|
Att göra egen ost, gör någon av er egna ostar? |
|
|
|
14-02-2006, 11:48
|
Medlem
Antal inlägg: 9 297
Medlem sedan: 02-08-2005
Medlem nr: 6 292

|
Nu undrar jag om några av er gör egen ost och om det är en svår konst? Jag skulle mer än gärna pröva mig på att göra egen ost; min mamma gjorde egna ostar i ugnen ,minns jag nu och oj oj oj vad gott det var Om ni gör egna ostar så hurudana gör ni?
|
|
|
|
|
14-02-2006, 11:52
|
Medlem
Antal inlägg: 14 005
Medlem sedan: 27-11-2002
Medlem nr: 429

|
Jag har gjor kaffeost men det är sååå länge sedan så jag minns inte mer än att man skulle ha helmjölk och ostlöpe... värma och röra om så att osten skildes från vasslan sedan pressade man ner ostmassan i en speciell ostkorg... ordentligt så ingen vätska fanns kvar... därefter in i ugnen.... mumsigt gott är det. Numera köper vi osten... mycket enklare.
|
|
|
|
|
14-02-2006, 12:20
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Jag gjorde en enkel färskost tidigare, på 1l filmjölk, en nypa salt och lite vitlök. Egentligen handlar det bara om att koka upp filmjölken och låta den sjuda i någon minut innan man häller av den i en tygsil eller melittafiler. Det tar några timmar, men sen har man en halvfast massa som man blandar ner det man gillar i (i mitt fall hackad persilja, vitlök och aningen salt). Det tar en dag ungefär att göra och står sig tre-fyra dagar i kylen. Jättegott på macka
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
14-02-2006, 12:28
|
Medlem
Antal inlägg: 1 922
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 722

|
Silos ! Egen fäskost är lätt att göra och gott. Häll inte ut vasslan bara ... den är nyttigast av allt och kan drickas (smakar pekka tycker jag) eller användas som degvätska (blir mums) ... ha ha ... nu måste du börja baka bröd också. Gör googelsök .... "gör egen färskost"du kan säkert hitta minst 1001 recpet på nätet om du letar.
--------------------
Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen. Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård Hannasgarden.se
|
|
|
|
|
14-02-2006, 12:47
|
Medlem
Antal inlägg: 1 067
Medlem sedan: 19-12-2004
Medlem nr: 4 792

|
färskost är jättegott, och har man egna färska örter passar de bra i den med tycker jag
|
|
|
|
|
14-02-2006, 13:00
|

Medlem
Antal inlägg: 1 440
Medlem sedan: 30-03-2004
Medlem nr: 3 110

|
CITAT (Felix matte @ 14-02-2006, 11:52) Jag har gjor kaffeost men det är sååå länge sedan så jag minns inte mer än att man skulle ha helmjölk och ostlöpe... värma och röra om så att osten skildes från vasslan sedan pressade man ner ostmassan i en speciell ostkorg... ordentligt så ingen vätska fanns kvar... därefter in i ugnen.... mumsigt gott är det. Numera köper vi osten... mycket enklare.  Kaffeost.....mums..
--------------------
”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.” citat från "farmor Levengood"
|
|
|
|
|
14-02-2006, 14:36
|

Medlem
Antal inlägg: 1 990
Medlem sedan: 14-03-2004
Medlem nr: 2 991

|
Boken om osttillverkning av Inrid Dam finns att köpa hos Åters bokklubb. Kostar 60:-
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
|
|
|
|
|
14-02-2006, 15:39
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
För 100 år sedan gjorde jag en ost. Helt enligt "konstens alla regler". Men av någon anledning blev det inte någon mer gång.
ingrid som ofta gör färskost - det är gott!
|
|
|
|
|
14-02-2006, 15:53
|

Medlem
Antal inlägg: 15 282
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 18

|
Kaffeost och kaffeost! Vad är kaffeost? Har aldrig hört talas om kaffeost. Är det gott? Hur gör man?
--------------------
----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
|
|
|
|
|
14-02-2006, 16:14
|

Medlem
Antal inlägg: 64
Medlem sedan: 14-05-2005
Medlem nr: 5 780

|
Kaffeost är en specialite för norra Sverige. Till en kaffeost går det åt 10 ltr mjölk och ostlöpe, den gräddas i ugnen. Delas i småbitar och läggs i kaffekoppen, den blir mjuk av det varma kaffet och när man tuggar på den "gnisslar" det lite mellan tänderna. Det är svårt att beskriva smaken (kanske lite som Kalvdans) men det är supergott, extra gott blir också kaffet som man sedan dricker upp.
Det måste alltid finnas en kaffeost i frysen så att man har något att bjuda främmande på.
--------------------
Hälsningar fifi i Malmberget zon 7 - 8
|
|
|
|
|
14-02-2006, 16:17
|
Medlem
Antal inlägg: 14 005
Medlem sedan: 27-11-2002
Medlem nr: 429

|
Letade på Google och hittade bl.a detta recept. Recept Kaffeost.Vi har den i kaffet och också ibland bara naturell som godis.... gnisslar så mysigt mellan tänderna
|
|
|
|
|
14-02-2006, 16:18
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Jag har varit med och gjort ost. Har för mig att man ska ha opastoriserad mjölk som man värmer till 37 gr sen häller man försiktigt i löpen, rör om och låter det stå några timmar. Gör som rutor i massan och häller upp alltsammans i en linneduk och låter det först självrinna, byter sen duk och pressar ur vätskan som är kvar. Osten ska sen torka ett dygn, vi lade den sen i en ostform så vi fick ett fint mönster på den. Den ska vändas och penslas med brännvin varje dag, hur länge minns jag inte. Lagras sen, men kan även ätas direkt.
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2006, 16:37
|
Medlem
Antal inlägg: 9 297
Medlem sedan: 02-08-2005
Medlem nr: 6 292

|
CITAT (fifi @ 14-02-2006, 16:14) Kaffeost är en specialite för norra Sverige. Till en kaffeost går det åt 10 ltr mjölk och ostlöpe, den gräddas i ugnen. Delas i småbitar och läggs i kaffekoppen, den blir mjuk av det varma kaffet och när man tuggar på den "gnisslar" det lite mellan tänderna. Det är svårt att beskriva smaken (kanske lite som Kalvdans) men det är supergott, extra gott blir också kaffet som man sedan dricker upp.
Det måste alltid finnas en kaffeost i frysen så att man har något att bjuda främmande på. Det var just sådan ost som min mamma alltid gjorde
|
|
|
|
|
14-02-2006, 17:23
|

Medlem
Antal inlägg: 3 397
Medlem sedan: 29-10-2003
Medlem nr: 2 483

|
CITAT (netaave @ 14-02-2006, 16:18) Jag har varit med och gjort ost. Har för mig att man ska ha opastoriserad mjölk som man värmer till 37 gr sen häller man försiktigt i löpen, rör om och låter det stå några timmar. Gör som rutor i massan och häller upp alltsammans i en linneduk och låter det först självrinna, byter sen duk och pressar ur vätskan som är kvar. Osten ska sen torka ett dygn, vi lade den sen i en ostform så vi fick ett fint mönster på den. Den ska vändas och penslas med brännvin varje dag, hur länge minns jag inte. Lagras sen, men kan även ätas direkt. Hmmm....svärmor gjorde sådan till jul ett år...och svärfar hade ingen rolig jul det året...  liiite kass i magen kan man säga..
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2006, 17:47
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
CITAT (Tesa @ 14-02-2006, 17:23) CITAT (netaave @ 14-02-2006, 16:18) Jag har varit med och gjort ost. Har för mig att man ska ha opastoriserad mjölk som man värmer till 37 gr sen häller man försiktigt i löpen, rör om och låter det stå några timmar. Gör som rutor i massan och häller upp alltsammans i en linneduk och låter det först självrinna, byter sen duk och pressar ur vätskan som är kvar. Osten ska sen torka ett dygn, vi lade den sen i en ostform så vi fick ett fint mönster på den. Den ska vändas och penslas med brännvin varje dag, hur länge minns jag inte. Lagras sen, men kan även ätas direkt. Hmmm....svärmor gjorde sådan till jul ett år...och svärfar hade ingen rolig jul det året...  liiite kass i magen kan man säga..  Är du säker att det berodde just på osten? Vi hade inga problem alls mer än att vi hade svårt att låta bli den!
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2006, 17:50
|

Medlem
Antal inlägg: 1 440
Medlem sedan: 30-03-2004
Medlem nr: 3 110

|
CITAT (fifi @ 14-02-2006, 16:14) Kaffeost är en specialite för norra Sverige. Till en kaffeost går det åt 10 ltr mjölk och ostlöpe, den gräddas i ugnen. Delas i småbitar och läggs i kaffekoppen, den blir mjuk av det varma kaffet och när man tuggar på den "gnisslar" det lite mellan tänderna. Det är svårt att beskriva smaken (kanske lite som Kalvdans) men det är supergott, extra gott blir också kaffet som man sedan dricker upp.
Det måste alltid finnas en kaffeost i frysen så att man har något att bjuda främmande på. Går det att frysa kaffeosten? Det hade jag inte en susning om.... Nu blir det kaffeost på kalaset på lördag
--------------------
”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.” citat från "farmor Levengood"
|
|
|
|
|
14-02-2006, 17:59
|

Medlem
Antal inlägg: 9 732
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 22

|
CITAT (fifi @ 14-02-2006, 16:14) Kaffeost är en specialite för norra Sverige. Till en kaffeost går det åt 10 ltr mjölk och ostlöpe, den gräddas i ugnen. Delas i småbitar och läggs i kaffekoppen, den blir mjuk av det varma kaffet och när man tuggar på den "gnisslar" det lite mellan tänderna. Kallas även för brödost, som dom i norr lägger i kaffte, helt ok så också.. Själv lägger jag min brödost på kex, på ostbrickan.
--------------------
Carpe Diem. Fånga dagen.
Ta ingen skit, tjejer! Grynet
|
|
|
|
|
14-02-2006, 18:22
|
Medlem
Antal inlägg: 14 005
Medlem sedan: 27-11-2002
Medlem nr: 429

|
CITAT (Hannele @ 14-02-2006, 17:59) Kallas även för brödost, som dom i norr lägger i kaffte, helt ok så också.. Själv lägger jag min brödost på kex, på ostbrickan.  Det där lät spännande, jag Googlade och såg att man i Finland värmde den och åt med hjortronsylt till Har du testat ha den i ugn... smälter den? Tror jag måste testa men just nu fanns ingen ost kvar i frysen  Gör du osten själv?
|
|
|
|
|
14-02-2006, 18:37
|

Medlem
Antal inlägg: 9 732
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 22

|
CITAT (Felix matte @ 14-02-2006, 18:22) Det där lät spännande, jag Googlade och såg att man i Finland värmde den och åt med hjortronsylt till :) Har du testat ha den i ugn... smälter den? Tror jag måste testa men just nu fanns ingen ost kvar i frysen  Gör du osten själv? Jag köper min brödost i Finska Mataffären på Hisingen, ibland färsk, ibland fryst. Jag har mikrat den lätt och serverat med hjortronsylt, mums det också. Om man värmer den för länge, rinner ju vasslen ut, liksom. Vi göteborgare kan göra äggost, men det kan jag få på små kaféer här, gärna med björnbärssylt. Och Björneruds gör väldigt god äggost man kan köpa nästan i varje konsum och ica nu. Fast svärfar tycker hemmagjord är bäst..
--------------------
Carpe Diem. Fånga dagen.
Ta ingen skit, tjejer! Grynet
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|