Utsäde när det gäller vitlök är vitlökar som man delar och sedan sätter klyftor av, ifrån varje klyfta så blir det sedan en ny vitlök med en massa klyftor. Det finns många olika sorters vitlök och olika sorter fungerar olika bra i olika klimat jordar mm. Man bör köpa vitlöksutsäde (=vitlök med klyftor) som passar för svensk odling + som är friskt, sedan brukar man faktiskt kunna odla fram sitt eget utsäde i framtiden så man måste inte köpa nytt varje år, matbutikens lökar bör man undvika de brukar inte fungera så bra för svensk odling.
Utsäde kan vara frön, knölar, lökar mm. som man sätter ut i trädgården för att odla fram mera av just den växten.
Jordärtskockan påminner lite om kronärtskockan i smaken men det är två helt olika växter, jordärtskockan är nära släkt med solrosorna + där är det de underjordiska knölarna man äter på kronärtskockan är det blomknopparna man äter.
Det går även att odla kronärtskocka i sverige, i zon 1-2 kan man odla den fleråriga kronärtskockan Herrgård, högre upp får man odla kronärtskocka som ettårig men man måste så dem tidigt på säsongen inomhus (jan-feb). Jordärtskocka går det att ta utsäde från i matbutiken, hittar man fasta fina jordärtskocksknölar kan man plantera dessa, jordärtskockor har just inga sjukdomar men det brukar inte bli några blommor på denna art av jordärtskocka.
Asiatiska grönsaker vi odlar i sverige är främst bladväxter med mild kålsmak som ex. Pac choi(Pak choi), tatsoi, mizuna m. fl. Runåbergs fröer som jag tipsade om har en del olika sorter



Även fröfirman Impecta har en hel del fröer till asiatiska grönsaker, tyvärr är inte odlingsinformationen lika bra som Runåbergs:
http://www.impecta.se/ Ruccola är lite pepprig och god att blanda i salladen, brukar finnas i matbutiken bland sallatssorterna ofta i plastlåda.