Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Kalljäst bröd, EN fundering
          LadyG
          Inlägg 22-11-2005, 13:55
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Kan man kalljäsa en deg på plåt, som frallor tänkte jag, så att man bara behöver sätta in plåten i ugnen på morgonen? Eller måste degen knådas först innan man gör frallor av den?


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 22-11-2005, 14:02
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Ja, man kan jäsa i kylen över natten. Läs gärna mera i Jan Hedhs bok "Bröd". Man kan också frysa de jästa, men ogrädda frallorna, se recept.
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 22-11-2005, 14:07
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Åh, vilken bra idé att frysa bullarna! Då slipper man göra deg lika ofta, och man kan sätta fram nybakat var och varannan morgon om man vill biggrin.gif

          Tack!!! wub.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 22-11-2005, 19:36
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Oj oj, ladyG biggrin.gif Det låter härligt med nybakat var och varannan morgon,
          men med mina hungriga tonåringar så skulle jag antagligen få stå och knåda bullar var och varannan dag också och ändå skulle antagligen bullarna vara uppätna när jag själv tänkt njuta tongue.gif
          Men tanken låter härlig wub.gif
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 22-11-2005, 23:29
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Mycket råg och korn åt dem med andra ord, för grovt bröd mättar fortare än vitt biggrin.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 22-11-2005, 23:32
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Här är ett recept




          GOD MORGON BULLAR



          25 gr jäst
          5 dl kallt vatten
          2,5 tsk salt
          0,5 dl olja
          6 dl rågsikt
          6 dl vetemjöl
          eller
          2 dl grahamsmjöl
          1 l vetemjöl

          Smula jästen i en bunke
          Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.
          Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
          Arbeta degen smidig.
          Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.
          Skåra ca 5 cm långa bitar rakt igenom
          Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.
          På morgonen sätts ugnen på 250 gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
          Klart efter ca 30 min.


          --------------------


           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 22-11-2005, 23:43
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Åh, det rceptet sparade jag snabbt må du tro. Det låter jättegott och enkelt. Enkelt är bra, i synnerhet på mornarna smile.gif

          Tack wub.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 26-11-2005, 21:22
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Tack Netaave, jag testade ditt recept och det blev jättegott!! Det har jag inte gjort för sista gången och det var ju så enkelt när degen väl åkt in i kylen. Till och med min högst skeptiske man som anser att han inget kan om varken matlagning eller bakning tyckte det verkade enkelt och smidigt. Och så gott det luktar!

          Jag är lyrisk wub.gif wub.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 27-11-2005, 00:10
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Mmmm vad sugen jag blev, men har inte plats i kylen för någon plåt. sad.gif

          Vi gör det där ibland på helgerna, så man får nybakt bröd till söndagfrukosten nästan lika fort som kaffet kokar.
          Godast är det varmt med aprikosmarmelad. biggrin.gif


          --------------------


           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 27-11-2005, 01:13
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Inte jag heller, så jag lade ett par lager bakplåtspapper på kylens galler och lät dem vila där. På morgonen var det bara att låta pappretna (med bröd och allt) glida över till plåten smile.gif

          Gissa vad jag ska äta till frukost imorgon bitti? tongue.gif wub.gif biggrin.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Nina H
          Inlägg 19-12-2005, 07:06
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 323
          Medlem sedan:
          29-03-2003
          Medlem nr: 1 008



          Så här kan man också göra:
          Gör valfri deg på småbröd (vete, graham, råg - går även med t ex lussekatter eller vanliga bullar) Medan de jäser på plåt andra gången (och nu kan de läggas ganska tätt), rensa infrysningshyllan(hyllorna) i frysen och när de jäst färdigt stoppar man in allt i frysen.
          Efter ett par timmar har man lösfrysta bake-off bröd. Då lägger man ner dem i påsar och tar så småningom fram valfritt antal och, precis som i receptet ovan, sätter in dem i ugnen samtidigt som man sätter på den på 250 gr.
          Så har man ca en halvtimme på sig att duscha och klä sig medan bröden blir klara och så är det bara att njuta. Alt. överraskar man sina arbetskamrater med en påse (OBS! pappers-) nybakta bullar!
          Detta funkar även med t ex smala baguetter, men jag har aldrig provat med större, tyngre bröd.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 02:33
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon