|
|
  |
Vad minns ni för mat från barndomen |
|
|
|
14-02-2006, 19:01
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Blev lite nostalgisk i svammeltråden. Tänk vad man kan minnas smak och doft länge. Förutom "äggilimpa" minns jag "spottsoppa" körsbärssoppa alltså då man fick ha en kopp bredvid tallriken till kärnorna. rosa fiskbullar som väl förmodligen var den tidens snabbmat, fiskbullar på burk i hummersås, jag bara älskade det. Jag var överlycklig när jag slapp äta korv och kött, min pappa hade en liten charkfirma, så sånt åt vi i överflöd. Sen minns jag söndagsgäddan, ugnsstekt som jag var lite rädd för när jag var riktigt liten. Mormors limpor, farmors fläskpannkaka. Mmmm....
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:08
|

Medlem
Antal inlägg: 3 397
Medlem sedan: 29-10-2003
Medlem nr: 2 483

|
Minns rödspättafiléerna mamma köpte från fiskbilen..mums...den otroligt torra älgsteken som man fick hicka av...norsk kneippbröd...och nån gång ibland fick man loff..(vitt bröd) Sen köpte mamma nån sorts rulle med torskrom i Norge som skivades och stektes...bläää.. Vinbär med mjölk..plockade under hot av bistick intill farfars biodling.. Rabarberkräm...drömde om "MånseBirgers" jätterabarberskog...ända tills jag fick veta att han tömde pottan på dem...det var därför de blev så stora.. Mycket minnen finns det..
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:10
|
Medlem
Antal inlägg: 14 005
Medlem sedan: 27-11-2002
Medlem nr: 429

|
Jag minns just nu bara den såååå goda konserverade maten.... nötkött och griskött som mamma hade lagat och sedan konserverat i glasburkar. Burkarna stod i rad efter rad på hyllor i den stora matkällaren Detta var innan frysboxen hade kommit till byn.
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:11
|
Medlem
Antal inlägg: 268
Medlem sedan: 30-10-2005
Medlem nr: 6 744

|
Själv är man uppvuxen med pasta, pannkakor, pizza, mcdonalds, kinamat och annat konstigt...Fanns det på eran tid  mvh // johannes
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:14
|

Medlem
Antal inlägg: 5 047
Medlem sedan: 29-06-2004
Medlem nr: 3 958

|
Min absoluta äsklingsrätt när jag var liten och som jag fortfarande kan drömma om är: Sauerbraten mit Sahnensause und Semmelknödel. Ja, säger väl många av er; hur kan man tycka om något sådant och vad är det egentligen. Född mitt i krigets Europa var detta en ren delikatess och recept kommer att finnas till beskådning i Receptavdelningen I korthet; vinägermarinerad fransyska med gräddsås och en variant av "klimp" men inte lika kletig.......
--------------------
Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:15
|
Medlem
Antal inlägg: 1 057
Medlem sedan: 02-05-2003
Medlem nr: 1 309

|
Srrömmingslåda (gjord på saltströmming som förvarades i saltlake i källaren under vintern) och mammas palt! Det var mina absoluta favoriter. Och nybakt ljusugnsbröd och "kakun"(en grövre variant) förvarad i ett uthus på vintern så den var halvmjuk då den skulle ätas! Å, så gott!
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:16
|

Medlem
Antal inlägg: 3 397
Medlem sedan: 29-10-2003
Medlem nr: 2 483

|
Hihi..är faktiskt inte sååå gammal..minns nog alltditt också... Frågan är väl snarare om mitt fanns på DIN tid..
--------------------
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:19
|

Medlem
Antal inlägg: 1 401
Medlem sedan: 29-01-2003
Medlem nr: 648

|
gräddstuvad lever, grisklövar, kollivipp, finska grisar nam nam
--------------------
Det är skönt när allt är grönt
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:19
|
Medlem
Antal inlägg: 1 057
Medlem sedan: 02-05-2003
Medlem nr: 1 309

|
CITAT (Jonte_rm @ 14-02-2006, 19:11) Själv är man uppvuxen med pasta, pannkakor, pizza, mcdonalds, kinamat och annat konstigt...Fanns det på eran tid  mvh // johannes Ja, pasta och pannkakor åt vi, men resten har väl vi också tagit till oss lite senare, vi som är lite till åren. Mina barn kommer att minnas mormors palt och pizza - som om båda rätterna vore den naturligaste sak i världen.
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:22
|

Medlem
Antal inlägg: 9 732
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 22

|
Första flaskan mammas jordgubbssaft jag hade med mej till simskolan, 3 år, solen sken. Den smaken letar jag efter fortfarande.. Jag har väldigt bra lukt- och smak minne, räcker att läsa en kokbok och jag vet, hur det smakar.
--------------------
Carpe Diem. Fånga dagen.
Ta ingen skit, tjejer! Grynet
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:24
|
Medlem
Antal inlägg: 1 057
Medlem sedan: 02-05-2003
Medlem nr: 1 309

|
CITAT (Hannele @ 14-02-2006, 19:22) Första flaskan mammas jordgubbssaft jag hade med mej till simskolan, 3 år, solen sken. Den smaken letar jag efter fortfarande.. Jag har väldigt bra lukt- och smak minne, räcker att läsa en kokbok och jag vet, hur det smakar.  Så praktiskt! Då behöver du ju aldrig testa de mindre lyckade recepten!
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:35
|
Medlem
Antal inlägg: 14 005
Medlem sedan: 27-11-2002
Medlem nr: 429

|
CITAT (Farbror Blå @ 14-02-2006, 19:25) KLAPPGRÖT!!! saft som kokas upp med mannagryn å sen kärs i assistenten /vispas till krämig rosa substans, med saftsmak..  Klappgröt brukar jag koka ibland...mannagrynen kokas i vatten sedan tillsätts lingonsylt, jag kör med elvisp så länge tills det är luftigt. men barnen har aldrigt gillat den
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:51
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
Mormors rabarberkräm med lite jordgubbar i, risgrynskaka, mormors hemgjorda fiskpudding men skirat smör, mammas kåldolmar ( finns ingen som kan göra så goda som min mamma gjorde) med hemgjord rårörd lingonsylt. Vilka minnen!
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:53
|
Medlem
Antal inlägg: 268
Medlem sedan: 30-10-2005
Medlem nr: 6 744

|
Vad är det för skillnad på skirat smör och smält smör  mvh // johannes
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:55
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
Bra fråga, men jag vet inte riktigt. Vet bara att man brukar säga så.
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:55
|
Medlem
Antal inlägg: 14 005
Medlem sedan: 27-11-2002
Medlem nr: 429

|
CITAT (Jonte_rm @ 14-02-2006, 19:53) Vad är det för skillnad på skirat smör och smält smör  mvh // johannes När man skirar smör smälter man det och låter sedan klart smält smör och restprodukter skilja sig åt, använd bara det klara smöret.
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:56
|
Medlem
Antal inlägg: 647
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 895

|
Köttsoppa kokt på oxsvans, fiskgratäng och husmansknäcke med smör. Dryck iskall mjölk. Kan inte minnas att jag drack vatten under min barndom som började på 60-talet. Mestadels mjölk, en del apelsinjuice ifrån frysdisken och ibland hemgjord vinbärssaft. Läsk ca ett tillfälle före skolstart och därefter en tredjedels läsk på lördagarna. Uppmätt med linjal! Rolig tråd! Hälsar
--------------------
"brukar är inte alltid"
|
|
|
|
|
14-02-2006, 19:58
|
Medlem
Antal inlägg: 14 005
Medlem sedan: 27-11-2002
Medlem nr: 429

|
Tomtebrus och Svagdricka, spenvarm mjölk som man fick en mugg redan i lagårn
|
|
|
|
|
14-02-2006, 20:17
|

Medlem
Antal inlägg: 37
Medlem sedan: 20-01-2006
Medlem nr: 6 968

|
Farmors inlagda stekta strömming va ett måste varje jul. Alltid fanns en väl inslagen julklapp bara till mig med denna delikatess. Mellanstadiets pytt i panna älskade jag och deras fiskbullar. Mamma var hemmafru tills jag va 15 år och laga mat kunde hon. Alltid husmanskost förutom på lördagskvällarna då vi lyxade till det med plommonspäckad fläskkarre´med potatissallad. Minns även min första pizza. Då va jag 15-16 år. Minns att jag tyckte det va det godaste jag ätit. Nuförtiden äts det pizza mycket sparsmaket, fick nog efter att ha jobbat i en pizzeria.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|