|
rabarbergodis?, rabarberrecept önskas |
|
|
|
13-07-2005, 19:54
|
Medlem
Antal inlägg: 97
Medlem sedan: 19-09-2003
Medlem nr: 2 333

|
Nån som har smarriga rabarberrecept? Vi har några plantor som visserligen inte, i år efter gallring, givit särskilt stora rabarber men ändå! Hörde nån som gjort rabarbergodis... nån som vet något recept på det? Det lät gott!
|
|
|
|
|
14-07-2005, 13:22
|

Medlem
Antal inlägg: 813
Medlem sedan: 26-07-2004
Medlem nr: 4 157

|
Inte "godis" men en en lättsam och god paj som jag hittat här på forumet. Har även provat detta recept med andra frukter och blandningar av frukt och bär med bra resultat. RabarberpajRekommenderas!!
--------------------
zon V 
|
|
|
|
|
14-07-2005, 21:17
|
Medlem
Antal inlägg: 97
Medlem sedan: 19-09-2003
Medlem nr: 2 333

|
Åh, den låter ju helt himmelsk. Måste testas.
Tackar!
|
|
|
|
|
15-07-2005, 11:54
|
Medlem
Antal inlägg: 23
Medlem sedan: 21-06-2005
Medlem nr: 6 044

|
På DN hittade jag detta recept på rabarbermuffins: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=416041Har bakat sådana ett par gånger i sommar, tycker att de är goda och passar förträffligt till en kopp te.
|
|
|
|
|
15-07-2005, 13:26
|
Medlem
Antal inlägg: 2 225
Medlem sedan: 31-10-2002
Medlem nr: 12

|
|
|
|
|
|
16-07-2005, 00:17
|

Medlem
Antal inlägg: 662
Medlem sedan: 08-09-2004
Medlem nr: 4 441

|
RABARBERKAKA FRÅN HEDEN 1 st Ägg 125 gram Margarin 1,5 dl Strösocker 3 dl Vetemjöl 1 tsk Bakpulver 1 tsk Vaniljsocker 3,5 dl Rabarber 0,5 dl Strösocker Sätt ugnen på 200 grader Smält margarinet och låt det svalna Rör socker, margarin och ägg pösigt Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl Blanda i mjölblandingen i smeten Häll smeten i en låg vid form Skär rabarbern i bitar och lägg den i smeten Strö socker uppe på Grädda i 15-20 minuter jättegod, inte så kladdig och inte sur!
--------------------
|
|
|
|
|
17-07-2005, 18:36
|

Medlem
Antal inlägg: 2 177
Medlem sedan: 17-07-2005
Medlem nr: 6 191

|
Rabarberkompott är hemskt gott, och jordgubbs-och-rabarberpaj är underbart. Annars kan jag tänka mig att man säkert kan göra rabarbersaft, och använda den till sådant marmelad-godis som ibland säljs på marknader och så... Kan det vara sådant du menade?
--------------------
"Det är roligare att vara glad!" /Alexander Hoffman
|
|
|
|
|
19-07-2005, 10:27
|
Medlem
Antal inlägg: 2 458
Medlem sedan: 28-02-2005
Medlem nr: 5 087

|
MJUK RABARBERKAKA
3 ägg 2 dl strösocker 50 g smör 1,5 dl mald mandel 0,5 tsk bakpulver 2 3/4 dl vetemjöl 1 dl kaffegrädde 3 dl rabarber skurna i cm-stora bitar 3 msk maizena majsstärkelse 0,5 dl strösocker
Rör ägg och socker poröst. Smält smöret. Blanda mandel, bakpulver och vetemjöl. Rör ner smör och mjölblandning i äggsmeten.
Blanda strösocker och maizena majsstärkelse på en tallrik. Rulla rabarberbitarna i blandningen. Smörj och bröa en form på ca 22 cm i diameter. Häll smeten i formen och lägg i de sockrade rabarberbitarna. Grädda i 175° 30-35 min.
|
|
|
|
|
19-07-2005, 17:07
|

Medlem
Antal inlägg: 305
Medlem sedan: 20-08-2004
Medlem nr: 4 339

|
Inget godis men väldigt gott
Rabarber-Coleslaw
1 stor rabarber stjälk 300 g vitkål, strimlad 1 tsk salt 1 påse Santa Maria Sauce Mix Mango&Chili 2 dl crème fraiche 1 dl lättmajonnäs
Skala rabarbern och skär tunna slantar. Blanda rabarber och strimlad vitkål. Strö salt över och låt dra i ca 10 minuter. Häll av eventuell vätska Blanda crème fraiche, majonnäs och såsmix. Rör ner rabarber och kål.
Och här kommer ett recept från Scan som är lite mer godisaktigt.
Flamberad rabarber med hallon- och kesellaglass
300 g spröda rabarberstjälkar 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 msk smör 4 msk Rom alt Cointreau eller Whisky Hallon och kesellaglass 225 g frysta hallon 250 g kesella vanilj
Gör så här Mixa frysta hallon och kesella i en matberedare eller mixer. Ställ kallt. Skär rabarbern i mindre bitar. Smält socker i en gjutjärnspanna, eller annat med tjock botten Lägg i rabarberbitarna och sjud dem mjuka. Lyft upp och lägg dem i en eldfast form med 5 cm höga kanter. Vispa ner smör i stekpannan och slå blandningen över rabarbern. Värm romen. Häll den över rabarbern och tänd på. Servera den brinnande rabarbern med hallon- och kesellaglass..
--------------------
" Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
|
|
|
|
|
03-05-2007, 20:10
|

Medlem
Antal inlägg: 662
Medlem sedan: 08-09-2004
Medlem nr: 4 441

|
*Lyfter upp!*
--------------------
|
|
|
|
|
04-05-2007, 07:32
|

Medlem
Antal inlägg: 4 869
Medlem sedan: 27-11-2004
Medlem nr: 4 761

|
CITAT (brittmarie @ 19-07-2005, 18:07)  Inget godis men väldigt gott
Rabarber-Coleslaw
1 stor rabarber stjälk 300 g vitkål, strimlad 1 tsk salt 1 påse Santa Maria Sauce Mix Mango&Chili 2 dl crème fraiche 1 dl lättmajonnäs
Skala rabarbern och skär tunna slantar. Blanda rabarber och strimlad vitkål. Strö salt över och låt dra i ca 10 minuter. Häll av eventuell vätska Blanda crème fraiche, majonnäs och såsmix. Rör ner rabarber och kål. Vilket bra recept. Ska försöka komma ihåg o prova. Jag blir lite trött på att bara äta paj o paj o dricka saft av rabarber.
|
|
|
|
Bessie
|
13-05-2007, 13:19
|
Gäster

|
Rabarberkompott smaksatt med färsk ingefära, serverad så här: ta ett vanligt glas, bottna med ett par smulade havreflarn, lägg på en rejäl sked kompott och toppa med iskall vispad grädde. Rolig kombination av lent, pepprigt, surt, sött och knaprigt, full workout för smaklökarna.
|
|
|
|
|
13-05-2007, 15:30
|
Medlem
Antal inlägg: 26
Medlem sedan: 03-05-2007
Medlem nr: 10 154

|
Detta var väldigt gott även utan mandeln (och då blir det ju ännu enklare): Stekta rabarberNormalt sett brukar jag tycka att desserter är alltför sötsliskiga  men rabarber bidrar ju med en härlig syra
--------------------
... Kjell zon 2-3 (tror jag)
|
|
|
|
|
08-06-2007, 12:18
|
Medlem
Antal inlägg: 647
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 895

|
Rabarber med marängtäcke. Jag blev bjuden på sådan häromkvällen. Himmelsk. Har inget exakt recept men så här är beskrivningen: Rabarber skuren i småbitar lägges i smord form. Bakas ett tag i ugnen. Gör en marängsmet. Bred den över rabarberna. Strö flagad mandel över. Grädda i ugen tills marängen får färg. (ungefär som "glace au four" kan jag tänka). Mums. Smäääälter i munnen. Äts med lite vaniljglass.
--------------------
"brukar är inte alltid"
|
|
|
|
|
10-06-2007, 09:19
|

Medlem
Antal inlägg: 4 016
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 798

|
Rabarberpaj En rabarberpaj som tar lite tid att göra men som är mycket god.
Ingredienser ¾ kg rabarber 2 dl strösocker 1 ½ msk potatismjöl Till mördegen 175 g smör 4 dl vetemjöl ¾ dl strösocker 1 äggula 2 msk vatten Pensling: 1 ägg Maräng: 2 stora äggvitor eller 3 små 1 ½ dl florsocker
Koka rabarbern någon minut för att ta bort det mesta av syran och göra rabarbern mjukare. Rör ned socker och potatismjöl. Gör mördegen genom att finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och sedan röra i äggulan, sockret och vattnet. Låt degen vila svalt en timme. Kavla ut degen och klä en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter,med degen. Pensla med äggula. Fördela rabarbern i pajen och grädda i 15 minuter i 225°. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ned florsockret och vispa i några minuter till. Klicka ut marängmassan över rabarbern och sänk värmen till 150° Grädda ytterligare 10 minuter tills marängen fått färg.
--------------------
Stolt HBT-kompis
|
|
|
|
|
11-06-2007, 19:00
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
jordgubb och rabarberkräm är gott vet dock ej hur man gör reepten mormor gjorde krämen
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
|
12-06-2007, 15:01
|

Medlem
Antal inlägg: 255
Medlem sedan: 13-06-2003
Medlem nr: 1 691

|
Jag brukar göra en rabarbersmulpaj som är superenkel och som man oftast har ingredienser till hemma:
Ta en pajform och lägg "slantade" rabarber i botten. Sockra (jag brukar höfta) med ca 3 msk socker.
Blanda ca 3 dl vetemjöl och 1 msk socker i en skål. Tillsätt ca 100-125 gr margarin (ej smält) och blanda så att det blir en "smulig deg". Det brukar vara enklast att bland med händerna.
Strö smuldegen över rabarbern så att de täcks, strö lite kanel över det hela (rabarber och kanel=gott!) och in i ugn 225 grader i ca 20-25 min.
Servera med marsansås/vaniljsås eller vaniljglass.
--------------------
"Lycka är att göra det man vill och vilja det man gör".
|
|
|
|
|
20-06-2007, 08:36
|
Medlem
Antal inlägg: 18
Medlem sedan: 14-06-2007
Medlem nr: 11 037

|
I jordgubssaft!! Finns ingen godare saft än hemkokt blandning av rabarber och jordgubbar! Jag hade aldrig kokat saft men det var så enkelt, recept med proportioner finns i nästan varje kokbok, och på nätet så klart :-) Det kan jag verkligen rekommendera. Jag vet inte vem som drack mest av saften, jag eller min 3-åring....
|
|
|
|
|
20-06-2007, 13:54
|

Medlem
Antal inlägg: 4 016
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 798

|
Gjorde jättegod saft idag Rabarber och jordgubbssaft750g rabarber 250g frusna jordgubbar ½ vaniljstång 3 kryddnejlikor 3½ dl vatten 500-600g socker/ liter saft. Koka upp vattnet, tillsätt frukten, vaniljstången och nejlikorna. Koka 10 minuter under lock, mosa frukten då och då mot grytkanten. Häll upp och låt rinna av. Mät mängden saft, koka upp den och tillsätt sockret. Koka upp saften igen, skumma av, och häll upp på varma flaskor och förslut.
--------------------
Stolt HBT-kompis
|
|
|
|
|
09-07-2007, 17:23
|

Medlem
Antal inlägg: 6 295
Medlem sedan: 04-07-2007
Medlem nr: 11 365

|
Rabarberkola har jag smakat och det var gott! Enligt den som bjöd på den tar man lika delar rabarber och socker, kokas tills det håller kulprov.
--------------------
Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi) cancer.gif
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|