Sidor: 1, 2
netaave
Blev lite nostalgisk i svammeltråden. Tänk vad man kan minnas smak och doft länge.
Förutom "äggilimpa" minns jag "spottsoppa" körsbärssoppa alltså då man fick ha en kopp bredvid tallriken till kärnorna.
rosa fiskbullar som väl förmodligen var den tidens snabbmat, fiskbullar på burk i hummersås, jag bara älskade det.
Jag var överlycklig när jag slapp äta korv och kött, min pappa hade en liten charkfirma, så sånt åt vi i överflöd.
Sen minns jag söndagsgäddan, ugnsstekt som jag var lite rädd för när jag var riktigt liten.
Mormors limpor, farmors fläskpannkaka.
Mmmm....
Tesa
Minns rödspättafiléerna mamma köpte från fiskbilen..mums...den otroligt torra älgsteken som man fick hicka av...norsk kneippbröd...och nån gång ibland fick man loff..(vitt bröd)
Sen köpte mamma nån sorts rulle med torskrom i Norge som skivades och stektes...bläää..
Vinbär med mjölk..plockade under hot av bistick intill farfars biodling..
Rabarberkräm...drömde om "MånseBirgers" jätterabarberskog...ända tills jag fick veta att han tömde pottan på dem...det var därför de blev så stora..
Mycket minnen finns det..
*Felix matte*
Jag minns just nu bara den såååå goda konserverade maten.... nötkött och griskött
som mamma hade lagat och sedan konserverat i glasburkar. Burkarna stod i rad efter rad på hyllor i den stora matkällaren wub.gif

Detta var innan frysboxen hade kommit till byn. tongue.gif
Jonte_rm
Själv är man uppvuxen med pasta, pannkakor, pizza, mcdonalds, kinamat och annat konstigt...Fanns det på eran tid smile.gif

mvh // johannes
ninnisky
Min absoluta äsklingsrätt när jag var liten och som jag fortfarande kan drömma om är: Sauerbraten mit Sahnensause und Semmelknödel.

Ja, säger väl många av er; hur kan man tycka om något sådant och vad är det egentligen. Född mitt i krigets Europa var detta en ren delikatess och recept kommer att finnas till beskådning i Receptavdelningen

I korthet; vinägermarinerad fransyska med gräddsås och en variant av "klimp" men inte lika kletig....... biggrin.gif
Margaretha
Srrömmingslåda (gjord på saltströmming som förvarades i saltlake i källaren under vintern) och mammas palt! Det var mina absoluta favoriter. wub.gif

Och nybakt ljusugnsbröd och "kakun"(en grövre variant) förvarad i ett uthus på vintern så den var halvmjuk då den skulle ätas! Å, så gott! wub.gif
Tesa
Hihi..är faktiskt inte sååå gammal..minns nog alltditt också...
Frågan är väl snarare om mitt fanns på DIN tid..
tongue.gif
lilla mamma
gräddstuvad lever, grisklövar, kollivipp, finska grisar nam nam
Margaretha
CITAT (Jonte_rm @ 14-02-2006, 19:11)
Själv är man uppvuxen med pasta, pannkakor, pizza, mcdonalds, kinamat och annat konstigt...Fanns det på eran tid smile.gif

mvh // johannes

Ja, pasta och pannkakor åt vi, men resten har väl vi också tagit till oss lite senare, vi som är lite till åren.

Mina barn kommer att minnas mormors palt och pizza - som om båda rätterna vore den naturligaste sak i världen. smile.gif
Hannele
Första flaskan mammas jordgubbssaft jag hade med mej till simskolan, 3 år, solen sken.
Den smaken letar jag efter fortfarande..
Jag har väldigt bra lukt- och smakminne, räcker att läsa en kokbok och jag vet, hur det smakar. laugh.gif
Margaretha
CITAT (Hannele @ 14-02-2006, 19:22)
Första flaskan mammas jordgubbssaft jag hade med mej till simskolan, 3 år, solen sken.
Den smaken letar jag efter fortfarande..
Jag har väldigt bra lukt- och smakminne, räcker att läsa en kokbok och jag vet, hur det smakar. laugh.gif

Så praktiskt! Då behöver du ju aldrig testa de mindre lyckade recepten! smile.gif
Farbror Blå
KLAPPGRÖT!!!

saft som kokas upp med mannagryn å sen kärs i assistenten /vispas till krämig rosa substans, med saftsmak.. rolleyes.gif rolleyes.gif
*Felix matte*
CITAT (Farbror Blå @ 14-02-2006, 19:25)
KLAPPGRÖT!!!

saft som kokas upp med mannagryn å sen kärs i assistenten /vispas till krämig rosa substans, med saftsmak.. rolleyes.gif rolleyes.gif

Klappgröt brukar jag koka ibland...mannagrynen kokas i vatten
sedan tillsätts lingonsylt, jag kör med elvisp så länge tills det är luftigt.

men barnen har aldrigt gillat den tongue.gif
mamamaggan
Mormors rabarberkräm med lite jordgubbar i, risgrynskaka, mormors hemgjorda fiskpudding men skirat smör, mammas kåldolmar ( finns ingen som kan göra så goda som min mamma gjorde) med hemgjord rårörd lingonsylt. Vilka minnen!
Jonte_rm
Vad är det för skillnad på skirat smör och smält smör biggrin.gif


mvh // johannes
mamamaggan
Bra fråga, men jag vet inte riktigt. Vet bara att man brukar säga så.
*Felix matte*
CITAT (Jonte_rm @ 14-02-2006, 19:53)
Vad är det för skillnad på skirat smör och smält smör biggrin.gif


mvh // johannes

När man skirar smör smälter man det och låter sedan klart smält smör och restprodukter skilja sig åt, använd bara det klara smöret.
myskmadra
Köttsoppa kokt på oxsvans, fiskgratäng och husmansknäcke med smör.
Dryck iskall mjölk. Kan inte minnas att jag drack vatten under min barndom
som började på 60-talet. Mestadels mjölk, en del apelsinjuice ifrån frysdisken och ibland hemgjord vinbärssaft. Läsk ca ett tillfälle före skolstart och därefter en tredjedels läsk på lördagarna. Uppmätt med linjal!
Rolig tråd!
Hälsar
*Felix matte*
Tomtebrus och Svagdricka, spenvarm mjölk som man fick en mugg redan i lagårn wub.gif
snuffiz
Farmors inlagda stekta strömming va ett måste varje jul. Alltid fanns en väl inslagen julklapp bara till mig med denna delikatess. Mellanstadiets pytt i panna älskade jag och deras fiskbullar. Mamma var hemmafru tills jag va 15 år och laga mat kunde hon. Alltid husmanskost förutom på lördagskvällarna då vi lyxade till det med plommonspäckad fläskkarre´med potatissallad. Minns även min första pizza. Då va jag 15-16 år. Minns att jag tyckte det va det godaste jag ätit. Nuförtiden äts det pizza mycket sparsmaket, fick nog efter att ha jobbat i en pizzeria.
Hannele
Jag har ett lyxigt vardagsminne från barndomen; äkta rysk kaviar på finskt knäckebröd med smör. Jag har ganska gott smakminne, jag tyckte om det, mild fin smak. Jag har fått testa det som vuxen (en gång även med champange) och kan nog på blindtest säga, om det är ryskt eller danskt.. smile.gif

Nästan lika gott som mormors stekta rågbröd i ister.
Eller hennes stekta havregrynsgröt, lite sötaktig, kakliknande smak, knapert, mums!
Gåsis
Jamen kams, jag säger bara det! wub.gif Och kanske röda vinbär med vaniljsås. Älgtunga och rullad på slaksida. Rörost, flygin, ja det finns hur mycket som helst. Lyx? sikrom på tunnbröd kanske.

/Åsa
*Felix matte*
Köttsoppa med grönsaker och klimp wub.gif lagar vi fortfarande... barn och barnbarn älskar rätten smile.gif

Hur många kokar långkok nuförtiden?
ingrid fuxwall
Mormors rabarbersoppa, filbunken som stod i hennes skafferi och blev det, med kanel och socker.
Morfars rökta ål.

Köttfärssås åt jag första gången i bamba och när min mor försökte göra det var det köttfärs med ketchup!

ingrid som tycker mycket om den "nya" maten - dottern kommer hit, lagar och sedan väljer jag ut mina favoriter
silos
Klimpsoppan så klart, den rosa gröten , mammas vetelängder och filbunke, minns jag som allra bäst wub.gif
elleave
Ris med höns och curry, renskav med potatismos, stek stånkorv och stekt potatis och varm choklad med skogaholmslimpa med ost på. (Äter nästan aldrig limpa sad.gif )

Kom på att på simskolan hade man altid med sig "korv med bröd" dvs. korvbröd med prickigkorv på. Tyckte man var jätteroligt då.

wub.gif
netaave
CITAT (elleave @ 14-02-2006, 21:18)
Kom på att på simskolan hade man altid med sig "korv med bröd" dvs. korvbröd med prickigkorv på. Tyckte man var jätteroligt då.

wub.gif

Nu kom det en liten nostalgitår! Mor Annas prickigkorv på ena sidan och skivad gurka på den andra. Så kul ni tyckte den matsäcken var!
Var inte det igår????? ohmy.gif
Inga från Närke
Det som jag kommer ihåg är:
Min morfar gjorde alltid något till mig när vi fikade när jag var pytteliten.
Kaffe, mycket grädde, socker och sedan smulades en bulle ner i det och blandades ihop, han kallade det för "sörpa"
Hemkärnat smör.
Min mosters fläskkotletter, var inte som min mammas utan jättegoda.
Mest spännande var när fiskbilen kom och vi köpte färska räkor och tonfisk, fiskbil kom inte till oss där vi bodde utan bara till min moster. Var ofta där när jag var liten ensam, Fick åka buss och det var spännande.
Änglamat gjorde min mamma ibland när det var fest, hårt vispad grädde, socker, skorpor och hallon som blandas ihop
Mammas köttsoppa med klimp av mjöl o mandel bl.a.
Ett godis som jag inte kommer ihåg namnet på men möjligen bröstsocker. Man kunde köpa det i bitar för en billig penning.

Har inte så mycket minne av mat m.m. från barndomen tyvärr, vet bara att vi inte hade så gott ställt.

Det jag hatar än idag är havregrynsgröt kan inte för mitt liv få i mig det.
Min mamma gav mig det när jag var sjuk en gång och hade hög feber, fick då upp alltsammans igen och sedan dess har jag inte ätit det.
Anki V
Hårt bröd med kryddost som legat i pappas matlåda hela dagen, han jobbade i "skogen".

Brödet hade blivit härligt segt och osten "svettades". Jag och min syster nästan slogs om att få äta upp pappas överblivna smörgåsar.

Jag har provat som vuxen men konstigt nog smakar det inte lika gott som när jag var barn.blink.gif

/Anki
Hannele
CITAT (Anki V @ 14-02-2006, 21:35)
Brödet hade blivit härligt segt och osten "svettades". Jag och min syster nästan slogs om att få äta upp pappas överblivna smörgåsar.

Det får mej att minnas, när min bror och jag fick med oss gammalt bröd och gamla sockerkaksbitar till fåglar. Jag minns inte, om fåglarna någonsin fick något, för vi blev hungriga efter en hel dag ute. Det finns inget godare än torra kantbitar och gammal sockerkaka! tongue.gif
Fortfarande gillar jag och min bror gamla brödkanter och slåss om dem!
Barnen undrar, vilken sorts barndom vi har haft egentligen? laugh.gif
lisselbo
Kan fortfarande känna smaken av "bondbönsvälling" i munnen när jag tänker på det.
Var drygt 30 år sedan jag åt det , förrutom i somras då jag gjorde ett tappert försök att göra det själv.
Fick bondbönor av en granne och han talade om hur jag skulle göra, blev nästan lika gott.
LadyG
Ost- & kaviarmackor efter simskolan minns jag med förtjusning.
Mammas köttgryta med potatis och hemrörd lingonsylt.
Älgstek med kokt potatis och nån gelé som jag avskydde smile.gif

Jag har också ett mindre lyckat matminne: Fisksoppa, dvs någon form av kokt fisk i vatten och med purjo och potatisbitar. Såg ut som en klimpig vit gröt som smakade ... blink.gif
marigt
Öländskt isterband, hittar inget sånt nu, bara smålänskt.

RAKETOSTEN, den på "burk" man fick trycka upp och skära av med ett snöre som hängde bredvid.Mmmmmm
Gillan
Mormors köttbullar eller inlagda stekta strömming mmmmm.
Stuvade makaroner med isterband eller köttbullar.
Nåt som jag blev förskräckt över när jag såg det, men som
jag blev tokig i när jag väl smakat, var stekt fläsk, potatis
och "fettet" efter fläsket som man hällde salt över och
sen doppade potatisen i.

Kallops, gräddstuvad lever etc,etc.......

Ja, Felix matte, gör gärna långkok. Lagar helst "husmans-
kost över huvudtaget wub.gif smile.gif

MAT; MAT, MAT..... laugh.gif laugh.gif

/Gillan
*Felix matte*
CITAT (Evgeni @ 15-02-2006, 08:27)
Nåt som jag blev förskräckt över när jag såg det, men som
jag blev tokig i när jag väl smakat, var stekt fläsk, potatis
och "fettet" efter fläsket som man hällde salt över och
sen doppade potatisen i.

Den rätten gillar jag fortfarande.... steker rimmat sidfläsk i tärningar, kokar potatis...
pannan på bordet... fläsk och mandelpotatis på tallriken
potatisen doppas i fläskfettet i pannan.tongue.gif

ska helst stekas i gjutjärnspanna
Gillan
CITAT (Felix matte @ 15-02-2006, 08:53)
CITAT (Evgeni @ 15-02-2006, 08:27)

Nåt som jag blev förskräckt över när jag såg det, men som
jag blev tokig i när jag väl smakat, var stekt fläsk, potatis
och "fettet" efter fläsket som man hällde salt över och
sen doppade potatisen i.

Den rätten gillar jag fortfarande.... steker rimmat sidfläsk i tärningar, kokar potatis...
pannan på bordet... fläsk och mandelpotatis på tallriken
potatisen doppas i fläskfettet i pannan.tongue.gif

ska helst stekas i gjutjärnspanna

Absolut! Det blir inte detsamma i teflonpanna.
Älskar det också fortfarande, men idag är jag
tvungen att tänka lite mer på vikten wub.gif

/Gillan
Eva i Skåne
Leverbiffar med lök tyckte jag var så gott. DÅ. Jag kan äta det ännu, om någon annan stekt, men sedan jag sett hur det ser ut när man steker lever är det inte lika gott längre sad.gif
Fiskpudding med smält smör till älskade jag.

Farmors jästa pannkakor. Jag vet inte om hon verkligen hade jäst i dem. Nån som har ett sånt recept? Det var i alla fall inte samma som hennes vanliga pannkakor.
Plättar som mamma gjorde var alltid små plättar (sju på ett järn). Det ströddes socker mellan varje lager som staplades (trots att vi sedan hade sylt till när vi åt) och överblivna plättar åts kalla med smör på blink.gif
Nyponsoppa som åts med en klick grädde eller en skvätt kaffegrädde som blev så snyggt när man hällde den på den röda soppan.

Stekt potatismos. Överbliven mos som värmdes på stekjärnet med mycket smör.
Stekta brödskivor. Smörat torrt bröd som stektes (innan vi hade brödrost)
och stekt vetebröd smile.gif



När jag läser vad jag skrivit känns det som grunden till min muminkropp lades redan som barn wink.gif sleep.gif
kristerh
jag minns den rosa klappgröten och mormors pannkakstårta,
minns oxså den hemska lutfisken man var tvungen att äta på julafton annars skulle inte tomten komma sleep.gif laugh.gif
krister
Eva i Skåne
CITAT (kristerh @ 15-02-2006, 11:39)
minns oxså den hemska lutfisken man var tvungen att äta på julafton annars skulle inte tomten komma sleep.gif laugh.gif
krister

Snudd på psykiskt misshandel laugh.gif
kristerh
CITAT (Eva i Skåne @ 15-02-2006, 11:43)
Snudd på psykiskt misshandel laugh.gif

Ja eller hur biggrin.gif har fortfarande inte ätit lutfisk sedan dess wink.gif
och kommer aldrig att äta det heller.
krister
evelina
Pölsa med potatis och rödbetor och skolans lappskojs gillade jag tills jag såg hur dom gjorde pölsa wacko.gif då var det inte lika gott längre.

Stek fläsk med potatis och bondsås MUMS.
Hannele
CITAT (marigt @ 15-02-2006, 07:27)
Öländskt isterband, hittar inget sånt nu, bara smålänskt.

RAKETOSTEN, den på "burk" man fick trycka upp och skära av med ett snöre som hängde bredvid.Mmmmmm
Det finns väldigt god isterband i affärerna nu, till och med nyckel-märkt. wub.gif

Raket-ost finns i större affärer och i finska matbutiker:

Valios Koskenlaskija/Forsfararen, smakar som Raket-ost.
Biggan_
CITAT (Eva i Skåne @ 15-02-2006, 09:49)
Farmors jästa pannkakor. Jag vet inte om hon verkligen hade jäst i dem. Nån som har ett sånt recept? Det var i alla fall inte samma som hennes vanliga pannkakor.


Hittade detta på nätet tongue.gif biggrin.gif


JÄSTPANNKAKOR

½ l mjölk
25 g jäst
2 små ägg
1 msk socker
1 tsk salt
4 dl mjöl
Fett att steka i

Ljumma mjölken fingervarm och lös upp jästen i den. Vispa upp äggen ordentligt i mjölkblandningen, varefter socker och salt vispas med. Smeten skall vara så tjock att den ringlar sig från vispen. Låt smeten jäsa i 45 minuter på ett varmt ställe. Hetta upp laggen med lite fett. Rör försiktigt i smeten, så det uppjästa går ner lite grann. Häll lite smet i laggen och vänd så att det rinner ut över hela ytan och grädda dem gyllengula på bäda sidor: Servera med pannkakssylt och gärna lite vispad grädde.

För ordningens skull lägger jag in receptet i receptavdelningen också tongue.gif

Filbunke med socker och kanel fick man hos mormor, det var jättegott. Lingon och mjölk fick man väldigt ofta till efterrätt. Drickablandning ( svagdricka blandat med mjölk) var också en favorit.
Bee
När det var kalas bjöd min mamma ibland på banansago till efterrätt. Det var kokta rosa sagogryn (vad det nu var för något) som blandats med vispad grädde, skivade bananer och apelsin i tärningar. Gud så gott!!
Till söndagsdessert fick vi ibland sagosoppa. Då var det torkade frukter i en klar rosa soppa som smakade saft. Själva grynen var genomskinliga när dom var kokta.
Idag finns inte sagogryn i affärerna, färgämnet är nog förbjudet.

Sen minns jag nyfångad makrill som böjde sig i stekpannan. Mums! För att inte tala om blodpuddingen vi fick i bamba. Mmmmm. Sånt fick vi inte hemma för mamma gillade inte det.
yenny
Det jag minns mest var mormors hemmagjorda saft på landet... den hade dom i jordkällaren och det var alltid 50% chans att den hade jäst (hon var nog inte så bra på det där med saft)

Och så fick vi alltid nyponsoppa med mandel biskvier i hos dagmamman... jag tyckte inte om nyponsoppa då och idag verkligen avskyr jag det.. vi fick inget annat mellanmål och jag var alltid hungrig.

kommer inte på något gott... skummt blink.gif
pejori
sagosoppa med russin och kålsoppa smile.gif smile.gif smile.gif
gör inte kålsoppa så ofta längre..det blir kålpudding istället smile.gif wub.gif
Ingo
Från min barndom på sextiotalet minns jag stuvade makaroner med köttbullar, kålpudding, köttsoppa. Fiskbullar i vit sås (tror att det var den allra tidigaste varianten) som vi åt med ketchup och kokt potatis. Spaghetti med köttfärssås kom också men ungefär som Ingrid F:s mamma gjorde min mamma något slags förenklad/försvenskad variant: Brynte lök och köttfärs och rörde sedan i grädde och ketchup.
På somrarna sik och böckling som vi fiskade och rökte själva, fast böcklingen var jag aldrig så förtjust i.
Våfflor med hemkokt hjortronsylt, pannkakor med hemkokt skogshallonsylt (MUMS, så mycket mer aromatiskt än trädgårdshallon!) och fläskpannkaka med hemkokt lingonsylt, som vi alltid hade några rediga höganäskrukor av i källaren.

Bland det jag inte gillade var lever och pölsa det allra värsta. Janssons frestelse var och är heller ingen favorit.
Margaretha
CITAT (lilla mamma @ 14-02-2006, 19:19)
gräddstuvad lever, grisklövar, kollivipp, finska grisar nam nam

Vad är kollivipp och finska grisar? Det låter inte speciellt gott! laugh.gif

Jag ryser också vid tanken på pölsa och fiskpudding med skirat smör. För att inte tala om lever! Hu, så hemskt! sad.gif
netaave
Är det någon som vet vad "Nakna pojkar" är?
Gillan
Japp!
En naken pojk, är en pojk utan kläder tongue.gif (fniss)

/Gillan
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon