Birger Ekenstierna Jag skulle vilja veta vad de läroböcker heter och om ni på kursen i Alnarp behandlade de äpplen: som ger Kräfta, skorv, och de nya "skorvresistenta sorterna" Köpte i dagarna ytterligare en fruktbok och som vanligt stod det Undvik kräfta,skorv sorter och odlaresistenta sorter. Men de senare saknas totalt. På andra ställ rekommenderades TB som sommaräpple men det har lätt att få krafta och skorv. Själv är jag nybörjare och fick slänga 15 ympade träd sedan jordbruksverket talat om att om man inte vill spruta med svavel så är det bara "skorvresistenta" träd och fria från kräfta som skall användas. Jag har läst en massa böcker om äpplen men inte hittat svaren ?? Att vissa träd blir svårare att gradera då till ex. Blomqvist med EU: bidrag säger att han har träd som är fanntastiska men totalt fjasko i värmland som planteras och vårdas av "kunig" persional om nu de gjorde rätt kan diskuteras trots deras kunskap? Har man kräfta på en ort då måste man ju ta till extra åtgärder som kanskes en krage makadam och näste med blandat sandoch pösajord med svart markduk åvanpå då hadde inte träden behövt "frysa" om fötterna. (Jag skall ympa ett 70-90 ympar med eget resistenta träd som jag fått från skäkert håll men sedan en 10 sorter som går i zon 5-7 med ympar frå Gränna Plantskola men vilka sorter? Det värsta är att alla inte ens har lika t.ex. P.J.Bergius som en del anser som "frisk"sort medan andra ser den som sjuk? Vad skall man tro? Alla har T.B. som bäste polerenare sorter och vad skall den ersättas med? Skall jag köpa en kvist och ställa i vatten under poleneringen? De träd jag själv skall ha är Katinka, Retina, Rubin, Korin, Höstdessert, Angold, Fredrik när den kommer sam någon mer? (En del i extra skyddat "boende" som kallväxthus som ger +25 grader C på dagarna och några flera än zonen ger) Sven, Tack på förhand.
--------------------
|