jag har inte odlat quinoa själv (än), men jag har hört att det ska gå bra.
du kanske vill försöka få tag i någon sort som är anpassad till kort säsong (och långa dagar).
'Dave' heter en ganska vanlig sort, som ska vara det (odlas visst ganska mycket i canada). jag vet tyvärr inte något bra ställe som har frön till den (och som vill skicka till sverige. future foods hade, men finns ju inte kvar längre

), men det borde nog gå att hitta..
jag har köpt en sort som heter 'brilliant rainbow' (från
jlhudsonseeds.com), och även amaranthus gangeticus 'elephant head':

jag odlade lite amarant förra året (typ tio plantor.. från
vidaverde.co.uk), och de verkade mogna rätt bra, men jag använde aldrig fröna (föredrar quinoa. amarant blir det bara gröt av.. fast man kan iofs poppa dem också, men det är lite jobbigt eftersom de är så små och bränns ganska lätt..)..
edit: jo just det, det går bra med den vanliga amaranten som man vanligtvis odlar som prydnadsväxter också (a. caudatus, t.ex)
huauzontle (chenopodium nuttaliae, eller möjligen c. berlandieri) har jag också odlat några år, blomtopparna är goda doppade i frityrsmet och friterade (kan man göra med vanlig svinmålla också)..