Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Olika sorters basilika
          Rossi
          Inlägg 29-01-2006, 14:46
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Jag har suttit och tittat i Impectas katalog och såg att de har rätt många sorters basilika. Vi brukar lyckas rätt bra med våra basilikaplantor (ja, det är väl inte så svårt i och för sig) och har stor nytta av dem under hela året eftersom vi torkar de blad som vi inte använder som färska.

          Har ni provat någon annan sort än den vanliga storbladiga basilikan? I så fall - vilken är er favorit? Har någon sort varit svår att dra fram från frö?

          De här sorterna tänkte jag beställa från Impecta:

          Kanelbasilika
          Citronbasilika
          Anisbasilika
          Thai-basilika
          Limebasilika
          Vaniljbasilika

          Det vore kul att höra om någon har testat att dra fram dessa från frön. (Jag vet inte om fröna är nya i Impectas katalog eller om de har funnits där sen tidigare.)


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 29-01-2006, 15:55
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag tycker det är svårt med användningen av de annorlunda smakerna som finns i många basilikor jag vill ha vanlig basilikasmak jag använder mest basilika till pesto och tomatsallad.

          Så jag brukar nog satsa på vanlig Genovese, Green Globe och Mammoth

          Mammoth är den med jättestora blad och den med små blad som syns till höger på bilden är Green Globe.


          Basilikafrön har dock ganska bra hållbarhet man kan använda fröpåsarna i många år så man kan testa många sorter och ha någon/några plantor av vardera. De som smakar gott kan man skörda och använda de man inte gillar smaken på kan man ha som prydnad.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 29-01-2006, 16:08
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Tack för svar!

          Vi brukar ha basilika även i sallader och t.ex. i vaniljsås (jättegott kan jag lova!!!!)

          I höstas hade de limebasilika på Coop Forum. Vi köpte den inte men jag tog på bladen och luktade sen på fingrarna och det luktade jättegott!

          Hoppas att det finns någon annan som har provat på att odla de lite udda sorterna och som kan dela med sig av sina erfarenheter. (Annars får det bli jag som berättar för er sen till sommaren! smile.gif )


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          ewa zon 3
          Inlägg 29-01-2006, 17:13
          Länk hit: #4


          Gäster






          Om du har möjlighet så åk till en mataffär som har lite olika basilikasorter och provsmaka lite diskret. Har smakat flera av de du namngett, gillade inte alla men smaken är ju olika. Jag sådde citron och vanlig förra året, lätt, och jag är nybörjare. Kanske onödigt att dra upp plantor av en sort man inte gillar.

          /Ewa smile.gif
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 29-01-2006, 17:42
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Ja, så kan man ju göra. Jag har sett limebasilika och thaibasilika i affärerna. Kanelbasilika har jag hört talas om men aldrig sett någonstans och vaniljbasilika var en total nyhet för mig.

          Det fanns många fler sorter hos Impecta. Det här är riktigt spännande! Det ska bli så kul!


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          ewa zon 3
          Inlägg 29-01-2006, 18:54
          Länk hit: #6


          Gäster






          CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,29-01-2006, 15:55)
          Jag tycker det är svårt med användningen av de annorlunda smakerna som finns i många basilikor jag vill ha vanlig basilikasmak jag använder mest basilika till pesto och tomatsallad.

          Så jag brukar nog satsa på vanlig Genovese, Green Globe och Mammoth

          Mammoth är den med jättestora blad och den med små blad som syns till höger på bilden är Green Globe.


          Basilikafrön har dock ganska bra hållbarhet man kan använda fröpåsarna i många år så man kan testa många sorter och ha någon/några plantor av vardera. De som smakar gott kan man skörda och använda de man inte gillar smaken på kan man ha som prydnad.

          'Mammoth' verkar vara en perfekt 'Pestobasilika'

          Vilken namnsort är den vanliga storbladiga i mataffären, nån som vet?

          /Ewa
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 29-01-2006, 22:27
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Jag har odlat kanelbasilika en säsong. Den var lika lättodlad som övrig basilika, däremot så smakade den blä. Den var faktiskt rent av äcklig tyckte jag sad.gif


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 30-01-2006, 08:11
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          CITAT (Susanna @ 29-01-2006, 22:27)
          Jag har odlat kanelbasilika en säsong. Den var lika lättodlad som övrig basilika, däremot så smakade den blä. Den var faktiskt rent av äcklig tyckte jag sad.gif

          Usch, det lät inget vidare. Får se om jag stryker den från listan eller om jag provar i alla fall.

          Det blir mer och mer spännande det här!


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 30-01-2006, 09:07
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Visst kan det vara värt att pröva kanelbasilikan i alla fall. Är ju inte säkert att du har samma sak som jag tongue.gif


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          noora
          Inlägg 30-01-2006, 10:44
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Limebasilika är jättegott att göra ört-te på smile.gif Den var precis lika lättodlad som vanlig basilika, men bladen blev mindre.

          Min favorit är annars rödbladig basilika, dels för färgen och dels för att jag tycker att den har mycket smak smile.gif


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 31-01-2006, 19:20
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Nu har jag tagit mig samman och fotat några av mina små "modeller".

          Alla är sådda den 2005-12-30 och står i 7x7cm krukor, plantjord + lite pelleterad hönsgödsel och en 400W HPS som grillar 14h per dygn. Temperaturen håller sig kring 24 grader med lyset på, 18-19 på natten.

          Om man ska göra pesto eller äta som den är tycker jag att Genovese ger mest (och starkast) klassisk basilikasmak. Den växer snabbt och frodigt och känns igen på sina kupade blad.


          Genovese

          Om man vill ha citronsmak så rekomenderar jag en Citronbasilika som heter Mrs. Burns. Den växer också frodigt (till skillnad från mina försök med vanlig citronbasilika) och har en mycket kraftig, nästan bedövande citronsmak.


          Mrs. Burns

          Magic Michael var en ny sort för mig i år, växer frodigast av dem alla och har en kraftig basilikasmak med lite anis i. Växtsättet är lite tätare och den växer snabbast av alla. Jag tycker den är snygg också, lite ljusare grön än t.ex. Genovese.


          Magic Michael

          Håller med Susanna, Kanelbasilika smakar inge' vidare.


          Kanelbasilika

          Green Ruffles är en krusbladig variant, dekorativ men verkar växa lite saktare. Den har en mild anissmak som jag inte riktigt vet vad jag ska ha till än men det ger sig nog. Annars duger den bra som prydnad ihop med andra sorter. Jag har också en Purple Ruffles men den växer så sakta att den inte ville vara med på bild än.


          Green Ruffles

          Av de småbladiga varianterna gillar jag en som heter Green Globe. Den har väldigt mörka och fina blad som kontrasterar de ljusare basilikorna bra, snyggare växtsätt än andra småbladiga/buskbasilikor jag provat.


          Green Globe

          Ararat är också en nyhet för mig, den har röd/grönt varigerade blad och är mycket vacker men växer spinkigt. har klippt topparna nu och hoppas den blir lite fylligare. Kraftig aninssmak vad man nu har det till ...



          Marsellaise har ett namn som jag inte vågar uttala men den växer väldigt bra och ser fin ut, har en obestämd citrusdoft och -smak.


          Marsellaise

          Jag kommer att minska mitt sortiment från drygt 20 (+ alla de sorter som fortfarande är i fröpåsarna) ner till lite färre. Lime Basilikan ser jag fram emot att prova.

          Givna är :

          Att äta :
          Genovese
          Green Globe
          Mrs. Burns
          Magic Michael
          Thai
          Vanlig rödbladig

          Att mest titta på :
          Ararat
          Green/Purple Ruffles


          Mer bilder finns i mitt album "Basilika 2006-01-31" och om nån är nyfiken så säg till så lägger jag upp mer bilder eftersom det växer.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 31-01-2006, 21:21
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Gurkan! Jag är imponerad! Vilken otrolig odling, det är med andra ord dig man ska vända sig till om man har funderingar kring basilika. Har du prövat grekisk basilika någon gång? Jag hade den förra sommaren, extremt småbladig. Men dessvärre smakade jag aldrig på den, den fick spinn och då kändes det inte så kul att äta den. Fröna hade jag köpt hos Impecta.


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 31-01-2006, 22:08
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Susanna : Tack för komplimangen. Jag ska dock inte äta alla dessa själv (har 300 krukor nu som experiment) utan håller på att vaska fram ett sortiment som jag ska kunna sälja till folk som är sugna på lite mer ovanliga sorter som är både goda och lättodlade.

          Jag är fortfarande nybörjare och glad amatör men lär mig efterhand.

          Egentligen ville jag bara prova mitt odlingsutrymme, lampa m.m. som blev klart för tidigt för alla andra sådder ... tongue.gif ... å nu är jag basilikaodlare istället !!!

          Har inte provat den Grekiska basilikan (än !) men har sett den i nån katalog, väldigt buskig och massor av mycket små blad, ser fin ut på bilderna iaf.

          Misstänker att jag kommer att få äta mycket pesto framöver ...


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 01-02-2006, 17:15
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Att sälja basilika är nog en bra idé. De flesta jag känner gillar inte de plantor man kan köpa på Ica och dylika affärer. Det går nog bättre med hemodlat!


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 03-02-2006, 11:36
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Tack Gurkan! Vilken redovisning! Perfekt!

          Får man fråga var du får tag på dina basilikafrön?


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 03-02-2006, 12:39
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          CITAT (Rossi @ 03-02-2006, 11:36)
          Tack Gurkan! Vilken redovisning! Perfekt!

          Får man fråga var du får tag på dina basilikafrön?

          Jag har köp en del från Örtagården Plantskola, lite surt när man får hem 20 fröpåsar och inser att fröportionerna är 1/3 av vad t.ex. Weibulls påsar innehåller. sad.gif fast dom hade rätt många att välja på. Grobarheten var inte riktigt "100" heller ...

          Sen är det blandat som jag köp i trädgårdsbutiker och plantskolor, Weibulls, Lord Nelson, Daehenfeld (finns på Bauhaus) Hammenhögs, Unwin, Johnson Seeds, Thompson&Morgan... tja, alla dom vanliga firmornas sortiment som man hittar här och där. Har du vägarna förbi Lund så kan du slå ihjäl en eftermiddag på Lilla Fiskaregatan ... glöm inte att ta med stora plånboken, man får frö-overload där innen. laugh.gif

          Jag har börjat plantera om lite nu som jag ska ge bort, har större fyrkantiga krukor som rymmer 4 av de små krukorna. Det blir jätteläcker och jag kan lova dig att det doftar basilika här inne.

          Har inte beställt från Impecta men den där Vaniljbasilikan lät ju intressant.

          Mer bilder kommer så småningom.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 03-02-2006, 12:42
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Tack för svar Gurkan! Jodå, jag har varit inne på Lilla Fiskaregatan många gånger! Synd bara att där är så trångt.

          Menar du att de har många sorter av just basilika?

          Annars nöjer jag mig nog med Impecta. Och vaniljbasilikan ska jag definitivt testa. Och limebasilikan förstås!!!!


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 03-02-2006, 13:03
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Nja, dom har kanske inte så många olika sorter trots allt, dom har ju de vanligaste sorterna fast från flera olika firmor. Men några skojiga köpte jag nog där, kommer inte ihåg vilka som kom varifrån blink.gif wacko.gif men dom är alltid värda ett besök så här på vårkanten ... för visst är det väl vår idag ?


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 03-02-2006, 13:05
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          CITAT (Gurkan @ 03-02-2006, 13:03)
          Nja, dom har kanske inte så många olika sorter trots allt, dom har ju de vanligaste sorterna fast från flera olika firmor. Men några skojiga köpte jag nog där, kommer inte ihåg vilka som kom varifrån blink.gif wacko.gif men dom är alltid värda ett besök så här på vårkanten ... för visst är det väl vår idag ?

          Underbart väder! Fast vi hade minus 3 imorse där jag bor i Skåne. Men nu skiner solen och det ser urmysigt ut!


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 03-02-2006, 14:04
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Det ÄR urmysigt. Helt vindstilla också, tom. här på slätten. Har just suttit ute och druckit kaffe. biggrin.gif


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 19-08-2025, 19:57
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon