Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Verumbakterier?
          Christoffer
          Inlägg 12-04-2006, 01:20
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Min mage älskar Verum hälsofil insåg jag efter att min mage kraschade,
          och nu undrar jag då, kan man köpa dessa bacillusker någonstans,
          alltså Lactococcus lactis L1A, alltså, så att man själv kan göra sin egen
          hälsofil?
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 12-04-2006, 07:53
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Lactococcus lactis L1A kan du inte köpa eftersom den är patenterad av företaget som gör verum hälsofil. Men i princip kan man göra egna fermenterade mjölprodukter enligt receptet:

          "Hemgjord yoghurt (i termos)

          Eftersom termosar har olika volymer så anges volymerna i "termosvolymer"

          Fyll en termos med vatten (gärna en mattermos med större öppning),
          häll över vattnet i gryta 1 och koka upp.

          Fyll termosen nästan ända upp med mjölk (av valfri fetthalt),
          häll över mjölken i gryta 2, skölj ur termosen.

          Häll över det kokande vattnet i termosen och sätt på locket,
          sätt på mjölken på plattan och VAKTA den, rör om under tiden.

          När mjölken nästan kokar, lyft av den och ställ grytan i
          kallt vattnbad, sätt i en termometer i mjölken.

          Kyl mjölken till 42 grader Celcius, häll ur det varma
          vattnet ur termosen och häll i mjölken i stället.

          Ympa med ett par tsk eller en matsked färdig toghurt.

          Låt stå minst 7-8 h eller över natt.

          Häll upp den färdiga yoghurten i en tillbringare, rör om,
          och ställ i kylen.

          Om den blir lös och slaskig har inte syrningen fungerat
          och man börjar om från början med en ny kultur.


          Kan vid serveringen smaksättas med fruktpuré, sylt eller mos.

          Kommentar: Det varma vattnet i termosen skall pasörisera denna, av samma skäl värms mjölken upp innan den avkyls. Man kan ympa med olika sorters syrade mjölkprodukter, bara de har levande bakterierkultur som odlas vid rätt temperatur. Yoghurt fungerar alltid, filmjölk fungerar inte att ympa med."

          Motsvarande kan man alltså göra alla sorters fermenterade mjölkprodukter. Begränsningenarna ligger i att:

          1. Det måste finnas levande bakterier i den fermenterade mjölkprodukt man ympar med

          2. Temperaturen bakterierna vill växa i varierar för olika bakterier, receptet ovan gäller för yoghurt . Andra bakterier vill ha högre (eller lägre) temperatur.

          3. För att få en bra fermenterad mjölkprodukt måste man ofta använda flera bakterier, en som ger bra smak och en som ger bra konsistens (ett tag fuskade man och tillsatte gelatin). Skall man sedan själv lyckas fermentera mjölk så måste båda bakterierna växa, och man måste ympa med rätt proportioner av dem.

          Så slutsasten är helt enkelt att man bör prova sig fram. Har man väl lyckats så kan man alltid forsätta att använda sin fermenterade mjölk som ymp, men man bör regelbundet köpa ny fermenterad mjölk och starta om med.
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 15-04-2006, 19:55
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Så man måste egentligen alltid köpa ny fermenterad mjölk, man kan
          inte köra det som en evighetsmaskin, som kefirgrynen skulle vara?
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 15-04-2006, 22:28
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Det går även att göra yoghurt med mjölksyrabakterier som man köper på hälsokostbutiken. Det är kapslar med bakterier i pulverform (vet dock inte om det finns just Lactococcus lactis L1A), man öppnar kapseln och häller i pulvret i stället för yoghurten, när mjölken svalnat av.
          Jag brukar låta yoghurten stå i termosen 12 - 24 timmar, ju längre tid desto mindre mjölksocker finns det kvar. smile.gif


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Rapchic
          Inlägg 16-04-2006, 16:43
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          är det inte såna bakterier som finns i mjölken innan den far till mejeriet...


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 16-04-2006, 17:16
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          CITAT (Rapchic @ 16-04-2006, 16:43)
          är det inte såna bakterier som finns i mjölken innan den far till mejeriet...

          Vad jag vet finns det inga bakterier i sötmjölken. Det är väl bakterierna som syrar mjölken? wub.gif


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Rapchic
          Inlägg 18-04-2006, 21:54
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          men rå mjölk (eller va det heter) innehåller då alla bakterier vi behöver (tror jag det var)
          du får skarra en ko


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
          Tesa
          Inlägg 18-04-2006, 22:06
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 3 397
          Medlem sedan:
          29-10-2003
          Medlem nr: 2 483



          Det kan allt finnas elaka bakterier i opastöriserad mjölk också...vi får t.ex egentligen inte bjuda på den utom familjen..
          Det kan finnas kolibakterier och EHEC om det vill sig illa..

          Man kan frysa in lite av sin "fermenterade" mjölk..(aldrig hört det ordet förr) och göra nya kulturer när man vill..
          Eller använd samma kärl..
          ...vi syrade mjölk med gräddfil till kalvarna för flera år sedan och om mjölk blir stående i de hinkarna i mer än nåt dygn när det är varmt så har vi mängder av "gräddfil"..luktar friskt och gott..
          Och dom hinkarna är säkert diskade hundratals ggr..


          --------------------
          Tesa
          zon 3-4
          Här finns min blogg: Uti vår hage...
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 19-04-2006, 07:57
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Christoffer @ 15-04-2006, 19:55)
          Så man måste egentligen alltid köpa ny fermenterad mjölk, man kan
          inte köra det som en evighetsmaskin, som kefirgrynen skulle vara?

          Man kan inte fortsätta i evighet med samma kultur, det finns alltid risk att någon "olämplig" bakterie tar över, eller så kan bakterierna dödas av virus som angriper bakterier (detta har varit ett stort problem i mejerierna).

          När det gäller kefirgrynen så har de en struktur som gör att man kan se att de är kvar och de lever 8kefir är en symbios mellan flera bakterier och jästsvamp). Vanliga bakterier kan man inte se om man har kvar ursprungsbakterierna eller om man någon annan bakterie tagit över, därför rekommenderar man att man regelbundet gör en ny startkultur (kanske var 10:e eller var 20:e gång man odlar).
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 02:04
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon