Ur Anna och Fanny Bergenströms bok "Kärlek, oliver och timjan"
Vinbladsdolmar 6-8 pers.
25 Färska vinblad (eller konserverade) 2 dl ris + 4 dl vatten ½-1 tsk salt 50 g pinjenötter 15 hackade myntablad 3 msk hackad bladpersilja 2 lökar 3 vitlöksklyftor 3 msk olivolja 15 st stötta korianderfrön 1 pressad citron
Förväll vinbladen i 2 min (konserverade behöver sköljas) Koka riset ca 15 min. Rosta pinjenötterna i stekpanna eller i ugnen. Fräs den hackade löken + vitlöken, tillsätt hackad mynta + persilja + stött koriander och rostade pijenötter, blanda tillsist i det kokta riset och smaksätt med pressad citron + salt och peppar. Låt fyllningen svalna.
Placera ca 1 msk av fyllningen på varje vinblad och rulla ihop, placera dolmarna i eldfast form och grädda i vattenbad i ugnen vid 200 grader i ca 50 min.
Kommentar: Förmodligen skulle det passa att lägga på skalade tomater på vinbladsdolmarna i ugnen.
|