Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Lamm, Hur lagar man till det?
          LadyG
          Inlägg 19-03-2006, 15:48
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Jag hade tänkt ge mig på lammkotletter, men innan jag gör det... Är det något man ska tänka på? Jag har aldrig lagat lamm innan så jag är fullständigt novis smile.gif

          Är det sant att om man råkar tillsätta vatten vid matlagningen så smakar köttet kofta sen? blink.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 19-03-2006, 16:03
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          Det kan jag inte tänka mig. Det är fettet som smakar "kofta".


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 19-03-2006, 16:05
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          CITAT (Boxer @ 19-03-2006, 16:03)
          Det kan jag inte tänka mig. Det är fettet som smakar "kofta".

          Åhå, så då kanske det är en bra idé att putsa bort det?


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 19-03-2006, 16:07
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          smultronboda
          ålandsfår
          tasteline


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 19-03-2006, 16:08
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          CITAT (LadyG @ 19-03-2006, 16:05)
          CITAT (Boxer @ 19-03-2006, 16:03)
          Det kan jag inte tänka mig. Det är fettet som smakar "kofta".

          Åhå, så då kanske det är en bra idé att putsa bort det?

          Ta inte bort allt. Det är ju ändå det som ger karaktär åt köttet. (tycker jag)


          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 19-03-2006, 16:17
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Tack för länkarna wub.gif

          Jag hittade ett annat recept jag vill testa först! Kotletterna får vänta biggrin.gif

          Lammgryta

          600 g benfritt lammkött i grytbitar
          1 tsk salt
          ½ tsk svartpeppar
          1 tsk kumminfrön
          1 msk curry
          1 tsk oregano
          2 msk vetemjöl
          2 msk tomatpuré
          3 dl buljong
          2 dl créme fraiche

          Stek lammköttet, lägg på kryddor och mjöl, tillsätt vätskan och créme fraichen till sist.
          Servera ris till.

          Visst låter det smaskens! wub.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Sommartorparn
          Inlägg 19-03-2006, 18:22
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 045
          Medlem sedan:
          24-06-2004
          Medlem nr: 3 927



          CITAT (LadyG @ 19-03-2006, 15:48)
          Jag hade tänkt ge mig på lammkotletter, men innan jag gör det... Är det något man ska tänka på? Jag har aldrig lagat lamm innan så jag är fullständigt novis smile.gif

          Är det sant att om man råkar tillsätta vatten vid matlagningen så smakar köttet kofta sen? blink.gif

          Koft-smak på lamm beror på när lammet slaktas.Om lammet föds på våren och slaktas på hösten så ska det normalt inte bli någon koft-smak. Det är det normala. Däremot om man låter det växa till sig ett år innan man slaktar, då kan fårsmaken slå igenom. Har man lammkött väldigt länge i frysen, då kan fårsmaken kännas i de feltare bitarna. Brukar då koka köttet för sig, och skumma av fettet innan jag gör en gryta av det.

          Kotletter steker man precis som fläskkotletter. Skär inte bort fettet för då blir dom torra o tråkiga! Mot slutet av stekningen, salta, peppra, pressa massor av vitlök över och krydda med medelhavskryddor, t.e.x rosmarin, oregano i timjan. Man kan också steka dom i ugnen i foliepaket med kryddor. Saftigare då. Lammkött kan gärna vara lite rosa inuti.

          Gott är också att göra Cous-cousgryta på lammkött. Recept brukar stå på couscous-paketet. Långkoksgrytor blir godast när man har kött med ben. Benfritt är mesigt.


          --------------------
          Hellre planering än plantering
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 19-03-2006, 18:33
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          CITAT (Sommartorparn @ 19-03-2006, 18:22)
          Koft-smak på lamm beror på när lammet slaktas.Om lammet föds på våren och slaktas på hösten så ska det normalt inte bli någon koft-smak. Det är det normala. Däremot om man låter det växa till sig ett år innan man slaktar, då kan fårsmaken slå igenom. Har man lammkött väldigt länge i frysen, då kan fårsmaken kännas i de feltare bitarna. Brukar då koka köttet för sig, och skumma av fettet innan jag gör en gryta av det.

          Kotletter steker man precis som fläskkotletter. Skär inte bort fettet för då blir dom torra o tråkiga! Mot slutet av stekningen, salta, peppra, pressa massor av vitlök över och krydda med medelhavskryddor, t.e.x rosmarin, oregano i timjan. Man kan också steka dom i ugnen i foliepaket med kryddor. Saftigare då. Lammkött kan gärna vara lite rosa inuti.

          Gott är också att göra Cous-cousgryta på lammkött. Recept brukar stå på couscous-paketet. Långkoksgrytor blir godast när man har kött med ben. Benfritt är mesigt.

          Det hade jag ingen aning om! Jag har hört en mängd rykten och fantasier om lamm, att man aldrig ska använda olja eller att man alltid ska göra det, att man aldrig ska använda vatten eller att man måste göra det osv (ja, du vet hur det kan vara). Gissa om man blir förvirrad till sist. smile.gif

          Blir lammkött gott om man marinerar det? Såg dina kryddförslag och tänkte mig att det kunde vara ganska gott att låta kotletterna ligga och dra i lite olja med vitlök, rosmarin, oregano och ingefära i några timmar, men det kanske köttet bara blir sämre av?

          "Benfritt är mesigt" *fniss* Underbar attityd biggrin.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Sommartorparn
          Inlägg 19-03-2006, 18:59
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 045
          Medlem sedan:
          24-06-2004
          Medlem nr: 3 927



          Marinering har jag inte prövat, men jag antar att det blir gott. Lite citron i marinaden också tror jag på. Då smakar det Grekland. ;-)

          Informationen om sambandet mellan tidpunkt för slakt och koft-smak har jag fått av släktingar som föder upp lamm. Deras kött smakar alltid bra, däremot har jag någon gång råkat ut för ett köpelamm, där dom fetare delarna hade denna bismak. Men det kanske också berodde på hur det hade förvarats..... Med lite starka kryddor så slank det också ned! ;-)


          --------------------
          Hellre planering än plantering
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 19-03-2006, 19:07
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          CITAT (Sommartorparn @ 19-03-2006, 18:59)
          Marinering har jag inte prövat, men jag antar att det blir gott. Lite citron i marinaden också tror jag på. Då smakar det Grekland. ;-)

          Informationen om sambandet mellan tidpunkt för slakt och koft-smak har jag fått av släktingar som föder upp lamm. Deras kött smakar alltid bra, däremot har jag någon gång råkat ut för ett köpelamm, där dom fetare delarna hade denna bismak. Men det kanske också berodde på hur det hade förvarats..... Med lite starka kryddor så slank det också ned! ;-)

          Åh, citron vilken bra idé! Tack wub.gif

          Jag älskar grekisk mat smile.gif

          Men så praktiskt att ha lamm på nära håll, det ska ju vara både gott och nyttigt påstås det. Om man köper nyslaktat måste det väl ändå vara ganska fritt från kofta kan man ju hoppas, jag har aldrig handlat lamm innan så jag vet inte riktigt hur köttet ska se ut. Nöt och gris kan jag se och lukta mig till ett fint köttstycke, men lamm får jag nopg chansa lite med smile.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Gåsis
          Inlägg 19-03-2006, 19:21
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Det här är en av mina lammfavoriter. Jag låter gärna en liten del fett puttra med för jag gillar verkligen lammsmak.

          1 kg lammkött
          2 gula lökar
          2 vitlöksklyftor
          3 msk margarin
          2 tsk stark currypasta (sån som finns i invandrarbutiker med limesmak gärna)
          1 bit hel kanel
          0,5 tsk cayennepeppar
          1-2 tsk salt
          1 köttbuljongtärning
          4 dl vatten
          2 tärnade potatisar
          2 dl cocosmjölk

          Servera med matlagningsypghurt, banan, jordnötter, mango, russin, gurka och ris.

          Mmmm så gott rolleyes.gif

          /Åsa
           
          Citera
          Bessie
          Inlägg 21-03-2006, 13:03
          Länk hit: #12


          Gäster






          CITAT (LadyG @ 19-03-2006, 16:17)
          1 tsk kumminfrön

          Jag tänkte bara försäkra mig om att du vet att det är spiskummin (Cuminum cyminum) som avses och inte brödkummin (Carum carvi). Annars kan man få en ganska obehaglig chock (minns första gången jag som 17-18-åring under de första åren på 90-talet försökte laga indiskt, det var tur att ingen annan än en ganska tolerant familj satt vid matbordet.)
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 21-03-2006, 15:34
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Oj, tänkte inte ens på att det finns olika sorter - och eftersom jag bakar är det brödkummin jag har hemma gissar jag smile.gif

          Tack för varningen! wub.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 31-07-2025, 00:23
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon