tandoorikrydda


          Lägg grytbitarna i en het panna och bryn dem ordentligt runt om.
          Rulla dem sedan i Tandoorikryddan, så att de blir ordentligt röda.
          Passa på när stekpannan är het att hälla en-två dl varmt vatten i pannan, för att göra en god sky.
          Finriv morötter och ingefära och bryn i olja i en kastrull, tillsammans med lite hackad färsk röd chilipeppar tills morötterna blir lite ljusare i färg.

          Lägg alltsammans i en gryta, varva fläskköttet med morötterna så att köttet helt täcks. Krydda med fem krossade korianderfrön, häll skyn över och koka upp. Låt sedan sjuda under lock i en halvtimme.

          Serveras med saffranskokt ris.


          smaklig måltid!




          --------------------
          kolla gärna www.turbokrull.net hjärndöd men gratis humor =)user posted image
           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 10-05-2005, 10:26
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          Får odjuret nere till höger i bild slicka i sej resterna? rolleyes.gif


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera
          farbror B
          Inlägg 10-05-2005, 10:27
          Länk hit: #15


          Gäster
          Antal inlägg: 1 824
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 152





          *ställer fram en skål till lille kisse*


          --------------------
          kolla gärna www.turbokrull.net hjärndöd men gratis humor =)user posted image
           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 10-05-2005, 10:31
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          Kisse tackar för erbjudandet men tror att det blir för starkt i magen biggrin.gif
          Kisse är föresten redan mätt o belåten


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera
          netaave
          Inlägg 10-05-2005, 17:37
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag gillar Fredrik Eriksson just för att han anstränger sig att hålla fettmängden nere, har till och med köpt hans kokbok och lagat flera av hans rätter. Han värnar om rotfrukten och det gillar jag.
          Gillar också den kvinnliga i Gokväll, där har vi också provat ett och annat recept.


          --------------------


           
          Citera
          Inga från Närke
          Inlägg 10-05-2005, 17:51
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 3 807
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 29



          Brukar titta ibland men jag är inte så inspirerad för jag tycker många rätter de lagar är för omständiga och många konstiga kryddor m.m.
          En morgon när jag kolla på TV vid frukosten så stod en kock med sitt barn utomhus och barnet skar potatis med vantar på och plockade med dem till en skål.
          Är det något att visa i TV, inte tycker jag det. När de lagade inomhus var ju lite roligare att titta på de små som villigt hjälpte till.

          Är dock med så jag för recepten på mail från de rätter som lagas och från Tasteline så då kan man välja vilka recept man vill spara o.s.v.


          --------------------
          skriver Inga från Närke i zon 3-4
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-12-2025, 04:52
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon