Oftast serveras denna heta gryta med en eld under lerkärlet. Underbart god och enkel att göra.
2-3 portioner
Olivolja till stekning 300 g benfritt lammkött (eller nörkött och kyckling) 2 st gula lökar 1 st aubergine 4 st tomater ev grön paprika fårost (fetaost går bra) 1st köttbuljongtärning + 1,5 dl vatten salt o peppar ( gärna turkisk krydda som liknar piri-piri)
ev. 1 msk tomatpuré
Skär köttet och grönsakerna i tärningar. Bryn köttet i stekpanna. Blanda alla ingredienserna i en lergryta, som legat i vatten en stund. Ställ grytan i kall ugn. Vrid på värme +225° och låt grytan stå i 1 tim. och 15 min. Servera med klyftpotatis och ev. bröd till
Jag fuskade och gjorde den här rätten i en gryta på spisen och det gick jättebra. Fräste köttet i lite soja och lite vatten, inget fett alltså. Blandade i resten av ingredienserna, utom tomatpurén, som egentligen inte hör till receptet, men blev pricken över i. Koktiden blev endast 15-20 min. Serverade kokt råris till.
|